GPS-baseret fototracker med ringe stedsans
Som chefredaktør Lars Jacobsen for nyligt skrev på bloggen PC World Insider, har han gennem tiden foretaget mere eller mindre heldige it-mæssige investeringer.
Han ville også have ærgret sig, hvis han havde kastet pengene efter ATP Photofinder GPS Picture Tracker.
Apparatet er i stand til at lægge GPS-data direkte ind i det enkelte fotos Exif-data, da den har indbygget SD-kortlæser.
Efterfølgende kan man ved hjælp af Googles Picasa 2 billedhåndteringsprogram få vist den nøjagtige position for hvert enkelt foto ved hjælp af Google Earth.
Imponerende følsom GPS-modtager
Den lyder forfærdelig smart, og så længe den virker, er den sådan set også ret smart.
ATP Photofinder GPS Picture Tracker er en batteridrevet GPS-modtager med indbygget kortlæser til SD-flashkort. Fidusen er, at den, så længe den er tændt, hver femte sekund logger klokken og GPS-positionen med meget stor præcision takket være dens 20 satellitkanaler og en følsomhed på imponerende -155dBm.
Disse informationer lagres som tekstfiler i den indbyggede 123 megabyte store flashhukommelse, hvorfra de igen kan hentes ud via det indbyggede USB-stik. Det kan blandt andet anvendes i forbindelse med Google Earth, der kan vise den tilbagelagte rute.
Tidsstempling er nøglen
Ved på forhånd at sikre tidsmæssig korrekt synkronisering mellem GPS-modtageren og digitalkameraet skulle den ved dagens slutning være i stand til at indlægge GPS-data i hvert enkelt fotos Exif-data ved at sammenligne de enkelte fotos tidsstempler med GPS-modtagerens. Alt sammen meget brugervenligt og såre enkelt - i teorien.
Taiwanesiske ATP ved selvfølgelig godt, at en GPS-modtager af og til mister forbindelsen til satellitterne, eksempelvis når man bevæger sig ind i bygninger eller tunneller.
Derfor kan deres GPS Picture Tracker automatisk interpolere sig frem til positionen for de optagelser, hvor der var manglende GPS-forbindelse. Flere forhold betyder imidlertid, at denne funktions præcision er stærkt varierende.
Elendig batterilevetid ødelægger konceptet
Først og fremmest er levetiden for de to AAA-batterier, som driver ATP Photofinder GPS Picture Tracker, i praksis begrænset til et sted mellem 4-5 timers kontinuerlig drift.
Det indebærer, at apparatet lukker ned hele tiden og ikke engang kan holdes i luften en hel dag uden 2-3 batteriskift. Hvis man ellers er opmærksom på, at GPS-modtageren er gået død.
Et andet meget stort problem er displayet. Med 128 x 32 pixels og en størrelse på 28 x 6 millimeter er det enkelte tegn på de to tekstlinjer meget, meget lille. Fraværet af baggrundsbelysning indebærer, at den hvide tekst på mørk baggrund er uhyggelig vanskelig at læse i de korte perioder på få sekunders varighed, man kan kalde den frem ad gangen.
Testet på Madeira
Vi havde den med under en uges rundture på den portugisiske ø Madeira, hvor den var fastgjort til siden af turrygsækken med sin meget kraftige karabinhage.
For øvrigt meget pudsigt at denne karabinhage, der ser ud til at kunne holde et middelstort krydstogtskib sikkert fortøjet ved kajen, er fastgjort til ATP Photofinder GPS Picture Tracker med en meget spinkel, lille plastkrog, der helt sikkert knækker ved den mindste hårdhændede belastning.
Resultatet var, at apparatet kun fik mærket 164 ud af 273 fotos. Og af disse 164 var omkring en tredjedel interpolerede - med hamrende mangel på den præcision, der ellers præger ATP Photofinder GPS Picture Tracker.
Mister stedsansen
For hvis strømmen på batterierne forsvinder, uden man er opmærksom på det, forsvinder også muligheden for at mærke mesterskuddene efterfølgende.
Ikke nok med det: Hvis der tidsmæssigt er (for) stor afstand mellem to billedserier, går det åbenbart ud over interpolationens præcision.
ATP Photofinder GPS Picture Tracker koster omkring 700 kroner at importere fra Taiwan. Der findes tilsyneladende ingen dansk importør - hvilket måske har sin naturlige forklaring. Producenten fremstiller også hukommelsesmoduler og har til afsætning af disse en række europæiske distributionspartnere.
Vi giver ATP Photofinder GPS Picture Tracker karakteren 2 ud af 6. På de næste sider kan du se, hvordan GPS-enheden mister stedsansen.