Artikel top billede

OpenSolaris er død

Oracle har tilsyneladende nu bekræftet, det mange i it-branchen allerede havde en mistanke om: OpenSolaris-projektet er dødt.

Computerworld News Service: Oracle har fremlagt sin Solaris-strategi i en intern rundskrivelse, der er lækket til OpenSolaris-mailinglisten. Her beskrives det, at Oracle fokuserer arbejdet på en kommerciel Solaris-udgivelse, der skal hjælpe til at øge salget af virksomhedens servere og andre produkter.

"Hele Oracles arbejde på binære distributioner af Solaris-teknologi vil være fokuseret på Solaris 11," står der i notatet.

"Vi vil ikke udgive andre binære distributioner såsom natlige builds af Solaris-binære eller OpenSolaris 2010.05 eller senere distributioner."

Solaris 11 er den næste store opdatering af styresystemet Solaris, som Oracle tidligere har oplyst vil udkomme næste år.

Oracle vil frigive en gratis udviklerudgave af Solaris 11 senere i år ved navn Solaris 11 Express, som man vil kunne tilknytte et valgfrit support-abonnement, beskriver notatet. Oracle håber at kunne overbevise virksomheder, der i dag benytter OpenSolaris, til at bruge Solaris 11 Express og antageligvis Solaris 11 i fremtiden.

En talsmand fra Oracle oplyser, at virksomheden afviser at kommentere.

Der var i forvejen opstået tvivl om Oracles dedikation til OpenSolaris, der er en open source-version af Solaris, som Sun udgav for at tiltrække flere udviklere - og i sidste ende flere betalende kunder - til sine produkter. Oracle overtog kontrollen over Solaris, da virksomheden afsluttede opkøbet af Sun i januar.

I sidste måned truede The OpenSolaris Governing Board med at opløses, hvis ikke Oracle udpegede en kontaktperson til at diskutere virksomhedens fremtidsplaner for styresystemet.

Ikke overraskende er den seneste udvikling i sagen blevet modtaget med skuffelse blandt udviklere, der har bidraget til projektet.

"Dette er en forfærdelig afslutning på utallige timers arbejde på kvalitetssoftware, der nu vil blive solgt som et Oracle-produkt, og som vi (de oprindelige forfattere) ikke længere har ubegrænset adgang til," skriver Steven Stallion, der bidrog til projektet som softwareudvikler, på sin blog.

"En perversion af open source-ånden"

"Jeg kan kun fastholde, at formålet med den software, vi arbejdede på, var at gøre det bedre for alle, ikke blot at forbedre en enkelt virksomheds bundlinje. Dette er i sandhed en perversion af open source-ånden," skriver han.

Som en forklaring af sin strategi skriver Oracle i notatet, at virksomheden "ikke kan gøre alting. Den begrænsende faktor er vores udviklingsbåndbredde målt i folk og tid. Så vi er nødt til at sikre, at vores topprioritet er at fremme leveringen af det allerbedste styresystem i enterprise-klassen, Solaris 11, for at skabe vækst i vores systems-forretning."

Oracle antyder også i notatet, at OpenSolaris kompromitterer virksomhedens konkurrencedygtighed. "Vi ønsker, at adoptionen af vores teknologi og immaterielle rettigheder accelererer vores overordnede mål uden dog at tillade konkurrenter at aflede forretningsfordele (eller FUD) fra vores innovationer, før vi selv gør det," står der i den interne rundskrivelse.

Virksomheden vil "fortsat nære et dynamisk community for Solaris af udviklere og systemadministratorer" og bidrage med kode til projekter som Apache og Perl. Solaris-kode, der i forvejen er udgivet under Suns open source Common Development and Distribution License (CDDL) vil beholde denne licens.

Dette er det andet eksempel inden for en uges tid på, hvordan Oracles strategi er markant anderledes end Suns, ligesom det er anden gang, Oracle er kommet på kant med open source-miljøet.

Oracle offentliggjorde sidste torsdag at have sagsøgt Google, med anklager om at søgegigantens open source-styresystem til mobile enheder, Android, krænker patenter og ophavsret tilhørende Oracle relateret til Java, som er endnu en teknologi, Oracle har overtaget fra Sun.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere