Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux

Det er lettere at installere programmer på Ubuntu Linux end på Windows - men også sværere, fordi det foregår på en helt anden måde. Læs her hvordan.

Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux

Dér hvor mange Linux-begyndere første gang falder af cyklen - og måske helt opgiver Linux-projektet - er, når de skal installere et program.

Det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, og man kan ikke blot hente et hvilket som helst stykke Linux-software ned fra nettet, dobbeltklikke på det og så læne sig tilbage.

Denne forskellighed skygger imidlertid for, at det ofte er både lettere og hurtigere at installere nye programmer på Linux end på Windows.

Ligesom du hurtigere kan danne dig et overblik over, hvilke programmer der er til rådighed til netop din Linux-udgave.

Smarte opdateringer

Ligeledes sørger systemet et langt stykke hen ad vejen for selv at holde øje med, når der er sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser til såvel styresystem som applikationer.

Det er alt andet lige lettere end på Windows, hvor al opdatering foregår et program ad gangen.

Med det resultat, at en stor del af dine installerede Windows-programmer for længst er kommet i mere opdaterede, sikre og funktionelle udgaver end dem, du har liggende.

Eller at du - hvilket næsten er endnu værre! - tvinges til at tage stilling til en uendelig række af klæbrigt-venlige påmindelser fra Java/Quicktime/Adobe/
Windows-hjælpeprogrammer - og så videre - der bønfalder dig om snart at gå på nettet og hente seneste opdatering.

Rettelser på én gang

I Ubuntu foregår programopdatering derimod ved, at systemet løbende samler information om installerede programmer og med jævne mellemrum råber dig op, når det er tid til at hente nyeste rettelser og sikkerhedsopdateringer.

På den måde får du alle rettelser med på én gang, til såvel applikationer som operativsystemets komponenter - og det er faktisk smart. Se hvordan i øverste billede til højre.

Let programinstallation

Programinstallation foregår som sagt på en helt anden måde end i Windows. Linux-programmer leveres nemlig i hele installationspakker, men til at begynde med skal du slet ikke bekymre dig om de tekniske detaljer. Her vil vi i stedet fokusere på den (for begyndere) letteste måde at installere programmer på i Ubuntu 7.10.

Det foregår ved, at du åbner installationsmenuen ved at klikke Programmer => Tilføj/fjern...

Nu vil du se en genreopdelt liste over programmer, som du kan hente via det online programbibliotek - også kaldet repository - hvorfra Ubuntu som udgangspunkt henter alle sine programmer (se øverste billede til højre).

Selv hvis du spiller med sikre kort og kun vælger "Supported applications" vil du finde over 100 praktiske eller sjove programmer, som uden videre fungerer sammen med Ubuntu 7.10.

Frem med fluebenene

Vil du installere et program, sætter du blot flueben ud for dets navn. Vil du installere flere programmer, sætter du flere flueben.

Når du har markeret alle de programmer, du gerne vil have lige nu, klikker du på Apply changes, hvorefter Ubuntu beder dig godkende, at alle de valgte programmer installeres.

Klikker du Anvend, bedes du om at indtaste din sikkerhedskode, hvorefter systemet går i gang med at hente og installere alle programmer efter tur.

Når alle programmer er hentet og installeret, kan du åbne dem fra deres genreopdelte placering i Programmer-menuen.

Før eller siden vil du stifte bekendtskab med en mere avanceret metode til at installere programmer og andre kodestumper på, nemlig den såkaldte Synaptic pakkehåndtering (eller "package manager" på engelsk), som du finder i menuen System => Administration => Synaptic-pakkehåndtering.

Vi vil ikke komme nærmere ind på Synaptic her, men nu ved du i hvert fald, hvor du finder den...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere