Guide: Gratis styresystem på en halv time

Det tager under en halv time at blive fint kørende med nyeste udgave af det roste Ubuntu Linux-operativssystem. Det er gratis, og du behøver såmænd ikke engang skrotte din Windows-installation. PC World viser her hvordan.

1. Gratis styresystem på en halv time

Er du vant til at køre Windows, har det at eksperimentere med Linux traditionelt været lidt som at smide tøjet og cykle til byen i frostvejr. Det kan lade sig gøre, men sjovt er det immervæk ikke, og man føler sig en smule dum.

Så da den sydafrikanske it-milliardær, rumturist og playboy Mark Shuttleworth satte gang i udviklingen af en levedygtig open source-konkurrent til Windows-klienten, besluttede han at fokusere benhårdt på brugervenligheden.

Resultatet var Ubuntu, en Linux-distribution, hvis seneste udgave 7.10 så dagens lys i oktober under navnet "Gutsy Gibbon". Ved sin frigivelse høstede Ubuntu 7.10 mange roser fra it-medier verden over, og PC Worlds anmelder var også begejstret.

Ikke blot er Ubuntu-pakken omfattende og leveres med et stort antal nyttige programmer. Det er også let - for ikke-Linuxeksperter - at installere nye applikationer og at tilpasse systemet.

2. Let at installere Ubuntu

Mange er imidlertid stadig i tvivl om, hvordan man egentlig får fat i Ubuntu og installerer det. Heldigvis er begge dele meget nemme at håndtere.

Første skridt er at besøge Ubuntus hjemmeside http://www.ubuntu.com/getubuntu/download og vælge, om du skal have desktopversionen til 32- eller 64-bit processorer, samt hvorfra du vil downloade den.

Ubuntu 7.10 fylder lige knap 700 megabyte, så selv indehavere af hurtige bredbåndsforbindelser kan snildt nå at sætte kaffe over, mens computeren henter filen.

Få gang i hjemmebrænderiet

Når alle data er hentet, ligger der en færdig ISO-fil på dit skrivebord. Det er en såkaldt imagefil, der gør dit cd-/dvd-brænderprogram i stand til at brænde samtlige Ubuntu-data over på en cd af en gang.

Har du et nyere brænderprogram installeret, vil du sandsynligvis blive guidet til den rigtige menu blot ved at dobbeltklikke på den downloadede ISO-fil. Ellers kan du prøve at søge i brænderprogrammets hjælpemenu efter fraser såsom "Burn iso" eller "Burning disc image".

Gør ISO-brænderiet alligevel knuder, kan du læse PC Worlds ISO-brænder guide her.

Når du har brændt en Ubuntu 7.10-cd, er du klar til at afprøve operativsystemet og eventuelt installere det.

3. Prøv, før du installerer

Læg Ubuntu-cd'en i dit cd/dvd-drev og genstart computeren. Nu vil computeren boote fra drevet og ikke fra harddisken. Og booter den alligevel fra harddisken, skal du ændre pc-indstillingerne i BIOS ved opstart, så det optiske drev får højeste boot-prioritet.

Når Ubuntu-cd'en booter, skal du i allerførste tekstmenu vælge punktet "Start or install Ubuntu". Bare rolig; der installeres ikke noget som helst, og opsætningen af din pc ændres ikke det fjerneste... endnu.

Først går computeren nemlig i gang med at indlæse operativsystemet fra cd'en, og går alt, som det skal, vil du inden 4-5 minutter, se Ubuntu-skrivebordet tone frem på skærmen.

Virker det?

Nu kan du prøve at arbejde med Ubuntu, uden det er installeret på din pc. Alle funktioner og basale programmer afvikles nemlig direkte fra cd'en, og på denne måde kan du prøve de mest almindelige funktioner af uden at risikere noget som helst.

Vær opmærksom på, at Ubuntu forekommer en smule sløvt, når du afvikler det fra en cd, hvorimod der kommer betydeligt mere skub på systemet, når først det er installeret på harddisken.

Dette er samtidig en fin lejlighed til at teste, om den basale funktionalitet er på plads, og om din computer accepterer systemet, før du beslutter dig for at installere det.

Men ser skærmbilledet fint ud, fungerer lyden og kan du gå på nettet, er svaret formentlig ja. Også selv om du ikke kan vide det med sikkerhed, før du har installeret systemet rigtigt.

Tilsvarende kan du ikke opdatere og tilpasse et cd-afviklet system i nær samme grad som et installeret; for eksempel må du kigge langt efter flotte desktop-effekter og andre ting, der kræver særlige drivere.

4. Forbered computeren til Ubuntu

Nu, hvor du har kastet første blik på Ubuntu, kan det meget vel være, at du synes, at det er noget opreklameret stads, som du ikke vil bruge mere tid på.

Så kan du blot lukke computeren og pille cd'en ud; så kan du køre videre på din pc, som du altid har gjort. Intet er installeret på din pc, og den vil køre præcis som før.

Synes du derimod, at Ubuntu ser så spændende ud, at du vil installere det på din maskine, skal du derimod læse videre på de næste sider.

Allerførst skal du sørge for at have en egnet pc til rådighed. Det letteste er at installere Ubuntu på en helt "blank" maskine, men det er heldigvis også nemt at etablere en dual-boot løsning, så du selv kan vælge om Ubuntu eller Windows skal starte, når du tænder din pc.

Dualboot kræver ekstra forberedelse

Vil du køre dual-boot, er det dog en rigtig god ide at forberede to tomme diskpartitioner - en stor på mindst tyve gigabyte og en lille på et par gigabyte - i Windows, før du booter Ubuntu-cd'en for at installere Linux-styresystemet.

Ubuntu kan efter sigende installeres på harddiske, der sidder i RAID-konfiguration. Men det kræver en del krumspring, og de fleste Linux-begyndere gør efter alt at dømme sig selv en tjeneste ved ikke at gøre forsøget. Så det vil vi ikke komme nærmere ind på her.

5. Husk sikkerhedskopien!

Nu er vi snart klar. Men først en enkelt advarsel.

Vil du installere Ubuntu i dual-boot konfiguration, skal du endelig huske at tage sikkerhedskopi af alle de vigtige data på Windows-installationen, før du begynder at installere Ubuntu.

For går et eller andet galt, eller kommer du ved et uheld til at lægge Ubuntu på den forkerte partition, kan intet redde de data, der overskrives (måske fraregnet it-konsulentfirmaer med fem-cifrede timesatser).

Men nu til sagen. Læg Ubuntu-cd'en i drevet og genstart din pc ligesom før.

Ved allerførste skærmbillede vælger du igen "Start or install Ubuntu" og venter på, at Ubuntu-skrivebordet viser sig.

Resten af installationen gennemgår vi i den følgende håndfuld billeder; husk at du kan gøre illustrationerne større ved at klikke på dem.

PS: Undervejs i installationen vil Ubuntu gerne downloade sprogpakker - herunder den danske. Så det er en god idé at sørge for, at computeren er online, før du starte installationsprocessen.

6. Galleri I: Første trin

7. Galleri II: Tungen lige i munden

8. Galleri III: Sidste klik, så er den klar




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering