Motorolas mobilkontor i pandekage-format

Motorolas Q9 er påfaldende flad og bred. En nærmest pandekage-formet smartphone med praktiske finesser og få svagheder.

Motorolas kontor i pandekage-format

Q9 er forholdsvis flad - og virker endnu fladere, fordi den samtidig er så bred (118 x 67 x 12 millimeter, 134 gram). Det kræver en velvoksen næve at betjene apparatet med en hånd.

Mobilen føles som kram - med bagside i gummiagtig plast. Sprækken til det medfølgende hukommelseskort (512 megabyte MicroSD) er flot hengemt bag en næsten usynlig klap. Designet er enkelt og nydeligt - med diskrete stiltræk fra Razr-serien. Og det isblå baglys ser som altid køligt ud.

De centrale navigationsknapper, med cirkelformet firevejsknap i midten, har en fin størrelse og respons. Nok så iøjnefaldende er det fulde QWERTY-tastatur, der samler både nummer- og bogstavtaster.

De danske tegn kræver et ekstra tastetryk, og de tætsiddende knapper er lidt for træge i vandringen efter vores smag.

Effektivt tastatur

Tastaturet er ikke på niveau med HTC's sprøde skydetastatur eller de endnu større taster på Nokias Communicator. Men det er bedre end så meget andet, og man skriver overraskende hurtigt med to tommelfingre.

Umiddelbart vil det nok volde større problemer at foretage almindelige opkald, for taltasterne er ikke ret tydeligt markeret. Men de sidder fornuftigt, så med lidt øvelse klares opkaldene lige så let som fra enhver anden mobil.

Skærmen er stor og skarp (2,4 tommer, 320 x 240 punkter). Bredformatet er velegnet til film og mobilt tv, men skærmen kan trods alt ikke måle sig med de store, trykfølsomme smartphones. Man kommer til at rulle en del rundt i dokumenter, emails og websider.

Kvik netforbindelse

Netforbindelsen nyder godt af den kvikke "turbo-3G" teknik (HSDPA), og selvfølgelig har mobilen også bluetooth (med A2DP til trådløs stereo).

Men mange i målgruppen vil nok savne Wi-Fi. GPS-navigation må vi også undvære, så Q9 er ingen komplet "se-hvad-vi-kan-model".

Den er derimod en fokuseret forretnings-mobil med særlig appel til brugere, der skal håndtere store mængder email. Integrationen med Outlook glider perfekt, og mail-klienten understøtter både POP3, IMAP og Exchange.

Lidt træg menu

Motorola vedlægger ekstra software, så mobilen håndterer dokumenter fra både Word, Excel og PowerPoint. En PDF-læser får du også - tillige med udpakning af zip-filer. Hermed er du godt klædt på til de vedhæftede filer, der måtte lande i din indbakke.

Klassiske PDA-funktioner som kalender og adressebog er også særdeles stærke. Bare en detalje som at kalenderen også viser ugenumre, er meget værd i det daglige.

Lidt tør brugerflade

Windows-fladen kan virke en smule tør og kedelig, men mon ikke målgruppen føler sig hjemme. Systemet kommer først rigtig til sin ret, når man vænner sig til at udnytte genvejene.

De senest brugte programmer lægger automatisk ikoner øverst på skærmen, men derudover kan man lave tastaturgenveje til sine yndlings-funktioner.

Og takket være søgefunktionen kræver det kun ganske få tastetryk at finde den ønskede kontakt i adressebogen eller den rette besked i indbakken.

Q9 er ikke fri for en vis tøven og træghed, men i forhold til andre smartphones er den ganske kvik i optrækket - også når man kører flere programmer samtidig.

Selvfølgelig kan mobilen agere MP3-afspiller, men så får du nok brug for et større SD-kort. Ørepropperne er heller ikke særlig musikalske, og vi savner en FM-radio. Som musikmobil får Q9 baghjul af både Sony Ericsson og Apple.

Jævnt kamera

Kamera-delen er også på det jævne - med en opløsning på to megapixel. Linsen sidder ret udsat på bagsiden, og den har hverken autofokus eller rigtig blitz (kun en LED-lampe). Lukkerforsinkelsen er endnu mere udtalt end normalt.

I øvrigt kan det undre, at en 3G-mobil som denne ikke har noget frontkamera. Men hvis man alligevel aldrig fører videosamtaler, kan det selvfølgelig være ligegyldigt.

I 3G-tilstand leverer batteriet op mod 260 minutters tale eller 480 timers standby. Vores skulle til opladning hver anden dag - undertiden dog efter halvanden dag. Det er ret gennemsnitligt for en 3G-mobil med så stor skærm.

Der findes konkurrenter med endnu større (og trykfølsom) skærm, men de er både tungere og tykkere. Q9 passer bedre til jakkesættets inderlomme. Vist føjer den ikke afgørende nyt til smartphone-segmentet, men den er en handy "mail-mobil" til en fornuftig pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere