Nu kommer AMD med trippelkerner

Processorverdenens toer vil til januar lancere verdens første trippelkerne processor, og i 2009 står den på Bulldozer. Læs her hvad du kan vente dig af AMD.

Nu kommer AMD med trippelkerner

AMD har siden lanceringen af Intel Core Duo processorfamilien været lidt bagud. Bedre blev det ikke, da Core Duo blev afløst af Core 2 Duo, som siden har fået en række yderligere småforbedringer.

Det har dog ikke fået AMD til at give op. Tværtimod. For mens Intel har høstet sejrens søde frugter, har AMD slidt i laboratorierne for at færdiggøre deres første processor med fire kerner. Quadcore-processoren har kodenavnet Barcelona, og den vil i første omgang være til servere.

Senere kommer AMD med Phenom-linjen, der er målrettet almindelige forbrugere. Forskellen mellem de to linjer ligger primært i strømforbruget.

For mens der, ifølge AMD, på forbrugersiden er interesse for processorer, der bruger helt op til 120 Watt, så er der på serversiden mest interesse for modeller, der kører 95 Watt. AMD har derfor designet Barcelona-modellerne til at forbruge 95 Watt ved 2 GHz og 67 Watt ved 1,8 GHz. Senere på året vil flere modeller støde til.

Ikke én, to eller fire kerner - men tre

Med den kommende lancering af Phenom processoren har AMD samtidig besluttet at øge antallet af valgmuligheder for forbrugerne.

Konkret betyder det, at hvor du nu blot skal vælge, om din kommende maskine skal have en processor med én, to eller fire kerner - vil du i første kvartal 2008 få mulighed for at købe en maskine med tre kerner, kaldet en trippelcore.

AMD mener selv, at der er behov for en mellemløsning mellem de noget dyrere quadcore processorer med fire kerner og de mere rimeligt prissatte dualcore processorer. Det er dog umiddelbart svært at gennemskue, om ikke de fleste, der har behov for mere end to kerner, umiddelbart bare vil tage springet til de fulde fire kerner. På det marked lover i øvrigt både Intel og AMD quadcore processorer til din bærbare computer senest i 2009.

Meget mere om Barcelona og Phenom

Bare fordi man er først, betyder det ikke nødvendigvis, at man bliver størst. For selvom AMD var de første på markedet med de effektive dualcore processorer, kaldet Athlon x2 - og selvom Intels svar, kaldet Intel Pentium D, var bedst egnet til rumopvarmning - så ender man ikke nødvendigvis i førertrøjen.

Den tilhører i stedet i dag Intel, der med Core 2 Duo sidder tungt på dualcore-markedet.

På quadcoreområdet var Intel til gengæld først ude med effektive og rimeligt kølige processorer. Her halter AMD fortsat bagud.

Men ifølge vores oplysninger fra AMD, så skulle Barcelona og senere forbruger-processoren Phenom ændre på dette.

Som med Intels Core 2 Duo er Barcelona og Phenom lavet fra bunden af. Derfor har det også, ifølge AMD, taget længere tid end ventet.

Mange nyskabelser i Barcelona / Phenom

Nyskabelserne er derfor talrige, selvom det retfærdigvis skal siges, at Intel, på visse områder, allerede har nogle enslydende teknologier på plads. Læs mere om Intels planer med den kommende 45 nanometer processor kaldet Penryn her

  • Barcelona / Phenom vil have den såkaldte Independent Dynamic Core Technology. Det giver mulighed for, at hver kerne kan have sin selvstændige clockfrekvens med det formål at spare strøm. Teknologien er styret af styresystemet, så det kræver en driver, som er i de nyere styresystemer.

  • De dele af processoren, der ikke anvendes, kan lukkes delvist ned. Teknologien kaldes AMD CoolCore Technology.

  • Hastigheden i multimedia-opgaver øges ved, at båndbredden til regnedelen af processoren fordobles til 128 bit.

  • Hukommelsen styres på en ny måde, kaldet Direct Connect Architecture. AMD påstår, at hukommelsens adgang er op til 50 procent hurtigere end deres nuværnede generation af Opteron processorer. Samtidig skulle adgangen til hukommelsen renoveres, da den skal tage højde for de hurtige 800 MHz DDR2 og nye endnu hurtigere DDR3-moduler.

  • Med Dual Dynamic Power management er strømforsyningen til processorens dele opdelt. Det betyder for eksempel, at processorkernerne kan bruge mindre strøm ved lav-intensive opgaver, mens eksempelvis hukommelses controller udnyttes fuldt ud.

    Når du er færdig med at glæde dig til forbedringerne i Phenom, så kan du starte med at se frem til AMDs næste processor, kaldet Bulldozer. Den skulle være klar i 2009 og yde 1,3 til 2 gange mere per forbrugt Watt.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere