Meget anonyme Apple iMAC

Computere bliver ikke meget mere "stuerene" end den nye iMac. Men der er skønhedspletter. Og er den i grunden ikke blevet lidt konform? Vi tager en bid af Apples nye iMac - se om vi kan lide smagen.

Anonyme Apple iMAC

Mange kender den berømte Apple-reklame fra 1984, hvor en rebelsk kvinde kyler en hammer gennem propaganda-skærmen i en konformistisk politistat.

Således blev Macintosh født: Som et kreativt oprør mod en ensrettet sort/hvid-verden.

Siden har Apple med vekslende held viderespillet rollen som kulørt fritænker. Den første iMac - en nyskabende konstruktion i bolsjefarvet plast - blev markedsført med stroferne: "She comes in colors - she's like the rainbow".

Men siden er det som om, farven er gået af Apple. Først blev de kulørte bolsjemodeller afløst af en hvid model, der kun skilte sig ud med en spøjs, lampe-lignende fod. Dernæst forsvandt foden, og med den nye iMac må vi også undvære den hvide farve, som ellers var blevet Apples nye kendetegn.

Uændret grundform

Grundformen er uændret, men iMac har fået en mere anonym og industriel overflade i anodiseret aluminium, hvor en mørk glasplade går i et med fronten.

Det indbyggede webkamera er næsten usynligt, og dvd-brænderen er stadig blot en sprække i højre side.

De nye modeller fås kun med 20 eller 24 tommer bredskærm. Vi lånte "den lille", som leverer skarpe detaljer og flotte farver. Men skærmens blanke overflade skaber generende reflekser, og betragtningsvinklen er ikke den bedste.

Man skal ikke langt ud til siden, før farverne bliver udvaskede. Det er selvsagt en ulempe, hvis man bruger maskinen som mediecenter, hvilket den i høj grad lægger op til - selv om vi savner en indbygget tv-modtager.

Ikke dramatisk hurtigere

Apple vedlægger den sædvanlige, iPod-lignende mini-fjernbetjening. Men den kan ikke længere fastgøres magnetisk til computeren, og den hvide farve passer skidt til det nye kabinet.

Det samme kan siges om musen, den såkaldte "Mighty Mouse", der aldrig har levet op til sit navn. Med kabelforbindelse og rødtlysende sensor virker den næsten anakronistisk.

Tastaturet er til gengæld nyt. Det er en ekstremt tynd alu-plade med flade hvide taster, der ligner sirligt udlagte Scrabble-brikker. Stilen er hentet fra iBook, og tasternes vandring er usædvanlig kort for en stationær computer. Men efter lidt tilvænning fandt vi tastaturet præcist og behageligt at arbejde med.

Nu med ny Intel cpu
Den nye iMac er ikke dramatisk hurtigere end forgængerne, men i praksis virker den kvik i optrækket. Det hjælper nok også, at Apple havde "snydt" en smule - og opgraderet testmodellen til 3 GB RAM (1 GB er standard).

Processoren er Intels Core 2 Duo 2 GHz, men modellen fås med helt op til 2,8 GHz.

Grafikkortet i de billigste modeller er ATI Radeon HD 2400XT med 128 MB, mens de større modeller er stærkere bestykket med Radeon 2600 Pro og 256MB. Uden at dette på nogen måde gør maskinen til et spilmonster, men det er jo heller ikke meningen med Mac.

Bluetooth er standard, og med Intels Santa Rosa chipsæt følger den nye 802.11n standard for trådløse netværk. Vi havde problemer med rækkevidden - måske fordi antennen er indkapslet i aluminium.

Harddisken rummer kun 250 GB i indgangsmodellen. Det er i underkanten, hvis man eksempelvis vil redigere video.

Og det vil man - når man først har prøvet det medfølgende iMovie-program, hvor den i forvejen enkle betjening er blevet endnu mere intuitiv. Den såkaldte iLife-pakke byder også på kreative redskaber til billedredigering, webdesign og musik. Så iMac'ens indhold er bestemt ikke lige så farveløst som fronten.

Tilvænning nødvendig for Windows-folk

Styresystemet er naturligvis Mac OS X, der - vurderet på egne præmisser - er både logisk og lækkert. Men det kræver betydelig tilvænning, hvis man kommer fra Windows. Og det gør de fleste jo.

Som hidtil har man muligheden for at installere Windows på iMac'en, men det er at gå over åen efter vand. I særdeleshed nu, da Mac'ens fysiske fremtoning ikke længere adskiller sig synderligt fra pc-verdenen.

iMac anno 2007 er et minimalistisk og stuerent design, som ingen kan have ondt af. Heller ikke slipsedrengene i din lokale bank. Den passer ind overalt, og hvis man fjernede æble-logoet, kunne den såmænd være et japansk flad-tv. Eller måske endda storskærmen fra den gamle 1984-reklame?

Vi giver Apple iMAC karakteren 4 ud af 6.

Pris: fra 9.199 til 17.159 kroner. Se mere på: www.apple.dk/imac




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere