Test: Bærbar med røde fartstriber til computerspillere

For computerspilentusiaster er der ikke noget værre end bærbare, der hoster sig gennem 3D-spil på grund af en slatten grafikchip. Med GX640 lover MSI gedigen spilydelse til menneskepenge. Se her om løfterne holder.

Test: Bærbar med røde fartstriber til computerspillere

Herhjemme kender vi MSI for selskabets mange pc-komponenter såsom bundkort og grafikkort, men de senere år er der også blevet solgt bærbare fra MSI på det danske marked.

GX640 er MSI's bud på en spillebærbar til godt 8.000 kroner. At maskinen er skræddersyet til computerspillere står klart fra første øjekast; alt lige fra de røde "fartstriber" til markeringen af WSAD-tasterne - retningstasterne i mange første- og tredjepersonsspil - og den bærbares komponenter lever op til ambitionen om at bygge en habil spillecomputer.

Ved første brug skæmmes oplevelsen lidt af, at MSI på forhånd har installeret en masse mere eller mindre nyttige applikationer. Vi brugte godt 20 minutter på at tage livet af den irriterende bloatware, så vi befandt os tættest muligt på en 'ren' Windows-installation.

Derfra og fremad var oplevelsen udpræget positiv, og maskinen bragede derudaf, uanset hvad vi valgte at udsætte den for.

Sværvægter med 9-cellet batteri

Konstruktionsmæssigt fremstår GX640 ret fornuftig; låget er af børstet aluminium udført i sort, ligesom håndledsstøtten benytter en slags alu-legering.

GX640 er en potent fætter med en kampvægt på knap tre kilo ifølge vores brevvægt - med batteri monteret - og en strømadapter, der vejer godt til i tasken.

Batteriet til vores testeksemplar er den største 9-cellede version, hvilket bevirker, at det stikker lidt ud bagtil.

Betjeningsknapperne til den bærbares funktioner såsom Wi-Fi og Bluetooth er touch-baserede, hvilket fungerer fint i praksis og får den til at fremstå en anelse mere eksklusiv. Touchpanelerne kommer normalt heller ikke i vejen, når du skriver på tastaturet. Sidstnævnte er også udstyret med et numerisk tastatur, hvilket kræver lidt tilvænning, eftersom det almindelige tastatur nødvendigvis er krympet en smule.

Af negativt må vi primært fremhæve blæserstøj og varmeudvikling. Køleren har det med at larme på tilfældige tidspunkter, selv når vi ikke belastede maskinen og valgte den mest strømbesparende ydelsesindstilling i Windows. Blæserstøjen kan begrænses med en eventuelt kommende firmwareopdatering, men samtidig er vi godt klar over, at den kraftige grafikchip har sin pris, hvad angår støjniveau og varmeudvikling.

Det er samtidig en lidt besynderlig designbeslutning, at den varme luft sluses ud øverst oppe i højre side, for den har en irriterende evne til at strejfe den højre musehånd, hvilket kan blive en anelse generende i længden, når maskinen skruer op for frekvenserne og gnaver sig gennem krævende 3D-spil.

Hardware med drøn på

Skærmen er en almindelig blank LCD-type, også kaldet glare, på 15,4 tommer med en fin opløsning på 1.680 x 1.050 pixel. Prisen har sandsynligvis været medvirkende til, at det ikke er den modelslanke LED-type, der er benyttet.

Samtidig noterer vi os, at skærmens lysstyrke ikke er helt i top; den består prøven, men vi er ikke blæst ned ad vores kontorstole og havde gerne set, at den kunne justeres yderligere et par trin i opadgående retning.

Midlerne er i stedet gået til at finansiere hardwaren - og at dømme ud fra specifikationerne har MSI GX640 hestekræfterne i orden.

God Core i5-processor

MSI har for det første proppet Intels nye Core i5-430M-processor med to fysiske processorkerner og HyperThreading under låget. Processoren, der normalt arbejder med en taktfrekvens på 2,27 gigahertz, bliver opfattet af dit operativsystem som en quadcore-model - altså en processor med fire logiske kerner.

Læs også: Test: Så skrap er Intels nye Core-processor

Processoren tilhører Intels nye produktserie på 32 nanometer, og selvom i5-430M-modellen ikke er den hurtigste i5-model i Intels stald, betyder det ikke nævneværdigt meget for dine spil. Her tæller grafikchippen i langt højere grad.

Kraftig grafikløsning

AMD står bag den implementerede ATI-grafikchip, og det er Radeon HD 5850-modellen, der er tale om - en af de kraftige løsninger på desktopmarkedet for grafikkort, som vi hidtil ikke har set i bærbare.

Selvom der her er tale om en mobil version af chippen, føler vi ikke udpræget grund til at brokke os over ydelsen. Grafikprocessoren har en gigabyte dedikeret hukommelse, og det er heldigvis ikke den kedsommelige GDDR3-hukommelse, som ofte ses i såkaldte spillebærbare, men i stedet GDDR5. Skærmoutput varetages af VGA- og HDMI-stik - sidstnævnte med indbygget lydchip, så du nemt kan tilslutte den bærbare til din nærmeste fladskærm og pumpe både lyd og billede ud fra stuealteret.

HD 5850-chippen opererer med en taktfrekvens på 625 megahertz, og hukommelsen kører med 1.000 megahertz. Når du kobler den bærbare fra lysnettet og bare triller rundt på Windows-desktoppen, drosler chipfrekvensen ned til blot 100 megahertz, hvilket er gavnligt for batterilevetiden.

MSI har valgt at præ-installere den bærbare med Windows 7 Home Premium 64-bit, så du får mest mulig nytte af de i alt fire gigabyte hukommelse. Nogen større fordel er 64-bit kontra 32-bit dog ikke i denne situation, eftersom 64-bit først er at foretrække for alvor, hvis du har over fire gigabyte installeret.

Læs også: Test: Er Windows 7 64-bit virkelig bedre end 32-bit?

Harddisken er den traditionelle mekaniske type, hvilket er at vente i dette prisleje. Den har til gengæld rotationshastighed og kapacitet i orden - henholdsvis 7.200 RPM (Revolutions Per Minute - omdrejninger per minut) og 500 gigabyte - og den er tilmed yderst støjsvag.

Alt i alt er det på papiret svært at finde negative aspekter ved hardwaren, men hvilken ydelse skal du egentlig forvente, og vil de kraftige komponenter malke batteriet på rekordtid?

Flot ydelse - kort batterilevetid

Det er første gang, vi tester en bærbar baseret på kombinationen af Intels nye 32 nanometer-processorarkitektur og ATI's dugfriske Radeon-chip, og vi er tilbøjelige til at slå fast, at ydelsen imponerer.

I en tidligere stortest af Intels Core 2 Quad-processorer til stationære pc'er opnåede den dengang noget pebrede Q9550-processor en score i benchmarkprogrammet PCMark Vantage på 4.660 ved standardindstillingerne, og vi kan konstatere, at processoren i testens bærbare fra MSI overrumpler den gamle Intel-processor med en pæn margen og lander på hele 5.236 point.

Vi fyrede ligeledes op under benchmarkprogrammet 3DMark Vantage, der primært bedømmer 3D-ydelsen, og i Performance-mode præsterede grafikchippen 5.382 point. Det er lidt under, hvad den voldsomt dyre Asus W90 præsterer.

I den mere praktisk betonede del af testen spillede vi det krævende 3D-spil Crysis: Warhead, som mobile grafikløsninger normalt har svært ved at køre flydende.

Med næsthøjeste kvalitetsindstillinger og anti-aliasing fik vi med skærmens standardopløsning på 1.680 x 1.050 pixel i gennemsnit 23 fps (frames per second - billeder per sekund). Målet defineres normalt som 30 fps, som vi nemt kunne opnå, hvis vi skruede lidt ned for kvalitetsindstillingerne.

Det er flot og igen tæt på den kraftige Asus W90, der til sammenligning har en særdeles kraftig Radeon HD 4870 X2-løsning fra sidste grafikgeneration at gøre godt med.

Husk strømstikket

MSI'ens mange kræfter betyder, at selv et 9-cellet batteri hurtigt løber tør for strøm og i vores test sjældent præsterer mere end halvanden times drift. Det lykkedes os at klemme lidt mere ud af batteriet, hvis vi valgte den mest strømbesparende indstilling i Windows 7, men vi befandt os stadig langt under to timer.

Overordnet udfylder MSI GX640 fint rollen som såkaldt 'desktop replacement' og formår at pakke særdeles meget ydelse ind i det kompakte kabinet.

Normalt har det været nødvendigt at flå foret ud af tegnebogen for at købe en bærbar med denne ydelse, men de nyeste processorer og grafikchip har gjort underværker og gør bestemt ikke tilværelsen nemmere for den gammeldags stationære pc.

Som et plus skal vi nævne, at MSI inkluderer både mus og rygsæk, hvilket er en pæn tilbehørspakke i denne prisklasse.

Enkelte designmæssige skønhedspletter forhindrer en topkarakter, og så savner vi flere usb-tilslutninger. Derfor giver vi karakteren fire ud af seks.

Specifikationer MSI GX640: Læs mere her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere