Læs også: Data-kobling bliver fremtidens konge i det offentlige
"En brændende platform".
Sådan begrunder Dorte Stigaard, der er it-direktør i Region Nordjylland og har arbejdet med it i den offentlige sektor i 20 år, behovet for it-satsninger i regionerne.
Når det handler om investeringer i fremtidens digitale forvaltning, peger hun på den demografiske udvikling, et stadigt stigende pres på velfærds- og sundhedsydelser, flere nye medicinske og teknologiske landvindinger og landets - herunder regionerne - trængte økonomiske situation.
Men også en voksende parathed og modenhed hos både politikere, sundhedsprofessionelle og borgere og patienter til at anvende it-løsninger også på sundhedsområdet vil skubbe til it-udviklingen, fortæller hun.
Patient-inddragelse
Dorte Stigaard er er medlem af IKT-rådet og tidligere næstformand i Dansk IT, og hun vurderer, at tre indsatsområder inden for sundheds-it vil komme i fokus i fremtiden.
Det ene er en malkning af nuværende iværksatte it-projekter for nytteværdi.
"Der er basis for et større 'organisatorisk re-engineering eller implementeringsprojekt', der sikrer mest mulig nytteværdi og effekt i forhold til de aktuelle prioriteringer på sundhedsområdet regionalt såvel som nationalt," siger Dorte Stigaard.
Sammenhæng og samarbejde vil komme i fokus. Både internt på det enkelte sygehus, på tværs af sygehuse, på tværs af regioner og på tværs af sektorer og aktører i det danske sundhedsvæsen, vurderer hun.
Man vil gå fra at udveksle data til i stadig højere grad at dele data og indgå forpligtende aftaler tværgående platforme som for eksempel Sundhed.dk, e-journal, regionale epj'er og nationale registre, forklarer Dorte Stigaard.
Endelig vil patienterne blive inddraget mere.
"Der vil komme et øget fokus på større involvering, så patienten ved hjælp af it-løsninger, sundhedsteknologiske løsninger, tele-medicin med videre i højere grad kan mestre egen sygdom og pro-aktivt medvirke til at undgå øget medicinering, fysiske lægebesøg, genindlæggelser med videre," forudser Dorte Stigaard.
Kan ikke leve med, men kan ikke leve uden
Investeringerne vil således falde inden for blandt andet konsolidering og sikker drift, vurderer direktøren.
"Sundheds-it-løsningerne er ikke længere kun nice-to-have, men need-to-have og er en integreret del af det kliniske arbejde."
"Det er muligvis stadig i en vis udstrækning vanskeligt at drive sygehusene og patientbehandlingen med it og nutidens løsninger, men det er umuligt uden," siger Dorte Stigaard.
Leverandør-forhold
Forholdet mellem leverandører og offentlige kunder vil også ændre karakter. Kravene til både leverandør og kunde har ændret sig.
"Ikke alene er 13 amter nedlagt og blevet til fem regioner, men indenfor hver region er der ikke længere it-afdelinger på hvert sygehus, som der var i nogle amter, men meget store, centrale it-organisationer, der allerede har eller er i gang med konsolidering som minimum indenfor egen region, men i stigende omfang også på tværs af regioner. "
"Det kræver en meget høj grad af professionalisme hos både kunde og leverandør, erfaring med implementering og sikker drift i store komplekse organisationer og installationer, samt - ikke mindst - indsigt i og forståelse af kerneforretningen - også fra leverandøren," siger hun.
Dorte Stigaard peger desuden på, at der sandsynligvis vil ske et 'udskilningsløb', så der bliver færre leverandører samlet set.
Dels på grund af de større enheder og dels på grund af blandt andet et øget regionalt samarbejde hvor regionerne går sammen på tværs.
Her står det på udvikling af fælles løsninger, fælles koncepter, udbud og shared-service løsninger med videre.
Læs også: Data-kobling bliver fremtidens konge i det offentlige