En 38-årig kvinde kan blandt andet takke en ny it-løsning for hurtigt at blive behandlet og bragt ud fra festivalpladsen, da hun under denne weekends Smuk Fest i Skanderborg faldt om med hjerteproblemer.
Situationen blev fanget af et kamera, og medarbejderne i sikkerhedscentret kunne ved hjælp af GPS og smartphones lynhurtigt sende hjælp.
Historien stammer fra en skov, der én gang om året bliver befolket af over 45.000 mennesker, som lytter til musik, indtager store mængder alkohol og i det hele taget fester igennem. En stor begivenhed eller event i den oplevelsesøkonomi, som ventes at være en voksende del af landets økonomi i de kommende år.
Derfor har mange professionelle blikke fra oplevelsesøkonomien igen i år været rettet mod Dyrehaven i Skanderborg. I 2010 har mange især gerne villet have en demonstration af den it-løsning, som hedder @Glance og på andet år leverer beslutningsstøtte til de medarbejdere, der skal opretholde sikkerheden og hjælpe der, hvor der er en risiko for eller, hvor det direkte går galt.
Live udvikling
En gruppe containere i udkanten af Dyrehaven udgør det ene af festivalens to sikkerhedshovedkvarterer. Her holder Preben Holst Mogensen og hans 18 mand store @Glance-hold til. De udvikler bogstavelig talt på løsningen mens festivalen kører.
"@Glance spiller på den engelske udtale "at a glance", som jo betyder ved et øjekast. Ideen er, at alle aktører kigger på den samme udgave af applikationen og dermed ved et øjekast får det fælles sprog, som skal bruges for at træffe de nødvendige beslutninger," siger Preben Holst Mogensen.
3D-kernen
Kernen i løsningen er en 3D-applikation, som bygger på Topos R2 fra softwarehuset 43D i Århus. Applikationen indeholder en 3D-model af hele Skanderborg, så både festivalpladsen og alle campingområder er med.
I 3D-modellen har @Glance-holdet designet og indsat de elementer, som Smuk Fest i Skanderborg bruger. Fra de store scener over boder til de mange containere, som indeholder meget af festivalens udstyr og kontorer, der bliver brugt som udgangspunkt for 11.000 medhjælpere.
3D-modellen giver alle de ansvarlige i sikkerhedshovedkvarteret samme oversigt, som den enkelte medhjælper så kan zoome ind på afhængigt af ansvarsområde. Med et klik kan en båre-koordinator se, hvor alle båre-holdene befinder sig. Det samme kan vagtkoordinatoren gøre med vagterne.
Det sker ved hjælp af GPS-sendere. Båre-holdene kan for eksempel få sendt instrukser direkte på 3D-kortet i deres HTC Desire-telefoner. Vagterne kan i givet fald dirigeres nøgagtigt til områder i publikumsmængden, hvor der ser ud til at være optræk til uro eller behov for anden service.
Festivalpladsen er dækket af 27 kameraer. Langt de fleste er Axis 207-kameraer samt nogle Dome-kameraer, som gør det muligt at zoome meget tæt.
Integreret i 3D-modellen kan sikkerhedshovedkvarteret via feeds fra kameraerne hele tiden holde øje med, hvad der sker i folkemængderne ved scenerne og på de dele af den kuperede festivalplads, der vurderes som risikozoner.
Forebygger overfald
"Vi har for eksempel oplevet et overfald lige udenfor festivalpladsen, hvor vidner ikke havde lyst til at sige noget, men hvor gerningsmanden blev pågrebet, fordi vi kunne se, hvem han var. Vi har også eksmpler på, at have stoppet uroligheder, når vi kunne se grupper begynde at tage for eksempel halskæder på for at bruge dem som knojern."
Sådan fortæller Erik "Pong" Madsen, der er ansvarlig for vagt- og sikkerhedskoordination i Skanderborg. Han stoppede selv et slagsmål, da han for 31 år siden var med på den første Skanderborg Festival som gæst, og har stået for sikkerhedskoordinationen siden.
"Tidligere var vi fuldstændig afhængige af medhjælpere, som kendte terrænet her ud og ind. Med overbliksløsningen kan vi sørge for, at de 50 professionelle og 2.500 øvrige vagter bliver brugt bedst muligt," siger Erik Madsen.
Det er til gengæld også afgørende vigtigt for ham at fortælle, at festivalledelsen fra starten har valgt at kalde det overblik i stedet for overvågning.
For løsningen skal først og fremmest skabe overblik, men kan altså også hjælpe med egentlig bevisførelse, hvad enten det handler om vold eller ulovligt parkerede biler, som P-vagterne kan fotografere med smartphones.
Gæsterne glade for kameraerne
Sidste år fik Smuk Fest i Skanderborg lavet en evaluering af festivalen af Rambøll Management. Ved at spørge publikum stod det klart, at 89 procent af festivalgæsterne er for kameraovervågningen.
For Preben Holst Mogensen er @Glance blevet en levevej. Arbejdet i Skanderborg bygger nemlig på et forskingsprojekt af samme navn på datalogisk institut ved Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet. Et projekt, som Preben Holst Mogensen også leder.
Selskabet 43D har oprindeligt udviklet modellen til planlægning og myndighedsgodkendelser af vindmøllerparker i Storbritannien. Her er Preben Holst Mogensen også medstifter og direktør.
"Vi startede med at snakke med Skanderborg-folkene for godt tre år siden. I 2008 var vi så hernede for at kortlægge processerne. Og de sidste to år har løsningen kørt sideløbende med forskningsprojkektet, som frem til nytår betales af iKraft under Region Midtjylland," fortæller Preben Holst Mogensen.
Efterlyser mere udvikling
Den sikkerhedsansvarlige Erik Madsen forstår ikke, hvorfor udviklingen og arbejdet med denne type løsninger ikke er længere i de private virksomheder.
Men Preben Holst Mogensen peger på, at den lidt indviklede struktur i @Glance netop handler om det dyre og besværlige i at kommercialisere så komplekse løsninger, der har langt til en positiv bundlinje.
Men i oplevelsesøkonomien er det helt afgørende med værktøjer, der kan hjælpe med sikkerhed og logistik ved store begivenheder. Katastroferne, som kan opstå, blev tydelig med sommerens Love Parade i den tyske by Duisburg, der kostede 19 mennesker livet.
"Efter to år er vi nået point of no return med @Glance. Vi kan vise resultater, og dermed kan vi skrive nogle ansøgninger, der forhåbentlig giver os midler til at udvide forskningsprojektet," siger Preben Holst Mogensen.
Analyse af data
"Blandt andet vil vi meget gerne i gang med at analysere de data, vi indsamler i løbet af fem dage her på festivalen. Samtidig vil vi gerne ud flere steder. For resultaterne fra analysen af Smuk Fest-data giver ét resultat, fordi pladsen ser ud, som den gør, musikprogrammet er, som det er, publikum har en bestemt sammensætning og så videre. Samme øvelse kan og skal laves mange andre steder," siger Preben Holst Mogensen.
Erik "Pong" Madsen vil også meget gerne udvikle @Glance yderligere. Han kan sagtens forestille sig chip i de vævede armbånd, som giver adgang til festivalen, så armbåndene endnu bedre kan bruges til at følge bevægelserne i publikumsgrupper, men også til at lave nye sjove ting for publikum.
I år er data fra @Glance også taget i brug til at lave mobilkort for publikum og tracking af de busser, som kører mellem festivalen og campingområderne. Data som også er blevet brugt i en ny iPhone-applíkation.