Få digitalt tv gennem flagstangen

Med en flagstang i baghaven og en digital flagstangsknop som antenne kan tv-signalet være reddet. Vi har prøvet den digitale flagstangsknop - se om den virker.

Få digitalt tv gennem flagstangen

Det er næppe nogen hemmelighed længere, at de analoge tv-signaler i efteråret 2009 bliver slukket til fordel for de digitale.

Og alle os, som i dag hverken har kabel-tv eller parabol, har allerede i et par år haft glæde af de digitale signaler – med en væsentligt bedre billedkvalitet til følge - for de fleste.

Som en direkte følge af den digitale udvikling på tv-signalområdet blev der sidste år sendt en ny antenne på markedet. En digital flagstangsknop som tv-antenne – og dén har vi kigget lidt nærmere på.

Øget signalkvalitet

Gennem det sidste halve hundrede år har det været almindeligt med en skov af antenner monteret højt på hustagene eller jernrør i varierende længder. Og hos husejere med en tæt beliggenhed på sendemasterne inde på ejendommens loft.

Da der samtidig i stor udstrækning er poppet flagstænger op over det danske land i stort tal, kan det jo virke ganske indlysende at opfinde en digital tv-antenne i flagstangsknoppen.

Dét er der så endelig nogle, som har gjort - hvilket de faktisk er sluppet aldeles godt fra.

Der er nemlig knald på tv-signalet fra den digitale flagstangsknop, der ganske enkelt må siges at fungere helt suverænt.

Ejendommen, der har lagt flagstang og fjernsyn til denne anmeldelse, ligger i et meget bakket område midt i en sydvendt slugt. Det vil sige - ganske enkelt helt elendigt, når det gælder modtagelse af de analoge radio- og tv-signaler. Men samtidig helt perfekt, når det gælder afprøvning af Terteks røde antenne til at montere i toppen af flagstangen.

Godt signal i al slags vejr

Den eksisterende antenneskov er monteret på et fire meter langt jernrør oppe på skorstenen. Det fungerer akkurat med knap fyrre procents signalstyrke på den indbyggede DVT-B modtager i fjernsynet (Pioneer DPD-4280XD) - når vejret er fornuftigt.

Men kedeligt vintervejr med lave, tunge og våde skyer tager næsten livet af signalet. Det bliver i forvejen boostet af en signalforstærker, men alligevel fastfryser tv-billedet ganske ofte, samtidig med at lyden skratter og forvrænger.

Derudover kan det ikke ligefrem siges, at antennegeviret på skorstenen pynter et hus med kampestensvægge og stråtag.

Og faktisk resulterede udskiftningen til Tertek-antennen med det medfølgende forstærker og signalfordeler i en øget signalkvalitet på omtrent 55 procent.

Lys i toppen

Det vil sige en stigning fra knap 40 procent i pænt vejr - til noget nær 100 procent i al slags vejr. Og så er flagstangens top umiddelbart nær samme højde som antennerne på skorstenen.

Antennen er en omni-direktional aktiv antenne. Det betyder, at den med en indbygget dipol har en indbygget forstærker, der er optimeret til modtagelse af DVB-T signaler. Samtidig er den væsentligt mindre retningsbestemt end traditionelle dipol-antenner.

Flagstangsknoppen får strømspænding fra den medfølgende forstærker og signalfordeler, hvilket får en rød diode til at lyse på undersiden af knoppen.

Hele arbejdet værd

Den røde diode kan dog kun ses, når dagslyset svinder - men er samtidig ganske smart, da man derved altid kan sikre sig, at der er knald på knoppen, inden man er nødt til at lægge flagstangen ned under en eventuel fejlsøgning.

Montering af den digitale flagstangsknop i toppen af flagstangen er noget, alle kan finde ud af. Der medfølger en udførlig instruktion, og det største arbejde ligger i at få lagt coax-kablet i jorden mellem flagstangen og huset.

På glasfiberflagstænger trækkes coax-kablet fra antennen ned igennem denne, og på træflagstænger kan der i princippet fræses en rille til kablet. Om det vil fungere i praksis, har vi ikke prøvet – men det burde det egentligt kunne?

Hele arbejdet værd

Derefter er det bare at føre ledningen ind i huset og tilslutte den til den medfølgende forstærker og signalfordeler. Og voila. Så er billedet knivskarpt, og de forhenværende problemer med elendig signalkvalitet pist forsvundet.

Og med en pris på ikke meget mere end et par tusindlapper plus det løse, må det hermed konkluderes, at for alle os uden kabel-tv og parabol, er denne digitale flagstangsknop fra Tertek så afgjort hele arbejdet værd.

Den er superlet at montere og fungerer ganske enkelt helt suverænt. Og så skal vi ikke forglemme, at den faktisk også pynter de fleste huse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere