Slap af - lad robotten klare rengøringen
Hvem er egentlig ikke træt af bøvlet med støvsugeren, når nullermændene har taget overhånd og begynder at snerre inde fra mørket under sofaen?
Dét har netop også været grundtanken hos producenten iRobot, som de senere år har sendt en række forskellige robotstøvsugere på markedet.
Det nyeste skud på stammen er iRobot Roomba 560, som de seneste måneder har vundet ganske stor popularitet rundt omkring i mange danske husstande. Og det er der en god grund til – for en Roomba 560 fungerer faktisk overdrevent godt som et dagligdags supplement til den grundige støvsugning.
Klarer ikke spindelvæv i loftet
Mange mennesker er dog stadig en smule skeptiske overfor al robotagtig adfærd. Besynderligt nok også når det drejer sig om at lade robotterne overtage de dagligdags arbejdsopgaver, som vi alligevel gerne vil slippe for at udføre.
Og vi kan ligeså godt med det samme slå det helt fast: Du kan til enhver tid støvsuge dit hjem væsentligt hurtigere end din iRobot Roomba, og den kan heller ikke klare spindelvævet i hjørnerne oppe ved loftet!
Men i dagligdagen fungerer iRobot Roomba som et ganske uovertruffent supplement til den lugtende og larmende støvsuger. Og så sørger den tilmed for, at der er støvsuget, når du kommer hjem fra arbejde.
Ligner noget fra Stjernekrigen
Når du investerer i en iRobot Roomba 560, medfølger alt det, der skal bruges for at indlede det nye forhold.
Og når du starter den første gang, er der ingen grund til at bruge tid på at regne ud, hvad det er, den gør.
For den gør det bare – og producenten vil af hensyn til konkurrenterne ikke fortælle hvordan.
Kassen indeholder et par ekstra børster, et filter til beholderen, en strømadapter samt en base, der fungerer som opladningsstation.
Derudover medfølger også et par hvide fiduser kaldet ”lighthuse” på størrelse med en stor kaffekop og i et design, der leder tankerne hen på hjelmene på Stjernekrigens hvide robotsoldater.
Ganske lav
Disse stjernekrigere kan enten skabe en usynlig og virtuel væg på gulvet eller informere støvsugeren om, at den er på vej ind i et andet rum.
En stor fordel ved Roomba – som efter få dages bekendtskab fik kælenavnet Olga - er, at den er ganske lav og dermed kan komme ind under de fleste møbler i stuen.
Allerede under første testtur i tv-stuen, fiskede Olga en tre centimeter lang og flad stump fra låget på en kabelbakke, der for et års tid siden blev klippet af under installationen af surroundanlægget.
Indbygget timer
Det indbyggede AWARE Robot Intelligence System anvender sensorer, der undersøger omgivelserne, når støvsugeren tøffer rundt på gulvet.
Ifølge producentens oplysninger betyder det, at den op til 67 gange i sekundet justerer støvsugerens adfærd. Dette har dog ikke været muligt at kontrollere, men fakta er, at Roomba med det samme konstaterer, hvis der pludseligt er kommet til at stå noget i vejen.
En indbygget støvdetektor får en blå diode til at blinke, når støvsugeren passerer et særligt beskidt område på gulvet, mens den ihærdigt kører rundt nogle ekstra gange og eliminerer problemet.
Desuden er der underneden en trappesensor, der sørger for, at robotten ikke drøner ud over kanten på trapperne.
Roboten arbejder - mens du er på arbejde
En væsentlig forbedring på iRobot Roomba 560 er en timer, hvor den kan indstilles til at udføre arbejdet, når vi ikke er hjemme.
På det givne tidspunkt bakker støvsugeren ud af dokken – med en bak-alarm som vi kender den fra lastbilerne - og når den er færdig med at støvsuge de pågældende rum, kører den selv tilbage i basen for at blive opladet. Desuden giver den automatisk besked, når skidtbeholderen er fyldt op.
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det har været ganske fornøjeligt at få Olga ind i familien. Under testperioden er Olga blevet sat på et utal af prøvelser i forskellige omgivelser og hustyper.
Faktisk har Olga betydet, at den daglige støvsugning - i et hjem med hundehår fra stor hund med både lysebrune og sorte nuancer foruden en kat samt to voksne og en lille purk - stort set er blevet reduceret til en enkelt støvsugning ugentligt.
Tag nogle forholdsregler
Desuden har Olga været udlånt til en alenefar med to børn i et moderne et-plans hus uden kæledyr og høje dørtrin. Og allerede få dage inde i testperioden blev Olga til låns simpelthen udskiftet med en Olga til fast ejendom.
Nu vokser træerne naturligvis ikke ind i himlen, og det vil derfor være fornuftigt at tage sig nogle forholdsregler, inden robotstøvsugeren bare bliver sluppet fri i huset. For eksempel kan der være et specielt tæppe, den ikke helt kan blive enig med. En stump ledning til en lampe eller et møbel, hvor den kan komme ind – men ikke ud. Eller måske én af de der pyntegenstande, der bare står for at stå og alligevel vælter, når man kommer til at baske til den med støvsugerslangen.
Alle pengene værd
Men hvis man lige sørger for at hjælpe Olga på vej ved at fjerne disse forhindringer eller bruge de medfølgende virtuelle vægge, er robotstøvsugeren alle pengene værd.
Og med udviklingen inden for robotstøvsugere bliver de inden længe en naturlig del af familien til både gulvvask og plæneklipning.
Til de sidste robotskeptikere er der næsten kun at sige: Selv om du naturligvis er væsentligt hurtigere til at vaske op end din opvaskemaskine, vasker du vel ikke op i hånden - bare fordi du kan?