GPS med video og lille overraskelse

Harman GPS-810 har fået tilnavnet "Guide + Play", fordi den gør ekstra tjeneste som video- og musikafspiller. Målet er ambitiøst - se her, om den farer vild undervejs.

GPS med video og lille overraskelse

Vi forventer at finde Harman Kardon i hifi-reolen. Men nu vil firmaet også ind på den stærkt ombejlede plads i forruden af din bil.

Den amerikanske hi-fi-koncern drøner ind på GPS-markedet med en komplet familie af stifindere. Her har vi fat i GPS-810, som er en af topmodellerne.

Slank og elegant er den (78 x 125 x 20 mm - 230 gram), især i forhold til de tykke TomTom-modeller. Det er også smart, at ledningen fra cigarstikket kobles til holderen og ikke selve apparatet.

Antenne indbygget i strømkabel

Så kan du nemlig lettere tage GPS'en med dig, når du forlader bilen. Hvis du altså vælger at lade sugekoppen sidde - med risiko for at tiltrække tyve, der (ofte med rette) forventer at finde selve GPS'en i handskerummet.

En praktisk detalje er, at antennen til TMC-trafikmeldinger er indbygget i strømkablet. Du undgår altså at have et ekstra antenne-kabel dinglende i forruden.

Allerbedst var det dog, om TMC-modtageren sad i selve apparatet, så du også fik trafik-varsler ved batteridrift. Det indbyggede batteri kaperer op mod fire timers vejvisning.

Genial fjernbetjening

Andre firmaer som Sony og Panasonic har vovet sig ind på GPS-markedet uden at bidrage med afgørende nyt. Den fejl gentager Harman Kardon ikke. For med GPS-810 følger en ægte nyskabelse, der overrasker lidt.

Dimsen er udformet som en lille dreje-knop med fire valgknapper på yderkanten og en større OK-knap i midten. Det er en trådløs fjernbetjening.

Og hvis du klistrer den på ratstammen, eller planter den til venstre for gearstangen, kan du lynhurtigt zoome ind og ud på vejkortet eller skifte mellem 2D og 3D-visning. Vel at mærke uden at læne dig frem i sædet eller fjerne blikket fra kørebanen.

Fjernbetjening

Faktisk kan du styre de fleste funktioner med den lille fjernbetjening. Knappernes placering korresponderer fint med skærmens menuer.

Problemet er bare, at man skal læne sig frem mod skærmen for at tyde de mindre ikoner. Og når man alligevel er fremme, er det hurtigere at pege på skærmen. I særdeleshed når man indtaster adresser.

Men fjernbetjeningen er stadig en nyskabelse af den type, hvor man undrer sig over, at ingen har tænkt på det før. Forhåbentlig går konkurrenterne straks i gang med at kopiere og videreudvikle ideen.

Logisk betjening

Skærmen måler de sædvanlige 4,3 tommer, og den fremstår klar og skarp (480 x 272). I direkte sollys er den dog ikke helt så let at aflæse som Garmins glimrende Nüvi 760, der for sammenligningens skyld blev monteret i forruden ved siden af.

Harmans menuer er heller ikke så rendyrket enkle som Garmins, og de fleste opgaver kræver flere tryk på skærmen. For at navigere til en vilkårlig adresse skal man således pege på hele syv ikoner - udover hvad adressen måtte rumme af bogstaver og tal.

Savne nørdede finesser

De mange trin ville være et helvede, hvis apparatet reagerede trægt. Men heldigvis leverer Harman her en af de kvikkeste vejvisere, vi har prøvet. Systemet reagerer lynhurtigt - også når ruten beregnes eller genberegnes.

Kørsels-instrukserne leveres i god tid og i passende doser. Det sidste er befriende, hvis man har prøvet at dele cockpit med en af de mere snakkesalige modeller, der kan få ethvert højresving til at lyde som en nedtælling hos NASA (om 400 meter, om 200 meter, om....).

Nogle vil savne de mere nørdede finesser, som vi især kender fra TomTom. Herunder muligheden for at selv at ændre i kortene og udveksle indhold med andre brugere.

Men selve navigationen kører lige op med de bedste. Her hjælper det også, at GPS-modtageren bruger den fine SiRFstarIII teknik. Kort over Europa (38 lande) er forinstalleret på den interne to gigabyte flash-hukommelse.

Håndfri samtaler

Som de fleste konkurrenter i prisklassen kan GPS-810 også bruges til håndfri mobilsamtaler via Bluetooth. Den indbyggede mikrofon og højttaler giver ikke optimal kvalitet, men sådan er det altid med disse løsninger.

Det lyder ikke så godt som de systemer, der er integreret med bilradioen. Men det lyder bedre end et klip i kørekortet. Og hvis din bilradio har aux-indgang på fronten kan du faktisk trække et signalkabel herfra til Harmans aktive GPS-holder.

Ellers kan du forsøge at overføre lyden med den indbyggede FM-sender. Men i praksis fungerer det lige så skidt, som vi er vant til.

Multimedia

Modtagelsen kan variere fra bil til bil, men selv i bedste fald er lyden for "fm-agtig" til, at musik bliver nogen nydelse. Du kan koble et par hovedtelefoner direkte til apparatets 3,5mm stik - men selvfølgelig ikke mens du kører.

Når Harman vælger tilnavnet "Guide + Play" er det selvfølgelig for at understrege apparatets evner som multimedie-kunstner.

På papiret ser det da også ganske lovende ud. Afspilleren håndterer lyd i MP3, WMA og AAC-format, og musikken organiseres på vanlig vis efter kunstner, album, genre og så videre.

Men enheden er for stor og tung til at afløse en dedikeret MP3-afspiller. Og gevinsten begrænses af, at enhver moderne bilradio spiller MP3 fra cd (og ofte USB).

Mere interessant er derfor video-afspilleren, der understøtter formaterne MPEG4, WMV og H.264 - om end med en del indskrænkninger.

Bedst til det vigtigste

Vi forsøgte med en bunke videofiler af blandet herkomst, og resultatet var særdeles ustabilt. Man kan sikkert eksperimentere og konvertere sig frem til det optimale format.

Men det lover ikke godt, at selv de medfølgende demovideoer hakker fælt under afspilningen.
Medie-filerne kan lagres på hukommelseskort (SD/SDHC), som skal købes separat.

Det er altid spændende, når en ny spiller vover sig ind på et marked. Især når spilleren er et hæderkronet firma som Harman Kardon.

Funktioner skuffer

Imidlertid skuffer dette produkt på netop det punkt, hvor man kunne forvente, det ville skille sig positivt ud. Nemlig som multimedia-afspiller.

Den høje pris ville være attraktiv, hvis man i praksis fik en iPod Touch med som bonus ved siden af navigationen. Men sådan er virkeligheden altså ikke.

Til gengæld brillerer opkomlingen på den basale GPS-funktionalitet. Og den fikse fjernbetjening er en gedigen nyskabelse, som minder os om, hvor langt der egentlig er mellem nyskabelserne i denne produkt-kategori, hvor det ellers ikke skorter på nye modeller.

GPS-810 er altså mere "Guide" end "Play". Men debut-modellen er alligevel et forfriskende indspark - og en overraskende vellykket vejviser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere