Fin valuta for pengene med superbillig bærbar

Venter du høj ydelse og flot design af en bærbar til 2.400 kroner, får du en lang næse. Men mindre kan gøre det, og Zepto Titan klarer sig pænt på flere felter. Den er dog kun økonomisk interessant, hvis du klarer dig uden Windows Vista og WiFi; begge dele er nemlig ekstraudstyr.

Fin valuta for pengene med super billig bærbar

Det er ikke rimeligt at forvente alverden af en notebook, der som Zeptos Titan A15 koster sølle 2.399 kroner.

Hvilket pudsigt nok er præcis en krone mindre end ASUS' lille og super billige Eee PC, der ligeledes sendes på markedet, så den kan leveres fra midten af juni måned.

På den anden side viser erfaringerne med netop Eee PC, at man ikke skal skue hunden på hårene. For efterhånden som både processorkraft og hukommelse falder i pris, bør en bærbar pc ret beset ikke koste en bondegård for at klare de mest basale opgaver.

Men selv om henholdsvis Eee PC og Zepto Titan begge er konfigureret med de billigst mulige komponenter, kunne de på flere punkter ikke være mere forskellige.

Trådløst net og styresystem er ekstraudstyr

Hvor Eee vejer 900 gram, trykker Titan køkkenvægten i bund med sine 2,7 kg.

Og hvor både skærmen, tastaturet og harddisken er krampagtigt små på Eee, har Titan både almindeligt tastatur, en acceptabel 15,4 tommer skærm med 1280 x 800 pixel opløsning samt en 80 gigabyte harddisk at gøre godt med.

Ligeledes er her indbygget optisk drev, hvilket fuldstændig mangler på Eee PC.

Og selv om kabinettet er lidt til den fleksible side, så forekommer det faktisk mere solidt end det, man finder på mange budget-maskiner til 4.000-5.000 kroner.

Ikke mindst hvis man sammenligner med de mest plastikagtige frembringelser fra budgetkonkurrenten Acer.

Intet styresystem

Det ændrer dog ikke på, at Titan er en meget skrabet størrelse i sin grundkonfiguration.

For eksempel medfølger her ikke trådløst netværkskort, hvilket ellers er uomgængeligt standardudstyr på dagens marked. Så skal du have det med, stiger prisen mindst 350 kroner.

Vi finder heller ikke noget operativsystem til grundprisen, men det er ikke kun en ulempe.

Glimrende Linux-maskine

For selv om mange af ren bekvemmelighed nok smider 600-900 ekstra kroner på bordet for en Windows Vista-version, så er det dog rart, at man har mulighed for at vælge systemet fra.

Eksempelvis hvis man hellere vil lægge en ældre Windows på maskinen eller installere en gratis Linux i stedet for.

Navnlig er sidstnævnte i mange tilfælde en rigtig god løsning på denne maskine. Ikke blot for at spare penge, men snarere fordi Linux-baserede styresystemer kører fint på maskiner med begrænsede systemressourcer.

For god ordens skyld har vi da også kontrolleret, at Ubuntu Linux fungerer aldeles fremragende på maskinen. Endda med fuldt fungerende lyd - den slags er ikke altid nogen selvfølge - og samtlige grafiske funktioner for fuldt blus.

Eneste mærkværdighed er, at den anvendte grafikdriver i Linux kun tillader visning af opløsninger op til den noget aparte 1280 x 768 og altså ikke skærmens native opløsning på 1280 x 800.

Så lille en forvrængning er dog til at leve med, indtil Zepto får udbedret problemet (hvilket de angiveligt arbejder på).

Vista på lavt blus

Så lad os i stedet se på, hvordan maskinen afvikler Microsofts udskældte Windows Vista, der måske nok er blevet mere pålideligt siden Service Pack 1, men som stadig æder urimeligt mange ressourcer.

Hvilket ikke går særlig godt i spænd med en maskine som denne, der blot har en 2 GHz enkeltkerne Celeron-processor samt en enkelt gigabyte hukommelse at gøre godt med.

Trods dette mærker man i Vista kun til den minimalistiske systemkonfiguration i begrænset omfang ved arbejde i kontorprogrammer eller afspilning af dvd-film.

Begge dele håndterer maskinen nemlig rigtig fint - men kun hvis der ikke kører antivirus eller systemopdateringer i baggrund. For det får virkelig tårerne frem i øjnene på Celeron-processoren.

Titan er ingen multimediedjævel

Det går dog først for alvor galt, hvis du forsøger at afspille større videofiler fra harddisken, og navnlig hakker HD-materiale fuldstændig ubærligt.

Det samme gælder visse lydfiler - heriblandt Windows' egen startlyd.

Så det er nok en decideret skidt idé at anskaffe Titan med henblik på omfattende afspilning af allehånde mediefiler.

Tilsvarende er videoredigering naturligvis fuldstændig udelukket, hvorimod maskinen faktisk klarer basal tilretning af selv store digitale billeder ganske pænt. I hvert fald hvis man holder sig til Windows' egne billedredigeringsfunktioner.

Eftersom Titan er udstyret med den mest begrænsede onboard-grafik, penge kan købe, er der ingen pointe i at trække maskinen gennem den store benchmark-mølle.

Får en smule mere

Populært sagt vil ethvert forsøg på at afvikle mere krævende 3D-spil end Wolfenstein 3D - jeps, originalen fra 1991 - sædvanligvis også ende i gråd og tænders gnidsel.

Har man derimod mere mod på strategi af den helt klassiske slags, glædes man sikkert over, at Titan afvikler Civilization 4 i fineste stil.

Fin ydelse til prisen - og mere til

Tilbage er egentlig blot at konstatere, at man med Titan ikke blot får, hvad man kan forvente af en maskine i denne ekstraordinært begrænsede prisklasse, men reelt en smule mere.

For skal man udelukkende anvende sin maskine til helt basalt brug, er der faktisk ingen grund til at smide 5.000-6.000 kroner på bordet for en bærbar pc. Her lever Titan fint op til kravene.

Har man derimod ambitioner, der går blot en smule ud over det mest grundlæggende, vil man hurtigt føle sig tynget af den sløve konfiguration og dens begrænsninger.

Endelig skal det naturligvis understreges, at der - hvis du har behov for både Windows Vista og trådløst net - faktisk kan findes mere kraftfulde bærbare til samme pris som det, du ender med at give for en Zepto Titan, hvis du skal have disse to elementer med i prisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere