De amerikanske it-virksomheder er bare størst, og har de mest kendte varemærker.
Det kan man konstatere år efter år i den ene branding-undersøgelse efter den anden.
Senest har det amerikanske erhvervsmagasin Forbes kåret de mest lukrative brands, og her er det (naturligvis) også de amerikanske it-selskaber, der kører med klatten.
Således er det kun det amerikanske sodavandsfirma Coca-Cola på tredjepladsen, der kan bryde it-eliten fra Guds eget land på top 5-listen. Her troner Apple øverst, og dernæst kommer Microsoft, mens IBM og Google kan bryste sig af henholdsvis fjerde- og femtepladsen.
Ser man på top 30-listen, finder man navne som Intel (9. plads), Cisco (12. plads), HP (14. plads) og Oracle (17.plads), der alle kommer fra USA.
Kun Nokia (10. plads) og SAP (30. plads) fra Europa samt Nintendo (27. plads) fra Japan formår at blande sig i topstriden.
Men hvordan kan det være, at næsten alle verdens største it-selskaber kommer fra USA?
Hjemmemarkedet er enormt
Både professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School (CBS) og chef for analysehuset IDC Nordic, Per Andersen, peger på, at amerikanske virksomheder bliver født i en verden, hvor der potentielt er mange flere kunder, end de europæiske virksomheder er vant til.
"Det amerikanske hjemmemarked er lige så stort som Europa. Sådan nogle hjemmemarkeder er der bare ikke i Europa på trods af EU," siger Per Andersen.
"Det er langt sværere at udvide sit marked med et land ad gangen, som nye virksomheder er nødt til i Europa modsat i USA, hvor de fra start af opererer på et kæmpe marked," fortsætter han.
Truslen kommer fra Østen
Per Andersen nævner desuden det engelske sprog som både amerikansk og globalt samlingspunkt, som en af de væsentligste årsager til, at de amerikanske it-selskaber hurtigt formår at opnå kritisk masse og derefter flercifrede vækstrater.
Risikovillig nation
Jan Damsgaard fra CBS peger på, at amerikanske virksomheder tilmed er ekstremt dygtige til at tilføre startkapital til virksomheder, som virker mere eller mindre lovende ved fødslen.
"I USA siger man, at man først får hår på brystet, når man er gået konkurs med en virksomhed," fortæller Jan Damsgaard, der selv har boet halvandet år i USA.
"Innovationsevnen og risikovilligheden er simpelthen bare større derovre, og der er en udpræget respekt for folk, der tager sagerne i egen hånd og starter med at bygge fra grunden af," forklarer han.
Samtidig har edb-efterspørgslen på det store hjemmemarked tidligt fået it-giganter som IBM og HP til at levere standardløsninger til først hjemmemarkedet og derefter verdensmarkedet modsat eksempelvis danske it-firmaer, der specialiserer sig i at skræddersy løsninger til sine kunder.
"Man kan sagtens bryste sig af Skype som et dansk it-eventyr, men selskabet forsvandt jo til USA. Der er noget, der tyder på, at når man får succes, så tager man til USA, lige som det også er tilfældet med alle de dygtige europæiske forskere," siger Jan Damsgaard.
Uenighed om fremtiden
CBS-professoren tror, at de amerikanske it-selskaber vil blive siddende længe på tronen, fordi "de er for tunge at danse med."
Chef-analytiker Per Andersen fra IDC mener derimod, at fremtidens lister over succesrige it-selskaber vil være domineret af asiatiske - og især kinesiske - virksomheder.
Det skyldes hovedsageligt, at det generelle billede med amerikansk og europæisk dominans i løbet af de næste mange år vil tippe over til fordel for Asien.
"På længere sigt vil kinesiske it-virksomheder derfor også overtage flere af de amerikanske it-selskabers nuværende magtposition," vurderer Per Andersen.