En gang i løbet af efteråret, og i alt fald inden årets udgang, vil vi endelig få fingrene i mobiler med Microsofts nye operativsystem, Windows Phone 7. Der er store forventninger til Microsoft, der går i en helt anden retning end eksempelvis Apple og Google, og har kreeret en brugergrænseflade, der skiller sig ud, og bruger centraler til at holde styr på alle dine informationer og data.
Desværre ser det ud til, at de første mobiler på det danske marked kommer med begrænset funktionalitet, og de danske brugere vil ikke få samme oplevelse som eksempelvis i Storbritannien eller på den anden side af Atlanten.
Microsoft Danmark vælger nemlig at hoppe med på den allerførste bølge og lancere Windows Phone 7 i Danmark uden at have alle funktioner og tjenester på plads.
Snakker du dansk?
Selvom en del gadgetentusiaster sikkert vil sætte pris på, at Windows Phone 7 lander i Danmark hurtigst muligt, så må de også finde sig i, at bruge de nye mobiler på engelsk. Operativsystemet kommer nemlig først på dansk cirka seks til 12 måneder efter lanceringen, og det vil uden tvivl lægge en dæmper på interessen blandt almindelige brugere.
En vigtig del af Windows Phone 7, søgemaskinen Bing, vil heller ikke virke som planlagt, når mobilerne rammer Danmark. Bing er ellers proppet med funktionalitet i USA og er bl.a. i stand til at forstå kontekst og placering, og Microsoft promoverer da også tjenesten som en "beslutningsmaskine."
Men i Danmark vil Bing ikke være i stand til at hjælpe dig med at finde rundt i byen, skaffe biografbilletter og fortælle dig, hvor lang tid der går før bussen kommer. Der vil i stedet blot være meget begrænset søgefunktionalitet á la den du oplever, når du besøger Bing.dk i dag.
Vi har hørt snak i krogene om, at Microsoft planlægger en lancering af Bings avancerede funktioner i Danmark, men Microsoft lukker i som en østers, når firmaet spørges om en tidshorisont.
Ingen køb af musik eller apps
Vi havde håbet, at Microsoft ville lancere sit Zune Marked i Danmark, men nu har firmaet afsløret, at det ikke vil være muligt at købe musik, film og tv-serier i Zune-butikken i Danmark, hverken på computeren eller mobilen. I USA lokker Microsoft ellers med et spændende Zune-abonnement, hvor du kan downloade al den musik du vil for blot 15 dollars om måneden.
Windows Phone 7-mobilerne vil stadigvæk komme med en indbygget Zune-afspiller til at håndtere din musik- og filmsamling på farten, men musik skal købes på din computer og derefter synkroniseres og overføres til mobilen.
Vil du have tredjeparts-apps på din Windows Phone 7-mobil? Også her må du finde dig i en spændetrøje. Microsoft bliver nemlig ikke klar med sin betalingsløsning til lanceringen i Danmark, så du vil kun være i stand til at downloade gratis apps fra onlinebutikken.
Det sætter Windows Phone 7 i samme situation om Googles Android-platform, der pt. heller ikke tillader købe-apps i Danmark.
Spørgsmålet er, hvad disse begrænsninger betyder for mobilernes appeal overfor den gennemsnitlige bruger. Windows Phone 7 tillader heller ikke at programmer kan køre i baggrunden (eksempelvis netstreaming eller navigation) og kopiering og indsættelse af tekst.
På den anden side ser det ud til, at Microsoft kan levere en mere helstøbt brugeroplevelse og integration med Facebook, Windows Live, Xbox Live og Office.