Lækkert og nemt HD-videokamera

Hvis du vil have dine egne HD-optagelser banket op på fladskærmen i stuen, er Panasonic HDC-SD5 ikke noget skidt valg. Videokameraet vejer sølle 340 gram, og alligevel skaber det helt fantastiske levende billeder.

Lækkert og nemt HD-videokamera

Panasonic har med HDC-SD5 rykket ved grænserne for, hvor småt - og samtidigt hvor godt – et HD-videokamera kan være.

Det fylder næsten ingenting, det ligger utrolig godt i hånden og producerer alligevel bedre billeder, end du er vant til fra dit grumsede, analoge tv-signal.

Det skyldes, at HDC-SD5 optager i HD-kvalitet, og det er med til at skabe en utrolig flot detaljerigdom i de levende billeder. Også selv om det foregår i den ”lave” 1080i og ikke i 1080p, der er den allerhøjeste HD-opløsning. For de fleste almindelige forbrugere betyder det ikke alverden, da det nærmest er umuligt at se forskellen.

Samtidig er Panasonics videokamera udstyret med en 3CCD-chip, og det betyder, at indspilningen foregår med tre sensorer – en for hver grundfarve (rød, grøn og blå) - hvilket giver et klarere og mere farvestærkt billede.

Indtil nu har 3CCD-chip ellers udelukkende været forbeholdt Panasonics professionelle kameraer, men nu får vi almindelige forbrugere mulighed for at lege med.

Letvægteren sluger SD-kort

HDC-SD5 vejer blot 340 gram, og for at holde kampvægten nede er harddisken skåret fra. Det betyder, at optagelserne i stedet gemmes direkte på SD- eller SDHC-kort, som man ivrigt må fodre videokameraet med.

Med et SD-kort på to gigabyte er der plads til 20 minutters optagelse i højeste kvalitet, mens et SDHC-kort på otte gigabyte giver plads til 80 minutters optagelse.

Optagelserne kan naturligvis også overføres direkte fra kameraet til computeren, hvor du kan gå i gang med at redigere dine ferieminder.

Man skal dog være opmærksom på, at Panasonic HDC-SD5 benytter en særlig form for komprimering kaldet AVCHD. Formatet er udviklet i samarbejde med Sony, og det bruges til at komprimere HD-indholdet. Det er ikke alle – især ikke ældre - videoredigeringsprogrammer, som er vilde med det, og derfor skal du huske, at dine redigeringsmuligheder er begrænsede.

Panasonic har dog smidt en demo-version af Pinnacle Studio 11 med videokameraet, men det virker kun i 15 dage. Hvis man vil bruge det længere tid, må man til lommerne.

Ret bøvlet

Ud over et redigeringsprogram, som håndterer AVCHD, skal du have en superhurtig computer med et toptunet grafikkort, hvis du vil lege med videoindholdet i HD.

På vores testmaskine, en dualcore pc med to gigabyte ram, tog det os 50 minutter at få redigeringsprogrammet til at behandle en sekvens, der blot varede to minutter, og spytte den ud som i WMV-fil i HD-kvalitet. Det krævede lidt for meget af vores tålmodighed, og det gjorde overførslen af optagelser fra kamera til computer også.

Før du kan overføre, er du nemlig nødt til at forbinde HDC-SD5 til opladeren og tænde for strømmen. Ret bøvlet. For det kræver samtidig, at man fjerner videokameraets batteri, selv om det stadig har masser af power tilbage.

Med HDC-SD5 følger også HD Writer, men vi havde i første omgang ikke særlig meget held med programmet, der fik vores testmaskine til at gå ned gang på gang.

Installeret på en anden computer gik det bedre. HD Writer bruges til meget, meget simpel redigering, hvor du vælger et par klip ud og kan brænde dem på en almindelig dvd. Du får altså ikke de store kreative muligheder med det program.

Billedstabilisering og ti gange optisk zoom

HDC-SD5 har fået Panasonics nye billedstabiliseringsteknik kaldet OIS (Optimal Image Stabilizer) indenbords, og den skal hjælpe med at holde optagelserne nogenlunde stabile, selv om du har fået et par glas rødvin for meget og ryster lidt på hånden.

Det fungerer ganske fint til trods for, at man zoomer helt ind med de ti gange optisk zoom, som HDC-SD5 er udstyret med.

Achilleshælen på små videokameraer er ofte den indbyggede mikrofon. Det gælder også i HDC-SD5’s tilfælde. Vi oplevede ved flere lejligheder knasende vindstøj, og det er altså synd, når billederne er så utrolig flotte.

Garvede videoentusiaster vil givetvis mene, at der ikke er nok knapper og indstillingsmuligheder på videokameraet. Og de har helt ret. Men for de fleste almindelige brugere vil det være rigeligt at justere på.

Den klare fordel ved kameraet er, at det ikke kræver mere end at trykke på den røde knap, før du kan lave optagelser, der er i langt højere kvalitet, end det du må trækkes med fra dit gamle analoge tv-signal.

Pebret investering

Så hvis du vil forkæle din fladskærm i stuen med fantastiske HD-optagelser, er HDC-SD5 bestemt ikke noget dårligt valg. Investeringen i kameraet er dog noget pebret, og du er nødt til at have en toptunet computer med den nyeste videoredigeringssoftware, hvis du vil efterbehandle dine optagelser på en lidt kreativ måde. HDC-SD5 er da også et kamera til dem, der ikke kan leve uden den nyeste elektroniske isenkram.

Så hvis du ikke har dette behov, kan du passende vente et års tid, til prisen er kommet ned i et mere fornuftigt leje, og der ikke mindst er flere producenter af redigeringssoftware, som har præsenteret programmer til håndtering af AVCHD-formatet.

Vi ville egentlig have givet HDC-SD5 karakteren fem ud af seks, fordi det med sine blot 340 gram skaber ret utrolige billeder, men når det er så svært at få billederne redigeret efterfølgende og spyttet ud i et nyt format, trækker det altså ned. Ligeledes er den vejledende pris på 10.000 kroner og problemerne med vindstøj i den indbyggede mikrofon ikke just plusser i karakterbogen.

Derfor ender HDC-SD5 på et firtal, selv om billederne simpelthen er fantastiske, når de afspilles via kameraet på fladskærmen i stuen.

Vi har optaget en to minutters video med kameraet, som du kan downloade her. Klippet fylder næsten 80 megabyte og er konverteret til en WMV-fil.

Se video af kameraet her

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt Panasonics kamera virkelig er lillebitte, så se denne video.

(Video er blevet fjernet)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere