Flashdisk sætter fart på notebooken
En flashdisk gør notebooken hurtigere. Sådan. Så er det afsløret.
Men hvor meget hurtigere?
Og er der tilfælde, hvor harddisken alligevel er den hurtigste? Jeps, det er der faktisk.
Så her er, hvad vi gjorde: Vi tog en notebook med en almindelig harddisk og noterede opstartstider og hastigheder ved filkopiering samt benchmarkresultater i et regneark. Derefter monterede vi en flashdisk i samme notebook og kørte samtlige test endnu engang.
Notebook fra Zepto
Notebooken var bygget af Zepto (model 3215W) med en Intel Celeron 540 processor på 1.86 GHz samt et Mobile Intel 965 Express chipsæt også kendt som "Santa Rosa" eller Centrino Pro. Maskinen havde desuden to gigabyte hukommelse og en Samsung HM121HI harddisk. Det er en 120 gigabyte model med SATA 1.0-interface, otte megabyte buffer, en opgivet gennemsnitlig søgetid på 12 millisekunder og en hastighed på 5400 rpm.
Flashdisken var en Mtron MSD-SATA6025-032 på 32 gigabyte med SATA 1.0-interface og en opgivet gennemsnitlig søgetid på 0,1 millisekund.
Flashdisken gav ekstra 25 MB/s
Tre benchmark-test blev udført, og den første var ganske simpelt Windows Experience Index. Her scorede harddisken 5.3 og flashdisken 5.9, hvilket er en øget ydelse på 11 procent.
Derefter blev der kørt en PCMark05, og her gav harddisken 2207, mens flashdisken gav 2428, så øgelsen steg altså med ti procent.
Endelig kørte vi en Sandra Physical Disk benchmark, som på harddisken målte 45 MB/s og på flashdisken 70 MB/s. Det er 55 procents forøgelse af ydelsen, og det er jo interessant nok. Men hvad med minutter og sekunder?
Vista bootede 39 procent hurtigere
Opstart af notebooken fra helt slukket tilstand og til Vistas skrivebord dukkede frem på skærmen blev med harddisken målt til 67 sekunder mod flashdiskens 41,1 sekunder.
Flashdisken var altså 39 procent hurtigere til at boote notebooken. Det blev også forsøgt at måle opstartstiden fra dvaletilstand, men af uransagelige årsager ville flashdisken ikke genstarte fra dvale, så det måtte droppes.
Til gengæld kunne vi måle, hvor lang tid det tog maskinen at kopiere en mappe med 528 megabyte data. Harddisken var 28,9 sekunder om det, mens flashdisken tog 23,5 sekunder, så det var altså en forbedring på 19 procent.
100 procent langsommere filkopiering under Linux
Fordi Zepto reklamerer med, at deres notebooks kan køre Ubuntu Linux 7.10, måtte vi selvfølgelig også afprøve dette system. Opstartstiden for Ubuntu på harddisk blev målt til 46,7 sekunder, og på flashdisk kom tiden ned på 38,3 sekunder, så der er 18 procent bedre ydelse.
Opstart fra dvaletilstand, som altså virkede med Linux, blev målt til 54,1 sekunder for harddisken og 42,9 sekunder for flashdisken, hvilket betød 21 procents forbedring.
Overraskelsen kom, da de førnævnte 528 megabyte skulle kopieres. På harddisken tog det 8,2 sekunder, og på flashdisken tog det 16,4 sekunder. Altså præcis den dobbelt tid. Det er dog fristende at skyde en del af skylden på Linux selv, idet Windows var hurtigere til at kopiere på flashdisk end på harddisk.
Læser hurtigt, skriver langsommere
I gennemsnit var flashdisken 34 procent hurtigere end harddisken, og det er jo ikke så lidt.
Dertil skal man så lægge et lavere strømforbrug og dermed en længere batteritid samt stødsikkerheden. Men der er også lige prisen på på cirka 4.500 kroner, og det er faktisk mere, end man betaler for notebooken.
Hvis man savner en hurtigere opstart, er flashdisken rigtig interessant, men kopierer man mange filer under Linux er den ikke så spændende.