ASUS Eee PC: Lille, billig og alle pengene værd

ASUS Eee PC er en af årets mest omtalte nyheder, men herhjemme kan vi først købe den til marts. Så længe kan vi ikke vente, og derfor fik vi fat i et eksemplar direkte fra Taiwan. Her kan du læse den første danske anmeldelse af ASUS’ brag af en mini-computer, Eee PC.

ASUS Eee PC: Lille, billig og alle pengene værd

Selvom priserne for bærbare computere er faldet voldsomt de senere år, så vakte det stor opsigt, da ASUS lancerede en mini-computer til en pris på 2.500 kroner.

Eee PC (udtales enten som i-i-i eller ”triple e”), som er maskinens navn, er da heller ikke en toptunet computer.

Der er derimod tale om en maskine, som på specifikationerne er mange år bagud: Der er kun 512 megabyte ram, der er ingen harddisk, men derimod fire gigabyte flashhukommelse (SSD). Processoren er en gammel Intel Celeron-M ULV 353 på beskedne 900 Mhz og 512 KB Level-2 cache, og der er ikke indbygget cd eller dvd-drev.

Skærmen er godt nok i bredformat, men den er blot 7 tommer i diagonalen og har en opløsning på 800 x 480 pixels. Ikke just imponerende i år 2007.

Bliver en stor succes

Men på trods af alle disse indvendinger, så er Eee PC et rigtig godt bekendtskab, og her på redaktionen er vi sikre på, at den også får stor succes, når den kommer på det danske marked.

Eee PC lander nemlig i et tomrum midt imellem smartphones og bærbare computere. Den er så lille, at den let kan ligge i en (dame)taske, og den vejer under et kilo. Til gengæld kan den alt det, som en bærbar computer kan. Næsten da. For der er naturligvis ikke power til spil eller videoredigering.

Men hvis man har brug for en lille computer til at tage noter, læse e-mails, køre en PowerPoint-præsentation eller små-surfe, så er Eee PC glimrende i 80 procent af tilfældene. Det viser vores første uge med en Eee PC i hvert fald.

Let Linux

Lad os se lidt nærmere på maskinen.

Klappet sammen fylder den cirka et halvt A4-ark (det vil sige et A5-ark) i overflade. Tykkelsen er 3,5 centimeter, og den vejer cirka 800 gram uden batteri og 930 gram med batteriet monteret.

De tekniske specifikationer minder meget om en almindelig bærbar computer:

Der er VGA-udgang, tre USB-porte, 10/100 Mbit/s netværk og indbygget WiFi (802.11b/g). Chipsettet har indbygget lydkort, og der er nogle meget små højtalere og en mikrofon indbygget, som fungerer sammen med det indbyggede webcam, der sidder over skærmen.

Udvid med SD-kort

Man kan sætte et SD-kort i slottet i siden, og på sigt kan man bruge det ekstra PCIe-slot til at udvide med ekstra SSD, siger ASUS.

Men ellers er der ikke mulighed for at udvide maskinen.

Til gengæld understøtter den SDHC-kort, så de indbyggede fire gigabyte flash-hukommelse kan relativt let og billigt udvides, hvis man har behov for det og ikke gider rende rundt med en USB-harddisk.

ASUS skal have ros for den lille strømforsyning, som mest af alt minder om en oplader til en mobiltelefon. Meget større er den ikke. Til gengæld er der en dejlig lang ledning på cirka to meter med.

Maskinen har som sagt fire gigabyte hukommelse, men når man starter maskinen op, så opdager man, at der faktisk kun er 1,3 gigabyte ledig til at gemme dokumenter og lignende. Resten er nemlig optaget af en særlig neddroslet version af Linux-distributionen Xandros.

Derudover er der installeret hele den gratis Office-pakke, OpenOffice, samt Firefox og et par andre småprogrammer.
Har hvis man nu en gammel Windows XP-licens liggende i skuffen, efter man har opgraderet til Vista, så kan den faktisk komme til glæde og gavn på en Eee PC.

Man kan nemlig sagtens selv installere Windows XP - det kræver blot, at man har et eksternt CD/DVD-drev, der kan tilsluttes via USB. ASUS har sagt, at de vil sælge Eee-modeller med Windows præ-installeret, men det kommer naturligvis til at koste lidt ekstra. Microsoft har dog lovet, at prisen for en XP til Eee bliver under 40 dollar, cirka 200 kroner.

Lille tastatur

Vores Eee PC var som nævnt importeret fra Taiwan, og det betyder naturligvis, at der ikke er de klassiske danske tegn, ÆØÅ, på tastaturet.

Og desværre lykkedes det os ikke at finde en mulighed for at ændre på tastaturlayoutet i Linux-systemet, men der skal nok være nogle Linux-eksperter, der vil kunne finde et hack. Og ASUS har lovet, at der er dansk tastatur, når den bliver lanceret her i landet til foråret.

Vi oplevede det ikke som et større problem. Og det skyldes især, at man ikke har lyst til at skrive længere tekster på en Eee PC. Tastaturet er nemlig ekstremt lille. 20,5 centimeter x 7,5 centimeter. Det er al den plads, der er til et fuldt tastatur. Det betyder, at hver taste blot måler 7 millimeter på hver led. Og det er altså meget småt. Selv sammenlignet med almindelige sub-notebooks små taster, så er Eee PC’ens tastatur altså ekstremt lille.

Benytter man det klassiske 2-fingersystem med luftafkøling, så er det ikke noget problem. Men hvis man er vant til 10-fingersystemet, så får man problemer. Og man skal altså ikke regne med at skrive sin næste doktordisputats på en Eee PC.

Til gengæld kan man sagtens skrive adskillige mails, og man kan også sagtens chatte med det indbyggede program, der både klarer MSN, Yahoo! og alle andre chat-programmer. Desværre kan programmet ikke bruge det indbyggede webcam, og det kan man heller ikke med den medfølgende version af Skype.

Der skulle dog komme en Skype-version, som gør det muligt at bruge webcam’et til noget fornuftigt. I øjeblikket er det bare til pynt.

Utrolig hurtig

Når man har en ASUS Eee PC i tasken, så bruger man den ofte.

Det skyldes, at den er utrolig hurtig til at starte op. En kold boot tager lige så lang tid som at starte en moderne mobiltelefon: 26 sekunder, så er man klar til at surfe, maile eller skrive.

Og selvom processoren er ganske sløv på papiret, så starter programmerne også hurtigt op. Det tager eksempelvis blot seks sekunder, fra man klikker på Writer-ikonet, før Open Office-pendanten til Word starter op.

Den høje hastighed skyldes, at alting ligger på flashhukommelse og ikke på en gammeldags harddisk. Det betyder også, at maskinen ikke er lige så udsat for datatab, hvis man eksempelvis taber den på gulvet mens den er tændt, eller den bliver stødt, mens den ligger i tasken.

Flashhukommelsen har også den fordel, at den bruger mindre strøm. Det samme gør processoren, der er af Mobile-typen. Og en skærm på syv tommer bruger væsentligt mindre strøm end en 15 tommer. Så selvom batteriet blot har fire celler og 1.700 mAh, så holder det uden problemer til 3½ times arbejde.

Og slår man eksempelvis det trådløse netværk fra og skruer lidt ned for baggrundsbelysningen, så kunne vi godt presse 4 timer ud af det lille batteri. Det er i sig selv ret imponerende.

Multimedier fungerer

Et af de punkter, hvor vi blev mest imponerede over Eee PC, var, da vi forsøgte at få den til at afspille video. Vi havde nok regnet med, at en tung DivX-film i HD-opløsning ville få den lille maskine i knæ, men nej. Den blev tilmed afspillet hurtigt og uden problemer. Det samme gjaldt WMV-filer.

Vi tilsluttede Eee PC’en via VGA-porten til et 32” LCD-tv, og efter at have indstillet opløsningen og opdateringsfrekvensen, så stod billedet særdeles fint og skarpt på tv’et. Og den viste også video på den store skærm uden at stønne. Det havde vi faktisk ikke forventet.

Vi brugte også Eee PC til en PowerPoint-præsentation med det indbyggede Presentations-program, og sammen med en projektor fungerede Eee lige så glimrende.
Til gengæld skal man have eksterne højtalere med, for de to, der sidder på hver sin side af skærmen, er mildest talt elendige.

Benchmark giver ikke mening

Når vi tester bærbare computere her på PC World, så udsætter vi dem normalt for en række hastighedstest og benchmarks for at finde ud af, hvordan de enkelte dele fungerer.

Det giver bare ikke mening med ASUS Eee PC. Den vil uden tvivl komme ind på en bundplacering, når den bliver sammenlignet med ”normale” laptops.

Man skal da heller ikke sammenligne Eee PC med en bærbar, men derimod med enten Ultra Mobile PC’er (UMPC’er) som Samsung Q1 eller ASUS’ egen R2H.

Sammenligner man Eee med UMPC’erne, så kan det godt være, at den taber på specifikationer, men til gengæld vinder den klart på prisen, der er den helt store fordel ved Eee PC.

Når den kommer til Danmark til marts, så forventer ASUS, at prisen bliver omkring 2.800 danske kroner, alt efter dollarkursen til den tid. Og til den pris får man ikke meget UMPC.

Behov er afgørende

ASUS Eee PC er ikke en almindelig bærbar computer, og det betyder naturligvis også, at man skal have særlige behov, før den er interessant.

Er en PDA eller smartphone for lille, og en sub-notebook for stor, og har man et begrænset budget, så er ASUS Eee PC helt oplagt. Den er lille, den er særdeles kompetent og brugbar - og så er den billig. Det kan næsten ikke blive bedre.

Vi har i hvert fald svært ved at se, hvad der skal forbedres på Eee PC. Man kan altid bruge mere plads eller lidt højere hastigheder, men det er ikke det afgørende for købere af Eee PC.

Så det eneste, vi egentlig vil efterlyse, er indbygget Bluetooth, så maskinen kan kobles sammen med eksempelvis et headset eller en mobiltelefon, og så havde det været oplagt, hvis man havde kunnet bruge et USB-kabel til at lade maskinen op.

Endelig savner vi software og drivers, der er særligt udviklet til Eee PC’en. Vi ville gerne kunne smække vores 3G-modem til maskinen, men det kræver enten, at man har totalt styr på Linux, eller at man installerer Windows.

Det lykkedes i hvert fald ikke os, at få 3’s 3G-modem til at fungere, ligesom vi også måtte opgive at få maskinen på nettet over en Nokia-mobiltelefon. Der findes godt nok avancerede guides på eksempelvis www.eeeuser.com og andre net-fora, men det kræver næsten en diplom-ingeniør-uddannelse at forstå og udføre.

Samtidig ville det være oplagt med en tjeneste, så man kunne synkronisere sine dokumenter, hver gang Eee PC var på nettet, og man derfor også havde adgang til de dokumenter, man opretter på Eee PC’en fra den stationære computer. For man vil altid have en stationær ud over Eee PC, der kun kan være et supplement.

Men det er småting, og det rokker ikke ved det samlede billede af noget nær den perfekte mini-computer. Derfor får Asus Eee PC topkarakteren 6 ud af 6 mulige.

Galleri I: Asus Eee pc billeder

Galleri II: Asus Eee pc billeder

Galleri III: Asus Eee pc menusystemet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering