Apple er blevet kritiseret for at fange forbrugerne med sit kopibeskyttede AAC-format, men nu har Apples topchef skrevet et åbent brev, hvor han opfordrer pladebranchen til at droppe al rettighedskontrol.
Måske fordi han forventer et nederlag i en retsag, som en vred californisk kvinde har anlagt mod it-giganten, fordi hun mener, at Apple forhindrer, at musik, hun har købt hos iTunes, ikke kan spilles på andre afspillere end iPod.
De nordiske forbrugerombudsmænd har også krævet, at Apple fjerner sin kopibeskyttelse.
Desuden er salget af musik i Apples netbutik iTunes styrtdykket på grund af kopibeskyttelsen.
Hidtil har Apple forsvaret sig med, at de har bindende aftaler med musikbranchens fire store Universal, Sony BMG, Warner og EMI, som sidder på 70 procent af musikmarkedet i verden – og at Apple er bundet af kontrakten med disse til kopibeskyttelsesystemet, som firmaet bruger i dag.
Men i går offentliggjorde Steve Jobs så det åbne brev, Thoughts on Music, hvor han skriver, at DRM har spillet fallit og ikke har en chance for at blive en succes. Derfor beder han de fire store pladeselskaber om at afskaffe alle DRM-systemer.
Brugernes anstrengte forhold til DRM begrunder Jobs selv med undersøgelser, der viser, at en iPod i gennemsnit blot har 22 musiknumre købt igennem iTunes-butikken med Apples DRM-system FairPlay. Og da en iPod i gennemsnit har plads til 1.000 numre, så er det kun tre procent af forbrugernes musik der er beskyttet med DRM. Med andre ord er 97 procent ubeskyttet, og kan uden videre kopieres til andre producenters medieafspillere.
Desuden argumenterer han med, at pladebranchen alligevel tjener de fleste penge på at sælge musik uden DRM i form af cd'er.
Også Bill Gates har sagt, at DRM ingen fremtid har. Og når både Microsoft og Apple siger det, så kan vi vist godt vinke farvel til DRM.
Læs Steve Jobs' åbne brev her.