Mens den negative Dell-omtale fra i februar stadig får lov til at leve sit eget liv på nettet uden Dell Danmark griber ind, er der også andre store, kendte selskaber, der får kundernes vrede at føle i søgemaskinerne.
Den franske bilfabrikant Renault er et andet kendt varemærke, som også bliver svinet til på nettet, og man vil således finde daarligbil.dk i en Google-søgning blandt de øverste søgeresultater.
På hjemmesiden daarligbil.dk (med indhold fra det nu lukkede site minrenault.dk) bliver Renault frarådet under overskriften "Lad være med at købe Renault", der dukker op som et af de første søgeresultater på "Renault" i Googles populære søgemaskine.
Umiddelbart er afsenderen på sitet fuldstændig anonym, og man kan ikke gætte sig til, hvem der står bag de mange negative ord om Renault.
Usande og negative ord
Bilfabrikanten har dog været i kontakt med hjemmeside-ejeren Rasmus Mikkelsen for at hjælpe ham med med sine Renault-problemer og efterfølgende få lukket hans brok-site.
Kritikpunkterne på sitet mod Renault er nemlig usande ifølge den research, som selskabets marketingmanager Genete Rafn har gennemført. Kunden har ifølge Genete Rafn eksempelvis aldrig kontaktet Renault-organisationen med nogen af de hændelser, han beskriver på sitet.
"Vi vil ikke forhindre forbrugere i at udgyde galde, men det som manden beskriver på sin hjemmeside er ganske enkelt usandt", siger Genete Rafn, der blandt andet nævner, at Renaults kundeservice kun har været i kontakt med ham én gang, hvor han udelukkende bad om et telefonnummer til Renault Forsikring.
Føler sig dårligt behandlet
Computerworld har talt med manden bag daarligbil.dk, multimediedesigneren Rasmus Mikkelsen, og han siger, at han har oprettet sitet, fordi han føler sig "meget dårligt behandlet" af Renault, efter en afvisning i forsikringssagen på grund af en manglende kvittering.
Multimediedesigneren bedyrer over for Computerworld, at han aldrig haft til hensigt at skade Renaults online-omdømme, selv om forsiden alene er overplastret med navnet på den franske bil samlet set 40 gange i overskrifter, links og sætninger.
Den teknik bruges også, når søgemaskineoptimeringseksperterne går i gang med at få et sire længere frem i bussen på søgemaskiner som Google.
"Jeg er ret ligeglad med, om sitet ligger på side et eller side 10 i en søgemaskine. Jeg vil bare fortælle om mine erfaringer," siger Rasmus Mikkelsen til Computerworld.
Han slutter samtalen med, at han også gerne vil stå frem som afsenderen på det kritiske Renault-site, men ikke helt ved, hvordan han skal gribe den sag an.
Køber den ikke
Renualts marketingmanager Genete Rafn køber ikke argumenterne, og mener at Rasmus Mikkelsen har til hensigt enten at genere Renault med negativ omtale eller forbedre sine egne evner udi søgemaskineoptimering.
Hun er samtidig bevidst om, at Renault kunne få fjernet den negative omtale, men Genete Rafn forklarer, at selskabet "ikke har ressourcerne til at spamme Google for at presse historierne fra daarligbil.dk væk fra Google-forsiden".
Hun mener på den anden side, at sitet også kun er en lille sten i skoen på Renault, fordi det ikke bunder i en reel dårlig kundeoplevelse.
"Jeg tror ikke, at sådan en side hæmmer salget af Renault. Når afsenderen ikke vil lægge navn til sitet, så burde der jo ringe en klokke hos mange mennesker", lyder det fra Genete Rafn.