Sådan gør du din gamle mobil smart
Kigger du lidt flovt på din gamle mobil, når dine venner og kolleger lige checker mailen eller de seneste nyheder på deres nye smartphone?
Fortvivl ikke. For din gamle mobil kan sagtens blive mindst lige så smart.
Det eneste krav er, at din mobiltelefon understøtter Java, og medmindre du slæber rundt på en klods fra det forrige årtusinde, så gælder det også for din mobil.
I denne guide tager vi udgangspunkt i en nyere mobil fra Nokia, men alle de nævnte programmer kan køre på en Java-telefon.
Mobilen, vi bruger, er en Nokia 6120 Classic, som godt nok er en nyere model, men som må siges at være en basis-telefon uden alskens smarte funktioner.
I modsætning til smartphones, så har Java-telefoner ikke de samme indbyggede programmer og funktioner, men fælles for dem er, at man selv kan installere programmerne. Det er ganske let.
Kræver forbindelse til internettet – og PC’en
Det første, du skal sikre dig, er, at din mobiltelefon kan få forbindelse til nettet. Det sker typisk med en GPRS-forbindelse eller måske EDGE, der er noget hurtigere.
Er din telefon ikke koblet til nettet endnu, så kan din telefonudbyder ofte sende dig en opsætnings-sms eller guide dig igennem opsætningen. På mobiludbydernes hjemmesider er der ofte opsætningsvejledninger.
Eksempelvis har TDC en her og Sonofon har også en her.
Bruger du en serviceprovider, for eksempel Telmore eller CBB, så skal du også bruge henholdsvis TDC's og Sonofons opsætninger.
Mange programmer kan hentes direkte via mobilen, men det er både billigere og lettere, hvis du bruger pc’en som mellemled. På den måde undgår du nemlig at hente programmerne over den dyre mobil-forbindelse og bruger i stedet computerens internetforbindelse.
Trådløs forbindelse
Mange mobiler leveres med et USB-kabel og noget software, som installeres på pc’en og gør det muligt at overføre billeder og programmer. Er man ikke så heldig, så kan man enten købe et kabel (koster op til et par hundrede kroner alt efter hvilken mobil, man har), eller man kan bruge en Bluetooth-forbindelse.
Bluetooth giver trådløs forbindelse mellem pc’en og mobilen og kan bruges på samme måde som et kabel. Har man ikke indbygget Bluetooth i pc’en, så skal man investere i en lille Bluetooth-enhed, som sættes i computerens USB-port.
De koster omkring et par hundrede kroner og er en ganske god investering. For næste gang du køber en ny mobil, så kan du fortsætte med at bruge den samme Bluetooth-enhed, eller hvis du vil installere programmer på hele familiens mobiler.
Sådan installerer du på mobilen
For at få forbindelse til mobilen skal du installere et program på din pc. Med vores Nokia 6210 skal vi bruge Nokias PC Suite, og det er en god idé altid at hente den nyeste version på www.nokia.dk i stedet for at installere den version, der følger med på en CD-ROM.
Når programmet er installeret, skal man koble telefonen til computeren ved hjælp af USB-kablet. Vil man bruge Bluetooth til at forbinde med, så skal man bruge den indbyggede ”Få forbindelse”-guide og vælge Bluetooth.
I Nokias PC Suite kan man udføre en række smarte funktioner. Man kan eksempelvis hente billeder taget med mobilens kamera over på computeren, man kan synkronisere både kalender, opgaver og ikke mindst kontaktpersoner med Outlook på pc’en, ligesom man kan overføre filer til og fra mobilen.
Og så kan man bruge programmet til at installere Java-programmer på mobilen. Når du har fundet et program, du vil installere, så skal du hente den fil, der ender på .jar. Det viser, at der er tale om en Java-fil.
Advarsler og menuer
Når filen er hentet, skal du blot dobbeltklikke på den. Nokia PC Suite spørger herefter, om du vil installere programmet på mobilen, og det svarer du blot ja til. Herefter overføres filen til mobilen, og resten af opsætningsproceduren foregår på mobilen.
Her skal man ofte klikke sig igennem nogle advarsler og menuer, før man får installeret programmet helt, men normalt er det hele ganske logisk forklaret.
Når programmet er installeret på mobilen, så skal man ind i menuen, vælge ”Program”, og ”Personlig”, og så ligger det klar til at blive klikket på.
Planlægning og kontor
De fleste mobiler har i dag indbygget en eller anden form for kalender, men ofte er den ikke meget bevendt, hvis du vil bruge den til noget fornuftigt. Og det samme gælder ofte for lommeregneren og de andre indbyggede småprogrammer.
Ofte kan man få synkroniseret den indbyggede kalender med Outlook på pc’en. På vores Nokia 6210 Classic kræver det som sagt blot, at man installerer det gratis Nokia PC Suite.
Men bruger man eksempelvis Google Calendar, så skal man have fat i et andet program for at få den på mobilen. Google har ikke noget officielt program til formålet, men der er et udviklingsprojekt, som har lavet programmet GCalmobile, som i øjeblikket findes i en brugbar alfa-version (stadiet før beta).
Vi har testet programmet, og selvom vi da oplevede et par gange, hvor det måtte lukkes og genstartes, så fungerede det ganske udmærket.
På pc'en dominerer Microsofts Office-programmer som Word, Excel og Powerpoint, ligesom man ofte modtager e-mail med PDF-filer. Alle disse formater skal man naturligvis kunne læse på mobilen også, og det kan man da også. Et af de bedste programmer til formålet er FoneFolio.
Man kan downloade en gratis demo-version, så man kan se, hvad programmet kan klare. Men hvis man vil bruge det, så koster det cirka seks dollar, lidt over 30 kroner per måned.
Kom på internettet
Et andet godt program i kontorkategorien er mToolbox, som både har en avanceret og brugervenlig lommeregner, stopur, notatblok og en masse andre meget nyttige funktioner samlet i et program.
De basale funktioner er gratis, men man kan få mere avancerede funktioner, hvis man vil betale lidt for det.
Har du brug for ordbøger, så findes der eksempelvis Pocket Oxford English Dictionary fra MSdict. Politikens Forlag har også lavet mobile udgaver af flere af deres populære røde ordbøger (http://www.mobilordbog.dk/)
Kom på internettet
På pc’en er et af de vigtigste programmer uden tvivl browseren, men de indbyggede browsere på mobilerne er ofte helt ubrugelige.
Heldigvis findes der glimrende – og gratis – alternativer. Og det gør det faktisk muligt at surfe mobilt – selv på en lille skærm.
Den bedste mobile browser er uden tvivl den norske Opera Mini.
Der er ikke blot tale om en browser, men et avanceret program, som faktisk formår at gøre selv store besværlige hjemmesider læsbare på mobilens lille skærm. Og det hjælper også på mobilregningen, når datamængden er mindre.
Programmet skal hentes ved at bruge mobilens indbyggede WAP-browser en sidste gang til at besøge adressen http://mini.opera.com. Herefter følger man blot vejledningen på skærmen og installerer programmet.
Chat og mail
Flere og flere mobilselskaber sælger abonnementer med ”Fri Messenger” eller ”Mobil mail”.
Chat på mobilen er da også ganske smart. Især hvis man er hurtig til at skrive sms’er. Det samme gælder med e-mail. Selvom man næppe vil skrive lange mails fra mobilen, så vænner man sig utrolig hurtigt til at have mulighed for lige at checke mailen fra mobilen, når man først har prøvet det.
En af de største e-mail-udbydere er Googles Gmail-tjeneste - www.gmail.com - der også er kommet i en mobil version. Man henter blot et lille program ved at åbne mobilens browser og går ind på http://gmail.com/app. Programmet fylder 156 kilobytes og installeres meget let og hurtigt ved blot at følge vejledningen.
Ofte har telefonerne også indbygget deres egen e-mail-klient, og har man en bestemt pop3-e-mail-konto, så kan man sætte den op. Men det er meget kompliceret, og man kommer ofte ud i problemer – især hvis man også vil bruge telefonen til at sende emails fra.
Det skyldes, at man ikke kan bruge sin sædvanlige SMTP-server, men skal bruge mobilselskabets for at sende e-mails. Det kan derfor godt betale sig eventuelt at oprette en Gmail-konto og så bruge den til at hente en kopi af din almindelige POP3-email.
Chatte
Bruger man en anden e-mail-udbyder, for eksempel Hotmail, så findes der desværre intet officielt program, men man kan checke sin Hotmail på http://mobile.live.com/hm/ som er en mobilvenlig hjemmeside.
Bruger man en Microsoft Exchange-server til mail, så kan man – hvis man har en Nokia-telefon, der kører Series 60 version 3 – faktisk også få adgang til den fra sin mobil. Det kræver blot dette lille program - men det var et lille sidespring fra Java-mobilerne.
Vil man chatte, så er det mest oplagte program nok IMHere, som er en avanceret chat-klient, der både understøtter MSN og Yahoo! Den findes her.
Programmet er gratis, men det betyder desværre, at du også må trækkes med nogle reklamer. Som du tilmed betaler for at downloade.
Husk at tage backup
Man kan også finde programmer, der klarer både chat og mail – og flere andre opgaver. Et af de bedste er Morange.
Morange kræver, at man opretter sig som bruger på deres hjemmeside - www.morange.com - og der findes både en gratis og en betalings-version af programmet.
Gratis-versionen er ganske avanceret i sig selv, og har ikke bare et chat-program, men en hel samling smarte programmer, der både giver adgang til chat, e-mails, RSS-feeds, podcasts og meget andet.
Ja, man kan tilmed have fem megabyte dokumenter liggende på en central server, så man også altid har adgang til dem fra mobilen, ligesom man kan sætte den til at synkronisere med sin Outlook-kalender på computeren.
Den indbyggede mail-funktion i Morange giver mulighed for at få push-email. Det betyder, at mailen automatisk kommer ud til mobilen, så snart den lander på serveren.
En af de mere avancerede funktioner i Morange er uden tvivl muligheden for fjernadgang til sin pc.
Installerer man pc-softwaren fra Morange på computeren, og har man den tændt derhjemme, så har man adgang til alle sine dokumenter og filer direkte fra mobilen. Og klikker man sig frem til eksempelvis en Word-fil, så kan man faktisk få vist teksten på mobilens skærm. Imponerende og meget brugbart.
Morange er uden tvivl et af de stærkeste programmer til mobilen pt., og alene med det installeret vil man faktisk kunne det meste.
Husk at tage backup
Vi har flere gange her på PC World talt varmt for den danske tjeneste, Zyb, som tilbyder, at man gratis kan tage backup af sin telefons kalender og kontakter. Zyb har for nylig opgraderet deres service og tilbyder nu en række nye, smarte funktioner, men kernen er stadig sikkerhedskopiering af mobilens vitale data – og det er stadig gratis. Læs hele vores guide til Zyb her.
Læs nyheder og blogs på farten
Når man nu har installeret browseren Opera Mini, så skal man naturligvis også have noget at bruge den til. Og selvom Opera faktisk kan skrumpe almindelige hjemmesider, så de kan ses på den lille skærm, så er det nu at foretrække med særlige mobile hjemmesider.
Der findes efterhånden ganske mange og også en pæn stak gode danske hjemmesider. Vi har tidligere skrevet en lille
artikel med gode tips til mobile hjemmesider, og her er vores top fem over mobile danske nyhedssider.
Nr. 1: PC World: http://m.pcworld.dk – vores søstermagasin Computerworld finds på http:/m.cw.dk
Nr. 2: DR Nyheder: Her er både playlister fra radioen, go’e gamle text-tv og ikke mindst nyheder. http://mobil.dr.dk
Nr. 3: Jyllands-Posten. JP har faktisk to mobile versioner, http://mobil.jp.dk og den gamle www.jp.dk/pda - den sidste er faktisk lettere at overskue på mobilen.
Nr. 4: Ekstra Bladet har både nyheder og Side 9-piger på http://m.eb.dk
Nr. 5: Erhvervsnyheder kommer fra epn.dk – adressen er http://mobil.epn.dk
Er man den store weblog-entusiast, så står man sig godt i at få fat i en mobil RSS-læser, så man kan følge med.
Både Opera Mini og Morange, som vi har omtalt ovenfor, har indbygget RSS-læser, og de er faktisk rigtig gode til formålet.
Men vil man have en simpel RSS-læser, så er den gratis RSSReader ikke til at komme uden om. Eneste ulempe er, at man skal indtaste hele den ofte lange URL til hver enkelt RSS-feed, men når det er gjort, så har man en hurtig og let RSS-læser.
Gratis navigation
Du har slet ikke brug for en smartphone for at bruge din mobil til navigation. Der findes flere løsninger, som gør det muligt at bruge mobilen til bilnavigation.
Det kræver dog, at du har en GPS-modtager koblet til telefonen, eksempelvis via Bluetooth.
Og så skal du have fat i et Java-program, og selvom det lyder utroligt, så kan det faktisk lade sig gøre at finde det helt gratis. Programmet hedder Nav4All, og man kan læse om det og hente det på: www.nav4all.dk
Programmet er ikke færdigudviklet endnu, så det er ikke sikkert, at det fungerer på din telefon, men har man en Bluetooth-GPS liggende, så er det jo helt gratis at prøve det af.
Tændt på mere?
Der findes mange tusinde mere eller mindre brugbare programmer til mobilen, og har du fået blod på tanden efter denne artikel, så er der meget mere at komme efter på nettet.
Vi har flere gange her henvist til et af de største sites med mobile programmer, nemlig www.getjar.com men der er også adskillige små Java-programmer at hente på eksempelvis www.MicroJava.com
Er der noget, som vi har misset? Send en mail til k.hyllested@pcworld.dk med navn og links til de programmer, som du ikke kan undvære på den gamle telefon.