Artikel top billede

Her er Google og Verizons vision om netneutralitet

Det skal være muligt for teleudbydere at prioritere datatrafik på mobilt internet. Det mener Google og Verizon, der sammen har fremlagt et forslag til, hvordan internettet skal reguleres i fremtiden.

Internettet skal være åbent og lige for alle. Sådan i grove træk i hvert fald.

Det er konklusionen på en fælles udtalelse fra teleselskabet Verizon og søgegiganten Google, efter de to firmaer over en periode har været under mistanke for at konspirere mod de amerikanske myndigheder med en indbyrdes aftale om at tilbyde bedre vilkår for visse tjenester på internettet.

Nu har de to virksomheder så fremlagt en fælles vision om, hvordan internet bør reguleres for at sikre lige adgang for alle.

Faste forbindelser uden trafikrestriktioner

I forslaget understreger begge firmaer, at de ønsker at bevare internettet åbent og frit.

Derfor, lyder det blandt andet, skal det være forbudt for internetudbydere at nedprioritere bestemte typer trafik på internetforbindelser, der løber igennem telefonlinjer og kabler. Sådanne forbindelser skal være åbne over for al lovlig internettrafik.

Hvis en udbyder alligevel bliver taget i at skrue på nogle forkerte knapper, skal det kunne straffes med bøde.

Derudover skal der være fuld åbenhed omkring hvordan, den udbudte internetforbindelse er skruet sammen. Både på trådløse og faste forbindelser og over for indholdsleverandører såvel som slutbrugere.

"De arkitekter, der tegnede internettet, ramte i det store hele plet. Ved at lade nettet være åbent for alle muliggjorde de den største udveksling af ideer i historien. Ved at gøre internettet skalerbart, muliggjorde de en eksplosiv innovation i infrastrukturen," skriver Alan Davidson, Google director of public policy og Tom Tauke, Verizon executive vice president for public affairs i meddelelsen.

Men selvom de to firmaer altså ønsker at holde nettet åbent, så holder de fast i, at det skal være muligt for internetudbydere og indholdsleverandører i fællesskab at udvikle nye services, der gør brug af ip-teknologi.

Her nævnes blandt andet tjenester som ip-tv, sundheds-it og intelligent strømstyring. Dog lægges der vægt på, at sådanne tjenester skal adskille sig fra den traditionelle internetadgang og ikke må bruges som et smuthul uden om reglerne.

Mobilt internet er undtaget

Anderledes forholder de to firmaer sig til trafikken på det mobile bredbånd. Her skal der tilsyneladende være frit spil for internetudbyderne.

Kompromis mellem kæmper

Argumentet for at fritage mobilt bredbånd fra principperne om netneutralitet, er ifølge virksomhedernes udmeldelse, at markedet for mobilt bredbånd stadig er forholdsvist ungt og under konstant forandring, samt at konkurrencen er hårdere på de mobile netværk. Dog nævner de to firmaer, at markedet skal holdes under opsyn for at sikre de bedste vilkår for forbrugerne.
Forslaget kommer fra to virksomheder, der almindeligvis har et noget forskelligartet syn på begrebet netneutralitet.

Internetgiganten Google har altid været fortaler for, at alle skal have lige meget adgang til at få sit indhold ud på nettet. Også selvom der måske er nogen, der er villige til at betale ekstra for at få sin trafik prioriteret højere i internetudbydernes kabler og mobilmaster.

En prioritering af trafik vil dæmme op for innovation på nettet, og gøre det sværere for opstartsvirksomheder at få succes med nye ideer. Det vil betyde, at internettet bliver et land, hvor de store og de stærke kan holde de små og vakse nede. Sådan lyder argumenterne for, hvorfor internettrafik under ingen omstændigheder bør udsættes for nogen som helst form for styring og regulering fra udbydernes side.

På den anden side lyder argumentet fra mange teleselskaber og andre internetudbydere, at store indholdsleverandører såsom Google, der står for en meget stor del af al internettrafik, slipper for billigt.

Teleselskaberne mener simpelthen ikke, at virksomhederne, der tjener gode penge på at levere indhold, skæpper nok i kassen for at sikre den infrastruktur, der er nødvendig for, at slutbrugerne kan modtage virksomhedernes indhold.

Officielle forhandlinger kørt af sporet

De to virksomheders udmelding kommer få dage efter, at FCC, der er USA's svar på IT- og Telestyrelsen, har opgivet at videreføre en række drøftelser med en række internet-aktører om at komme frem til en fælles aftale om netneutralitet.

Kort forinden svirrede der desuden rygter om en aftale mellem Google og Verizon, der efter sigende ville underminere internettets netværksneutralitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere