Reportage: Langt ude i skoven stod et lille træ.
Aldrig så jeg så dejligt et træ. For det var et fadølstræ og havde netop serveret en kølig fadøl, efter jeg havde kigget på det.
Det er mindre end et kvarter siden, jeg gik ind gennem hovedindgangen til Smukfest i Skanderborg, så det er ikke umådeholden omgang med varerne fra de mange barer på festivalen, der får mig til at tro på, at træerne serverer øl.
Legeplads for publikum
Fadølstræerne er bare et af de tenologidrevne tiltag, som er med til at udvikle festivalen, der frem til søndag vil samle mellem 40.000 og 45.000 mennesker i Dyrehaven uden for Skanderborg.
I virkeligheden er træet en fadølshane med en netværksforbundet computer, som ved hjælp af iris scanning serverer netop det antal fadøl til mig, som jeg har betalt for i en af barerne, hvor iris scanning også fandt sted.
Den slags installationer er skoven fyldt med i festivaldagene, så gæsterne har noget adspredelse mellem optræden af 120 aktører samt besøg på barer og spisesteder. Jonas "Pindhund" Hallberg er som kreativ topchef for festivalen blandt de få fastansatte og lønnede medarbejdere bag festivalen.
Computerworld møder ham i The Real You Tube, som er en stålsektion til et vindmølletårn fra Vestas, der ligger på jorden. Her viser projektorer billeder og beskeder uploaded af festivalens gæster via sms, mms, bluetooth eller fra en helt ny iPhone-applikation, som er seneste skud på stammen af vilde ideer fra den kreative topchef.
iPhone-feber
Med iPhone-applikationen får gæsterne også adgang til at følge de venner på festivalområdet, som også benytter en iPhone med Smukfest-applikation. Blandt de øvrige features i iPhone applikationen er muligheden for at ryste telefonen og sammen alle de andre gæster få vindmøllen foran P3-scenen til at køre hurtigere samt styre en installation, som kaldes rockblomsterne, og i virkeligheden er Grundfos-pumper, der sprøjter vand gennem farvestrålende blomster.
Det er softwarehuset Kiloo fra Århus, som står bag applikationen. Firmaet er sammen med en række andre professionelle innovatører blandt Jonas Hallbergs legekammerater, som gør de mange ideer til virkelighed. Det samme er den århusianske opfinder Mads Wahlberg.
"Det handler om at inddrage så mange gæster som muligt i vores installationer. Derfor er det også vigtigt at skabe modpoler," siger Jonas Hallberg.
Og fra demonstrationen af iPhone-applikationen i The Real You Tube er der udsigt til et andet af årets nyskabelser; bålpladser, hvor der fortælles historier og synges fællessange.
Frivillige er rygraden
Men hvis teknologien kun udgør en begrænset del af legen for publikum på pladsen, så er den helt afgørende for at drive festivalen. I løbet af seks uger opbygges it-infrastrukturen af et hold på 18 frivillige med en formand, som er frikøbt fra sit daglige job hos Butler Networks.
Niels Håkonsson er formand på det hold, som helt i Skanderborg-ånd hedder EDB. Holdet har eksisteret i 17 år og skal sikre at skoven er dækket af den nødvendige it-infrastruktur.
En infrastruktur, som blandt andet skal betjene 130 pc-arbejdsstationer, 30 kameraer til den avancerede overblikssoftware samt applikationer, der for eksempel holder skovskadestuen i kontakt med det offentlige sundhedsnet samt styrer logistik og økonomi på festivalen inklusive Dankort-transaktioner.
"Ved hjælp af festivalens Microsoft C5-løsning og on site revision under hele festivalen, kan vi allerede onsdag efter festivalen slå to streger under resultatet og dermed se, hvad budgettet for næste års festival er," fortæller Niels Håkonsson.
Skanderborgfestivalen omsatte sidste år for 105 millioner kroner.
Starter på bar bund
"Vi starter på bar bund hvert år. Så både strøm, netværk og arbejdspladser skal etableres og konfigureres," fortæller Niels Håkonsson.
Festivalen bruger både kobber, fiber og et utal af trådløse netværk, som afvikles med knapt 30 Cisco-switche.
"Vi låner meget af det essentielle udstyr, som ikke er det nyeste. Til gengæld kan de tømrere, som er med til at etablere netværket, også udskifte og konfigurere en switch," siger han.
"For vi skal bare køre i de fem dage, hvor festivalen er i gang. Der ingenting der kan vente på, at der kommer en tekniker på mandag," siger Niels Håkonsson.
Den pengeløse festival
Men selvom forholdene er krævende, så satser festivalen i Skanderborg på at opruste yderligere med teknologi de kommende år. Fadølstræerne er ikke bare en hyggelig gimmick, der er også udtryk for drømmen om den pengeløse festival.
Erik "Pong" Madsen, der har været med til at arrangere festivalen i 30 af de 31 år, er meget begejstret for tanken. Han forestiller sig en chip i de traditionelle vævede armbånd, som både kan være adgangsbillet og betalingsmiddel med penge fra en "Walther bank" opkaldt efter festivalens maskot.
"De gode ideer skal prøves. Vi er rigtig gode til at spille bold med ideerne i ledelsen, og så stoler vi på hinanden, så når noget er sat i gang, så kører det, siger Erik Madsen.