Med Safari-browseren på ørkenvandring
Microsofts webside crasher Apples browser. Det er ikke løgn.
Da den nyeste betaversion af Apples Safari-browser blev installeret på vores testmaskine med Windows Vista, blev den brugt til at besøge en hel række websider, inklusive PC World, Berlingske og Apple.
Alt gik fint, indtil browseren skulle indlæse microsoft.dk. Først gik det godt, men efter et minuts tid gik den ned. Flere forsøg blev gjort, men resultatet var det samme hver gang: Microsofts webside crasher Safari.
Inden konspirationsteoretikerne falder i geled, skal man huske, at der er tale om en betaudgave af browseren, og at der sandsynligvis bare er tale om et tilfælde. Et morsomt tilfælde måske, men læg ikke mere i det end det. Forresten er Safari en fin browser, selv om den virker lidt fremmed under Windows.
De første indtryk
Indtil 1997 havde Apple leveret deres computere med enten Netscape Navigator eller Microsoft Internet Explorer, men Steve Jobs kundgjorde i 2003, at Apple ville udvikle deres egen browser baseret på Open Source-projektet KHTML.
Samme år blev version 1 lanceret til Mac OS X, og i 2004 kom version 2, som stadig kun kørte på Mac. I juni kom så version 3 til både Mac og Windows, og man måtte spørge: Hvorfor nu det?
Spørgsmålet er dog ikke blevet besvaret endnu.
Hvorfor Apple ser behov for at lancere deres browser til Windows-platformen, hvor Internet Explorer, Firefox og Opera allerede sidder på flæsket, er ikke åbenlyst. Men selvfølgelig kan man som bruger og forbruger altid glæde sig over flere valgmuligheder.
Safari fylder 28 megabyte at downloade (inklusive QuickTime) og installeres uden problemer. De første indtryk af browseren er gode, omend man straks bemærker, at der er tale om et meget fremmed dyr.
Apple udnytter ikke Windows' widgets, men har i stedet sine egen kode til menuer, knapper, rulleskakter og inputfelter med hjemmefra. Alting fungerer fint, men nogle dialogbokse præsenteres på en udpræget 3D Apple-facon. Prøv eksempelvis View -> Customize Toolbar.
Minder om iTunes
I det hele taget minder Safari en del om iTunes, hvilket selvfølgelig ikke er så underligt.
Når man skal redigere sine bogmærker, foregår det fuldstændig på samme måde, som når man redigerer sin musik i iTunes. Men det virker fint, så fred være med det.
Et andet indtryk, man hurtigt får af Safari, er hastigheden og responstiden. Når man beder om at få vist en webside, kan man meget tidligt i indlæsningen begynde at scrolle siden op og ned - også selvom der mangler store elementer af siden. Det er rigtig rart i forhold Internet Explorer, som kan være utroligt træg på dette område.
Til gengæld viser Safari ikke billedernes alt-tags, som er de små beskrivende tekster, der vises, når musen holder stille over et billede. Noget Internet Explorer ellers gør og som vi har vænnet os til. Du kan nok godt leve uden...
Safaris styrker og svagheder
Inden vi ser på det, som Safari ikke kan, skal vi se browserens stærke sider.
Her finder man både RSS-læser og popup-blokering, som godt nok ikke er banebrydende, men stadigvæk foreholdsvis nye funktioner i konkurrenternes browsere og næsten ikke til at undvære.
I hvert fald ikke popup-blokeringen.
Så har Safari også noget, der hedder Private Browsing, hvor alle ens online aktiveter glemmes med det samme.
Det vil sige, at Safari ikke husker de sider, man har besøgt, de cookies der er blevet sat, eller de filer der er downloadet, samt mere fra samme skuffe. Det er lidt fikst, hvis man ikke vil efterlade spor på pc'en.
Safari har også en teknologi kalder SnapBack, hvor man man lave et midlertidigt bogmærker af en webside (et såkaldt "Snapback") og gå i gang med at klikke på links. Når som helst man har lyst til at vende tilbage til SnapBack-siden, klikker man blot på SnapBack-ikonet. Det er såmænd meget sødt.
Huller i koden
Men der er også nogle store huller i koden, som Apple bliver nødt til at gøre noget ved. Der mangler antiphising-teknologi, og i det hele taget er sikkerhedsstyringen begrænset til tænd og sluk af Java og JavaScript samt hvorvidt man vil acceptere cookies eller ej, og så kan man vælge at blive adspurgt, før browseren sender en ukrypteret formular til et sikkert websted.
Der er heller ingen administration af SSL-certifikater. Man skulle dog kunne klikke på hængelås-ikonet for at få informationer om det aktuelle websteds certifikat, men det virkede ikke. Forhåbentlig kommer det, når Safari er færdig med betafasen.
Mere ubetydelige, men stadig irriterende mangler er fuldskærm (en tilstand Safari umiddelbart ikke kan slås over i), zoom af grafik (Safari kan dog forstørre og formindske tekst) samt en oversigt over de åbne faneblade.
Næste version rykker måske
Safari er en fin browser, og ifølge iBench testresultaterne på Apples egen webside er den hurtigere end både Internet Explorer 7, Firefox 2 og Opera 9. Godt nok. Men hastighed er ikke alt, og Apple skal nok op i version 3.5 eller 4.0, før Safari for alvor kan konkurrere med de gamle giganter.
Der er altså ingen umiddelbar grund til at vælge Safari, men der er alt mulig grund til at holde øje med denne browser, for lige pludselig begynder den måske at snuppe markedsandele. Hvorfor Apple vælger at kaste kræfter i en Windows-version af deres browser er dog stadig lidt uforståeligt.