Torsdagstippet: Hub, switch eller router?

Skal du sammensætte dit første netværk, kan det være svært at gennemskue, om du skal investere i en hub, en switch eller en router. Find ud af hvad du skal vælge med denne uges torsdagstip.

Det kan være svært at gennemskue, om man skal bruge en hub, en switch eller en router første gang, man vil opsætte et netværk.

De tre apparater ligner virkelig hinanden (en lille æske med nogle netværksporte) og udfører på overfladen den samme opgave – nemlig at agere knudepunkt for et netværk og fordele trafikken.

Men der er alligevel nogle fundamentale forskelle, der er vigtige at kende.

En hub er i sin simpleste form blot en fordeler, der lytter til al indkommende trafik på hver port og sender trafikken videre ud på de andre porte i håb om at ramme modtager-pc’en. En hub er altså uintelligent og skyder fuldstændig med spredehagl, men resultatet fungerer. De tilkoblede pc’er kan snakke sammen.

En switch er den intelligente udgave af en hub, da den kan styre datatrafikken mellem afsender-pc’en og modtager-pc’en. Det vil sige, at når pc A sender trafik til pc B, ryger trafikken kun til pc B og ikke til alle andre pc’er i netværket. Dette er den simple forklaring – der er mere i en switch end som så, men faktum er, at en switch sjældent er nødvendig til hjemmebrug. Der skal forholdsvis meget datatrafik til, før man mærker forskellen på en switch og en hub.

For at forstå en router, må man forstå, at en switch fordeler trafikken efter den hardwareadresse, der er indkodet i pc’ens netkort. Routeren fordeler derimod trafikken baseret på TCP/IP-adresser og kan derfor inddele et netværk i flere undernet. Dette er ikke relevant, hvis man bare laver et lille lokalnet, men det er meget relevant, hvis lokalnettet skal kobles til internettet. En router er nemlig det eneste af de tre apparater, der kan lade to eller flere pc’er dele en netforbindelse, fordi denne deling skal foregå på TCP/IP-niveau.

Så hvis du eksempelvis har to stationære computere og to bærbare pc’er, der skal kunne snakke sammen – det vil sige, at de skal kunne kopiere filer til hinanden og dele printeren, der er koblet på den ene stationære-pc – og de samtidig skal dele en internetforbindelse, skal du vælge en router. Kunne du derimod nøjes med, at kun den ene pc har internet-adgang, vil en hub være nok.

Læs mange flere tips og tricks her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere