Artikel top billede

Bliver robotter den næste store industri?

Det sværeste ved kunstig intelligens er at holde styr på sin fantasi.

Computerworld News Service:
Et enkelt besøg på en robot-udstilling på en AI(Artificial Intelligence)-konference kan i sig selv være nok til at få hjernen på afveje.

Prøv for eksempel at forestille dig, at Jim Cramer fra CNBC, som er kendt for at hoppe op og ned i stolen, når han taler om "den mobile internet-tsunami", gjorde noget tilsvarende i forbindelse med "robot-tsunamien" som den næste store branche.

Det er sådan nogle tanker AI kan sætte i gang.

Men selv om det er imponerende at se en robot med ekspressive øjenbevægelser, så er sandheden, at udviklingen går langsomt. Den store konference om kunstig intelligens, Conference on Artificial Intelligence, kan for eksempel fejre sit 25 års jubilæum næste år.

"Tidligere forestillede man sig, at robotter ville udvikle en generel intelligens; at de ville konkurrere med og vinde over mennesket i deres evner til at gøre forskellige ting," fortalte Leslie Kaelbling, som er professor i datalogi og ingeniør ved MIT, under konferencen.

"Den nuværende, kommercielle virkelighed er noget anderledes."

En stor del af forskningen i AI går i andre retninger end robotter, for eksempel ved at skabe algoritmer til understøttelse af business intelligence, finans, web og anden brug.

AI blev separeret fra robotvidenskaben, eftersom selve maskinerne er besværlige: fysiske og upålidelige. "Men de er blevet bedre," fortæller Leslie Kaelbling.

I dag har robot-forskerne adgang til computere, som er hurtigere, maskiner, der er mere pålidelige, og mange af de algoritmer, der bruges til helt almindelige robot-opgaver, er allerede blevet bygget, fortæller Leslie Kaelbling, som spurgte forsker-fællesskabet, om ikke det er på tide at give robot-videnskaben en ny chance.

Pandekager på hjul

Set i forhold til andre robotter, så er den, der er blevet samlet af en forsker på Brown University ikke specielt pæn. Det er en enhed fra iRobot, den virksomhed, der laver små robot-støvsugere, der ligner pandekager på hjul, som forskerne har udstyret med en pc og et kamera. Den kan zoome omkring på gulvet og genkende numre, som man kender dem fra gerningssteder.

Man kan for eksempel bruge robotten til at holde øje med sin kat over internettet, og det er også en af de ting Sara Osentoski, som er ansat ved robotlaboratoriet Robotic Lab på Brown University, har gjort.

Den udstillede robot er først og fremmest en rekvisit, der skal demonstrere et større koncept, som er Robotic Labs plan om at skabe noget tilsvarende til crowdsourcing-miljøer til at teste algoritmer over nettet på robotter i laboratoriet.

Sara Osentoski mener, at forskningen i robotter bliver holdt tilbage af ikke reproducerbare eksperimenter, hvor en forsker har kunnet fremvise en ny robot-mulighed, som er svær for andre forskere at genskabe og sammenligne, eftersom de ikke har adgang til samme platform.

En åben og nemt tilgængelig platform vil måske kunne tiltrække flere mennesker med forskellige evner til at teste ideer og opbygge en stor mængde data, eller som Google demonstrerede, "hvis man har masser og masser af data, så bliver det nemmere at lære," sagde Sarah Osentoski.

Folk vil gerne se fremskridt inden for robot-videnskaben, fortæller Sarah Osentoski, som tror, at forskerne vil være villige til at dele data, når de selv kan drage fordele af det. "Robot-videnskaben er stadig i sin indledende fase," sagde hun. Efter planen skal laboratoriet åbne til september.

Menneskelig kontakt

Andrea Thomaz, som er assisterende professor ved afdelingen for interaktiv computer-videnskab på Georgia Institute of Technology, var med til konferencen for at demonstrere Simon, som er en menneskelignende robot med et mildt, rundt og behageligt ansigt, og øjne der følger en omkring. Simon flyttede med blokke i forskellige farver, størrelser og former for at demonstrere sine indlæringsevner.

Simons hardware er bygget af Meka Robotics LLC i San Francisco. Ansigtet er designet på Georgia Tech. Andrea Thomaz styrer universitetets Socially Intelligent Machines Lab, som kombinerer datalogi-forskere, elektrisk ingeniør-videnskab og nogle gange psykologi-studerende, der er interesserede i at undersøge robotter i forhold til menneskelig interaktion.

Laboratoriet fokuserer på virkelige problemer, som for eksempel udviklingen af robotter, der kan interagere med mennesker og i nogle tilfælde lære af dem, forklarer Andrea Thomaz.

Hun tror, at robot-industrien "vil blive kæmpestor," og de studerende er blandt andet motiverede af forestillingen om, at der kan ligge en livslang karriere inden for robot-feltet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere