15. juli 2008 - 19:17Der er
12 kommentarer og 1 løsning
Regler for antal forbindelser til stel
Hej
Som elektronik noob kommer der her et spørgsmål til forholdet mellem plus og stel.
Må jeg bruge samme stel til mange f.eks. +12V i en PC strømforsyning? Jeg skal lave en belastningskreds og skal trække nogle ret store strømme som afsættes i nogle effektmodstande. Men må jeg godt bruge den samme stel til mine +12V?
Ja, men det tror jeg bare ikke den er. Jeg mener ikke kablerne generelt er meget tykkere end 0,75mm2, og så kan jeg vel ikke trække mange ampere. F.eks. 30A
I dette link, kan du lidt nede på siden, se hvad du skal bruge af kvadrat på dine ledninger, både til + og - Der er vist hvad de kan bære i Ampere, både til stel, og som Pover forsyning. http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm
PS: Nu skriver du godt nok at du vil bruge en PC strømforsyning. Men rent belasningsmæssigt, er det en rigtig dårlig løsning, fordi den effekt den leverer, er ikke beregnet til at trække større strømme i længere tid. Med hensyn til brug af flere Stel forbindelser, til din fælles 12V forsyning, er der ikke noget i vejen for det, bare de kan bære strømmen. (kig i linket)
Omkring det med belastning af en PC PSU! Hvorfor er det så en dårlig ide. Hvis PSUen er opgivet til at kunne levere 15A ved 12V, så kan jeg vel godt trække 15A i længere tid, eller hvad?
På papiret ja, men ikke i virkelighedens verden. Det er switchmode strømforsyning, og er ikke bygget til vedvarende belastning. Kig på den smule kerne som trafoen har, så vil du kunne se i forhold til en traditionel strømforsyning.
->ebea, du kan ikke bruge kernestørrelse som et udtryk for effekten. Formålet med switchmode, er netop at reducere kernemassen - dette opnås ved at transformere ved en meget højere frekvens, 400Hz eller mere.
Jo højere frekvens, desto bedre udnyttes transformatorkernen, og jo mindre behøver den at være, for at overføre den samme strøm som en 50Hz trafo.
thov - ja, det har du da ret i - jeg ved godt hvordan en Switch mode virker (er selv tekniker) men det er stadig kun på papiret. Hvis man som her begynder at snakke om strømme på 30A og 12V, så vil jeg holde mig til en traditionel Lineær strømforsyning.
Ja, men vi snakker ikke om hvad der er bedst liniæer eller switchmode. Spørgsmålet gik mere på om jeg kunne strække flere + ledninger til stel, og svaret var at så længde stel lederen kan klare de antal ampere, så er der intet problem i det.
Intet spørgsmål kommer ud af den blå luft, og jeg spørger fordi jeg skal bruge det i forbindelse med en belastningskreds til PC stræmforsyninger. Ved at belaste strømforsyningen med så mange ampere som den kan klare, vil jeg kunne se om strømforsyningen holder en stabil spænding og måle for støj på linien. Det er derfor fokus ligger på switchmode PC strømforsyninger.
Nej du har ret, kbhadsten, og svaret var at du kan godt bruge samme stel, hvis kvadratet på lederen er stor nok. Og så er alt andet jo kun sidebemærkninger. Men held og lykke med projektet.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.