Artikel top billede

Kommuner giver staten digitalt baghjul

IT i Praksis viser, at borgerne er positive overfor digitalisering og forventer øget anvendelse af straks-afgørelser.

De danske kommuner giver staten digitalt baghjul. Det konkluderer formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, på baggrund af 2010-udgaven af "IT i Praksis", der udkom i går.

"90 procent af kommunerne har iværksat initiativer til at gøre al kommunikation med virksomheder og borgere digtial. Kun 68 procent af de statslige organisationer har iværksat tilsvarende digitale initiativer," siger Klaus Kvorning Hansen.

I 2012 er det regeringens mål, at al kommunikation med det offentlige skal være digital.

Skandalesager

Klaus Kvorning Hansen mener, at en del af forklalingen skal findes i de mange skandalesager, der tager modet fra embedsmænd og poltikere. Han synes, at det er trist, at et hvert større digitaliseringsprojekt følges til dørs af et stålfast fokus på selv det mindste hul og, hvem der kan stilles personligt til ansvar.

"Jeg er glad for, at vi ikke bliver fulgt så tæt. For vi laver også fejl og løsninger, der ikke virker perfekt. Jeg er bange for, at det fokus giver bagslag," siger Klaus Kvorning Hansen, der til daglig er direktør i Pensam.

Selvom "IT i Praksis" er en undersøgelse blandt de 350 største private virksomheder og offentlige institutioner, så bliver der samtidig foretaget en undersøgelse blandt 1.000 tilfældige, men repræsentative danskere. På den måde bliver flere af emnerne fra "IT i Praksis" også prøvet af på brugerne.

Belønning er ok

Den undersøgelse viser blandt andet, at næsten 50 procent af danskerne synes, det er i orden, hvis det er forbundet med en fordel at anvende digitale løsninger - for eksempel hurtigere sagsbehandling. I foråret kom OECD med en undersøgelse af digitalisering i den offentlige sektor, hvor organisationen blandt andet anbefaler, at der anvendes incitamenter og obligatoriske løsninger for at skabe et solidt gennembrud med anvendelsen af digital kommunikation til og fra det offentlige.

Mere end halvdelen af de offentlige institutioner har også store forventninger til sådan en beløningsstrategi for den digitale kommunikation. 26 procent har endda meget store forventninger.

"I 2008 var det kun 8 procent af de offentlige institutioner, der havde store forventninger til belønningsstrategier," siger Ejvind Jørgensen. Han er chef for markedsudvikling hos Rambøll Management Consulting, som laver "IT i Praksis" for Dansk IT.

"Men vi er kun lige startet med at udnytte potentialerne i de digtale kanaler. For det er ifølge "IT i Praksis" kun hver fjerde kommune, der har en engelntlig kanalstrategi," siger Ejvind Jørgensen.

KL vil have kanalstrategier

Ejvind Jørgensen fortæller, at kommunernes interesseorganisation, KL, netop har sendt et digitaliseringsoplæg til diskussion. Her foreslår organisationen, at alle kommuner nu skal have en kanalstrategi.

"Med "IT i Praksis" kan vi så også dokumentere, at de kommuner, der får mest ud af deres it-investeringer har en kanalstrategi. Og kigger vi på borgerundersøgelsen, så er der et andet kraftigt vink til politikerne," siger Ejvind Jørgensen.

"Borgerne er med på straks-afgørelser," siger han. 43 procent af de adspurgte borgere er helt eller delvist enige i, at det er acceptabelt at anvende straks-afgørelser i digitale løsninger.

"Det betyder noget, at man ikke skal bruge tid på at skrive frem og tilbage. Som når vi køber andet på nettet, vi får svar og handling med det samme. Men det er kun 12 procent af offentlige organisationer, der tilbyder løsninger med adgang til personificeret og interaktiv sagsbehanlding med straks-afgørelser," siger Ejvind Jørgensen.

Inddrag borgerne

Men omvendt gror træerne heller ikke ikke ind i himmelen. For selvom borgerne er positive overfor både belønning og straksafgørelser, så siger 29 procent, at de foretrækker at kommunikere med det offentlige ved at møde op personligt, 20 procent per telefon og seks procent med et almindeligt brev.

"I den privat sektor er der dobbelt så mange virskomheder, der inddrager kunderne i produktudvikling, end der er i det offentlige. Borgerne skal inddrages noget mere, det vil kunne ændre på dette skisma," siger Ejvind Jørgensen.

Ejvind Jørgensen og Klaus Kvorning Hansen udtrykker begge bekymring for tilliden til it i det offentlige. Sommerens historier om problemer med registreringen af ansøgere til uddannelsesinstitutioner og tinglysningen er eksempler på, at en dårlig førstegangsoplevelse af digitialisering kan skabe mistillid.

Fokuser på gevinster

Derfor anbefaler de ligesom OECD at forkusere mere på gevinsterne ved digitalisering. Både overfor borgerne men også overfor de offentlige organisationer.

"Det er meget problematisk, at "IT i Praksis" viser, at de myndigheder, som har mest brug for at få løftet deres evner til at digitalisere, ikke ser en løsning i anbefalingerne fra finansministeriet om en øget professionalisering af it-projekter i staten," siger Klaus Kvorning Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere