Lille kamera med kæmpezoom

Zoom er godt. Meget zoom er meget godt. Hvor placerer det så Lumix DMC-FZ18 med 18 gange optisk zoom fra Leica? Gæt selv.

Lille kamera med kæmpezoom

Vi er rigtigt mange, der simpelthen ikke kan få brændvidde nok.

Vi slæber rundt på kæmpemæssige zoom- og teleobjektiver, og når vi er på ferie, er fototasken både større og tungere end kufferten.

Det må være os, som Panasonic havde i tankerne, da de udviklede Lumix DCM-FZ18.

Kameraet er udstyret med et rigtigt godt og skarpttegnende objektiv fra Leica (DC Vario-Elmarit), som dækker brændviddeområdet 28-504 mm.

Der er ikke tale om en trykfejl: Objektivet giver faktisk hele 18 gange optisk zoom.

Uden det af den grund går ud over opløsningen, som er på otte megapixels. Og Panasonic har til og med indbygget en glimrende anti-ryste-funktion - kaldet MEGA O.I.S. for Optical Image Stabilisation - altså ikke noget med at skrue op for ISO-følsomheden og så kalde det for billedstabilisering.

Dette er den ægte vare - bravo Panasonic!

Flere nyskabelser

Når man er vant til at stå med flere kilogram D-SLR-kamera i hånden, føler man sig ærligt talt lidt snydt, når man udpakker DMC-FZ18.

For med en vægt omkring de 440 gram i skudklar tilstand inklusive batteri og flashkort, og udbredt anvendelse af plast, føler man ikke, at man står med et kamera i hånden.

Men den opfattelse ændres i det øjeblik, man ser det første foto fra letvægteren. For kameraet kan faktisk tage rigtigt gode billeder - om end det naturligvis også har sine begrænsninger.

Med Lumix DMC-FZ18 introducerer Panasonic tre nye avancerede funktioner.

* Intelligent Scene Selector indstiller automatisk kameraet, alt efter hvilket motiv man fotograferer - om det er nattebilleder, landskaber eller eksempelvis makrooptagelser

* Automatisk Face Detection hjælper kameraet til at genkende ansigter, og automatisk indstille det til at tage optimale portrætfotos

* Med Continuous Auto Focus fokuserer kameraet automatisk på motivet, uden man ellers behøver trykke udløserknappen halvt ned. Dermed bliver det lettere at fange det gode motiv i det helt rigtige øjeblik

Ingen roser uden torne

Panasonic har valgt at udstyre DMC-FZ18 med en 2,5 tommer LCD skærm med 207.000 pixels, som automatisk skruer op for lysstyrken i solskin, hvilket er medvirkende til at give et brugbart billede på skærmen unde de fleste forhold.

Desuden er kameraet udstyret med en 0,44 tommer elektronisk søger med 188.000 pixel - men den skal man vist have et langt bedre syn end undertegnede for at synes godt om.

På trods af at denne anmelder ikke er meget for kameraer uden optisk søger, hvor man dermed henvises til at bruge LCD-skærmen som søger, var det præcist, hvad jeg gjorde under denne anmeldelse.

Heldigvis er bagsidens LCD-skærm af en væsentligt bedre kvalitet end gennemsnittet af kompaktkameraer i denne prisklasse.

Flotte fotos i godt lys

Fotograferer man under relativt normale forhold, tager DMC-FZ18 rigtigt gode og skarpe fotos. Man forvænnes lynhurtigt med de 18 gange optisk zoom og den optiske billedstabilisering.

Ikke at man med O.I.S.-funktionen aktiveret ikke kan få uskarpe fotos, for hvis motivet selv bevæger sig under eksponeringen, går det selvfølgelig galt.

Og ryster fotografen alt for meget på hånden, bliver resultatet også uskarpt.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Lumix DMC-FZ18 blev naturligvis også afprøve under rigtigt dårlige lysforhold - og her måtte vi sande, at træerne ikke vokser ind i himlen.

Med 8,1 millioner pixels på en 0,4 tomme (1/2,5 tomme) lille CCD skal støjbidraget fra hver enkelt være substantielt.

Godt nok reducerer den indbyggede støjreduktion billedstøjen en hel del, men under rigtigt elendige lysforhold bliver resultaterne ikke tilfredsstillende.

Selvfølgelig kan man komme et stykke hen ad vejen med den indbyggede flash, men regn ikke med den, hvis afstanden til motivet overstiger tre meter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere