Zepto Notus - bærbar på slankekur

Er du villig til at betale prisen for en bærbar på 1,3 kilo med otte timers batteritid? Vi har fået fingre i den lette Zepto Notus og afsiger en dom over den bærbare computer.

Zepto Notus - bærbar på slankekur

Når man står med en bærbar computer mellem hænderne, og den har en vægt på sølle 1,3 kilo, men samtidig kan bryste sig af en effektiv batteritid på op imod otte timer, så ved man også godt, at der er en pris, der skal betales.

Her taler vi ikke om den pris, der gør et indhug i bankkontoens saldo. For med en pris på 8.500 kroner er Zepto Notus ikke en computer i den økonomisk dyre ende. Prisen skal i stedet betales i form af funktioner og specifikationer.

De fysiske afsavn

Først og fremmest må man vinke farvel til den store strømslugende skærm, men det er et offer, der er til at leve med.

For godt nok er Zepto Notus kun udstyret med en 12 tommer skærm, men der er tale om en LED-skærm med en opløsning på 1280x800.

Billedet står knivskarpt og lækkert, og opløsningen giver rigelig plads på skrivebordet.

Ved samme lejlighed må man også tage afsked med tastaturet i dets fulde størrelse og i stedet lære at leve med taster i 80 procent af sædvanlig størrelse.

Det er et fravalg, man nemt kan lære at leve med. Det kræver en smule mere omhu at skrive i starten, og specielt piletasterne føles små, når man skal finde dem i mørket.

Ydelsen er presset

Man må også lære at leve uden et optisk drev. Det er der ikke blevet plads til i maskinen, og det ville også både veje for meget og bruge for meget strøm.

Spørgsmålet er også, hvor tit man i realiteten benytter drevet, når man er på farten. Og er behovet der, kan man tilkøbe et eksternt optisk drev.

Endelig må man kaste et blik på Zepto Notus touchpad, der med et mål på 5 x 2,5 centimeter er meget lille.

Faktisk er den for lille til at benytte komfortabelt i længere tid, og man kan lige så godt berede sig på at have en bærbar mus med på farten fremover.

Den største pris man imidlertid ender med at betale for Zepto Notus er i den rene rå ydelse. Maskinen er bygget op omkring en Intel A110 800 MHz processor, der blandt andet er tiltænkt brug i Microsofts UMPC-koncept og designet med lavt strømforbrug for øje.

Presset hårdt

Processoren bakkes op af en Intel GMA 950 grafikprocessor, 80 gigabyte harddisk, men kun en gigabyte ram. Der er ikke plads til mere på bundkortet.

Det resulterer i en maskine, der ikke kommer til at deltage i nogen mesterskaber for ydelse – og med Windows Vista som medfølgende styresystem er maskinen presset hårdt, allerede når den booter.

Dette er altså ikke en maskine, der vil begå sig godt i selskab med computerspil, billed- eller videobehandling.

Men Zepto Notus formål er imidlertid at fungere til tekstbehandling, regneark, email og internet, og det klarer den udmærket. Man kan godt fornemme, at maskinen ikke har uanede kræfter at trække på.

Vi har arbejdet på maskinen under testen, og det gik fint med at lytte til musik, skrive, modtage mails og have gang i adskillige internetsider samtidig.

Ikke bange for kaffe

Zepto Notus henvender sig specifikt til den målgruppe, der gerne vil have den bærbare computer med overalt og når som helst, uden at det skal resultere i rygskader eller en konstant jagt på et strømstik.

Stort set den samme målgruppe som også kigger på Apples Macbook Air med interesse.

Designmæssigt er Zepto Notus væsentlig mere traditionel end Macbook Air. Vi savner Macbook Airs lys i tastaturet, men får til gengæld tre USB-porte, VGA-port, PCMCIA-slot, SD-kortlæser samt muligheden for at skifte batteri – dermed tilbyder Zepto Notus lidt flere muligheder på farten.

Fremragende lille maskine

Samtidig er maskinen også fysisk stærkere. Kabinettet er i magnesium og skulle derfor kunne tåle lidt mishandling på farten, samtidig er tastatur og taster forsynet med vandtæt membran.

Maskinen kan ikke tåle en tur under vandet, men bryder heller ikke sammen, blot der er en kaffedråbe i nærheden.

Zepto har med Notus skabt en fremragende lille maskine, som er perfekt at have med på farten hvor som helst og når som helst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere