3D-julegodter til de grafikhungrende

Mens producenterne op til julehandlen har leveret hæsblæsende 3D-spil på samlebånd, må ejere af mange hjemme-pc’er erkende, at grafikkortet har svært ved at følge med. Heldigvis er Nvidia nu klar med et reinkarneret GeForce 8800 GTS, der hører til blandt de kraftigste grafikkort.

Crysis, Unreal Tournament 3 og Call of Duty 4 tager sig bestemt flot ud på skærmen, hvis ellers grafikkortet er tilstrækkeligt potent.

Nvidia følger nu op på succesproduktet GeForce 8800 GT, og opkomlingen er døbt GeForce 8800 GTS og har 512 megabyte hukommelse.

Med en pris på cirka 2.400 kroner og en ydelse, der befinder sig et sted mellem GeForce 8800 GT og 8800 GTX, hører kortet til blandt eliten inden for 3D-grafikkort til hjemmebrugere.

Her på pcworld.dk har vi gennem årene været vidner til en stribe mere eller mindre åbentlyse modelnavne, hvoraf nogle virkelig formåede at forvirre brugerne.

GeForce 8800 GTS er et eksempel på sidstnævnte, for kortet skal erstatte sine identisk navngivne grafikbrødre kaldet GeForce 8800 GTS, som kom med 320 og 640 megabyte hukommelse, henholdsvis.

Selvom modelnavnet bestemt ikke afslører det, er det en meget væsentlig lancering. Det nye kort er nemlig – ligesom 8800 GT – baseret på en 65 nanometer fabrikationsproces, der traditionen tro giver lavere strømforbrug og mindre varmeudvikling.

Hurtigere processor sikrer 3D-grafikken

Taktfrekvenserne er desuden øget for GPU’en, hukommelsen og de såkaldte stream-processorer, som kort fortalt giver flere grafiske hestekræfter.

Hukommelsesbåndbredden er dog sænket en smule, fra 64 til 62 gigabyte per sekund, men det skulle i praksis ikke have den store betydning.

GeForce 8800 GTS er til PCI Express 2.0-grænsefladen, som vi omtalte i forbindelse med AMD’s ATI HD 3800-lancering.

Grafikkortet kan derfor udnyttes fuldt ud, hvis det monteres på bundkort med AMD’s 7-serie chipsæt eller Intels X38-alternativ, men det burde også fungere udmærket med PCI Express 1.1

Lidt ud over det normale

MSI er blandt fabrikanterne, som kan præstere grafikkort baseret på det genfødte 8800 GTS. Deres NX8800GTS-T2D512E-OC afviger fra standardkort, da frekvenserne er hævet en anelse på både hukommelse og GPU.

Derudover læner modellen sig op ad referencedesignet, hvilket er en anelse skuffende. Omvendt er standardkølerløsningen ganske støjsvag og effektiv, så de fleste slutbrugere burde ikke være skuffede overhovedet. Tilslutningsmulighederne sker via to DL-DVI og med mulighed for HDTV-out

Et enkelt kort skulle ifølge Nvidia frådse med cirka 150 watt, så det er lige præcist nok at tilslutte et enkelt 6-pins stik fra strømforsyningen.

Fornuftig pris til ydelsen

Ifølge MSI vil kortet koste i omegnen af 2.400 kroner, men priserne vil variere afhængig af forhandler. Med i pakken får brugeren spillene DiRT og The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar. Sidstnævnte titel dog kun i en prøveversion begrænset til en måned, der er med andre ord en smule malurt i bægeret.

Med lanceringen af GeForce 8800 GTS er det svært at argumentere for en investering i GeForce 8800 GTX. Ydelsen ligger nemlig ganske tæt på GTX’eren, som koster væsentligt mere. Samtidig er 8800 GTS med 320 og 640 megabyte umyndiggjort, for den nye GTS’er overgår klart sine forgængere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere