Test: Her er den bedste gratis antivirus
Tre kendte og to nye produkter dyster om titlen som den bedste, gratis antivirus til privatpersoner.
De tre kendte er avast!, AVG og AntiVir, og de to nye er PC-Tools og Comodo.
Vi har for ikke så længe siden testet kommercielle antivirusprodukter, hvor sejren gik til McAfee for et teknisk solidt produkt og en fornuftig brugergrænseflade.
Man kan naturligvis ikke stille helt så høje krav til gratis software, men vi tester alligevel efter de samme parametre.
Har man ikke allerede et antivirusprogram installeret, beder man selv om problemerne. Så læs straks videre og se hvad du skal vælge.
Sådan testede vi
Testen blev foretaget på en Toshiba Satellite L130 med Pentium dual core T2060 processor og en gigabyte hukommelse. Der blev fokuseret på funktionalitet, effektivitet og brugergrænseflade, som blev udført således:
Funktionalitet
Primært en vurdering af programmets scanningsfunktioner såsom on-access, on-demand, e-mail, scripts, im-klienter, netværkstrafik, http-data, bootsektorer og scanning af zippede arkiver. Der blev også givet point for planlægningsværktøj og danske skærmtekster.
Effektivitet
Først og fremmest blev antivirusprogrammet sat til at scanne 5,12 gigabyte data fordelt på 6.791 filer i 1.119 mapper. Derefter blev det checket, om programmet var certificeret af International Computer Security Association (ICSA) Labs, og om det var blevet tildelt Virus100% Awards i 2006/07.
Brugergrænseflade
Her talte især en intuitiv, konsekvent og let tilgængelig brugergrænseflade, der ikke forvirrede mere end nødvendigt.
Alwil avast! 4 Home Edition v4.7
Det er ganske tankevækkende, at gratisudgaven af avast! klarer flere scanningsområder end mange kommercielle antivirusprodukter.
Ud over on-access, on-demand og e-mail scanner avast også scripts, instant messenger-trafik samt netværk, http-data og zippede arkiver.
Sammenholdt med programmets effektivitet og certificeringer af ICSA og Virus100% gør det avast! til en ganske god partner i kampen mod virus.
Der, hvor avast! kunne trænge til lidt hjælp, er på brugergrænsefladen. Kontrolpanelet er vældigt flot, men desværre ikke særligt intuitivt eller konsekvent.
Det centrale vindue ligner mest af alt noget fra en Amiga-demo, mens dialogboks og konfigurationsvinduer præsenteres i normal Windows-stil.
Uden at være direkte langsom er avast! heller ikke testens hurtigste program, og man savner også et planlægningsværktøj. Ikke desto mindre giver avast! valuta for pengene, og det er derfor imponerende, at programmet er gratis.
AVG Anti-Virus Free Edition
Det er svært at sige, hvor mange pc'er der bruger gratisudgaven af AVG Anti-Virus, men det er ikke så få.
Programmet er forholdsvis omgængeligt, ganske effektivt og selvfølgelig selvopdaterende. Dermed er de vigtigste kriterier opfyldt for mange.
Selv om AVG mangler flere af de mere specielle scanningsmetoder (scripts, im-klienter, netværk, og http-data), er den fin til on-access, on-demand og scanning af e-mail. Den er også ganske tjep og er blevet certificeret af både ICSA og Virus100%.
Brugergrænsefladen er middelmådig, hvilket vil sige, at den godt kunne trænge til en modernisering, men omvendt er den forholdsvis overskuelig.
Den største mangel ved AVG Free Edition er muligheden for at oprette egne scanningsjob i planlægningsværktøjet og så nogle danske skærmtekster.
Avira AntiVir PersonalEdition Classic
Man bliver rigtig fornøjet, når man installerer og starter AntiVir.
Her er et intuitivt og let tilgængeligt antivirusprodukt, der er lige til at konfigurere og glemme. Men der går hurtigt skår i glæden, når man opdager, at AntiVir ikke beskytter mod virus gemt i e-mail. Selvfølgelig bliver selve filen med e-mail scannet under en normal scanning, men det er jo ikke det samme.
Faktisk er AntiVir begrænset til on-access og on-demand scanning. Alle former for netovervågning er udeladt. Omvendt skal det på den positive side nævnes, at AntiVir scanner zip-arkiver og bootrecords, og det er jo også vigtigt.
Et andet positivt aspekt ved AntiVir er det indbyggede planlægningsværktøj.
Desværre er det kun muligt at udvælge de områder, der skal scannes, på drev-niveau. Det vil sige, at man må bruge udeladelses-konfigurationen for at fravælge de mapper, der ikke skal scannes. Lidt besværligt, men dog muligt.
AntiVir er ikke kanonhurtigt, men certificeret af både ICSA og Virus100%. Dette er dog ikke nok til at opveje den manglende funktionalitet og derfor den middelmådige karakter.
PC Tools AntiVirus 3.6.0.34 Free Edition
Hvad PC Tools AntiVirus ikke har i funktionalitet og effektivitet, har den til gengæld i brugergrænsefladen. Desværre er det jo ikke rigtig nok, men alligevel.
Endelig har vi et produkt, der er virkelig moderne og lækkert og ikke mindst nemt at bruge.
Men måske skyldes noget af nemheden, at programmet hverken scanner script, im-klienter, netværk, http-data eller zip-arkiver. Umiddelbart scannes der heller ikke e-mail-trafik, men dette løses dog ved download af et gratis plugin.
Hvorfor e-mail-plugin'et ikke er med som standard forklares ikke.
Det er dejligt at se, at PC Tools har inkluderet et planlægningsværktøj, men gid det dog havde været lidt mere avanceret. Man kan kun planlægge en scanning eller en opdatering og ikke oprette flere jobs. Surt.
PC Tools AntiVirus er ikke ICSA-certificeret, men har dog opnået en enkelt Virus100%-award. Det er ikke meget, og samtidig er programmet uhyggeligt langsomt. Næsten fire gange langsommere end det hurtigste program i testen og mere end tre gange langsommere end avast!, AVG og AntiVir. Konklusionen må være, at gratis er godt, men i dette tilfælde ikke godt nok.
Comodo AntiVirus 2.0 Beta
Der er lige et par forbehold ved Comodo AntiVirus, der skal på plads: Det er en betaudgave, og derfor kan der opstå ændringer inden den endelige udgave lanceres.
Desuden fungerer produktet kun på Windows XP, men måske bliver Vista-kompatibilitet en af de ting, der bliver realiseret, når programmet kommer ud af betafasen.
Comodo AntiVirus er et herligt bekendtskab. Funktionaliteten er i orden langt hen ad vejen med on-access, on-demand, samt scanning af e-mail- og zip-arkiv.
Der er desuden et udmærket planlægningsværktøj, men også med et par mangler: Der scannes ikke scripts, netværkstrafik, http-data eller bootsektorer, og programmet er hverken ICSA-certificeret eller har opnået nogen Virus100%-awards.
Igen ændrer dette sig sikkert også, når den endelige version frigives, og måske kommer der også lidt mere fut under kedlerne. Scanningsmotoren er nemlig cirka dobbelt så langsom som de andre avast!, AVG og AntiVir, men dog ikke så langsom som PC Tools.
Med i pakken får man i øvrigt også et Host Intrusion Prevention System, som man dog selv kan bestemme, om man vil benytte sig af. Vi glæder os meget til at se den færdige udgave af Comodo AntiVirus og kvitterer foreløbig med en karakter lidt over middel.
Skema over alle testede programmer
Her kan du se et skema med pointfordeling til de forskellige gratis antivirusprogrammer. Klik på skemaet for at se det i et større format.
Konklusion
Der er ingen tvivl om udfaldet af denne test, Alwils avast! er det bedste program.
Programmet er virkelig omfattende og ganske effektivt, så vil man have mest mulig sikkerhed mod virus uden at betale en krone, er det avast! man skal installere.
Man kunne godt ønske sig, at Alwil ville give brugergrænsefladen en overhaling, men i sidste ende er det teknikken, der er vigtigst.
På andenpladsen kommer AVG, som mange bruger, og som også er et ganske fermt antivirusprodukt. Ikke helt så sofistikeret som avast!, men stadig rigeligt fint til de flestes behov.
Aviras AntiVir og PC Tools AntiVirus er af forskellige grunde ikke i samme kaliber som de førnævnte, så medmindre man har helt specielle behov, er der ingen grund til at vælge dem.
Testens overraskelse er Comodo, som bliver et særdeles interessant produkt, når det kommer ud af betafasen. Når det bliver Vista-kompatibelt, og hastigheden bliver sat lidt i vejret, kan Comodo blive en hård konkurrent til AVG. Men der er stadig et stykke vej op til avast!.