Microsofts Bill Gates sagde for nyligt, at han ikke længere tror på det kopibeskyttede format DRM, som de fleste musikbutikker på nettet ellers sælger deres musik med, når man downloader sangene.
Og det største svenskejede pladeselskab Bonnier Amigo har nu bestemt sig for at at begynde at sælge musik i det ubeskyttede MP3-format.
- Årsagen er, at DRM opleves som en forhindring af mange musikkøbere og er med til at mindske det lovlige salg, siger direktør Ludvig Werner fra Bonnier Amigo til NyTeknik.se.
Han er ikke bange for, at musikken piratkopieres mere, når kopieringsbeskyttelsen forsvinder, da det jo alligevel allerede sker. Han har indset, at al musik, trods kopisikring, er tilgængelig for alle, der vil hente noget ulovligt.
Også Inprodicon, der er Nordens førende distributør af musik, der kan downloades, er træt af DRM, som firmaet mener kun er til besvær for brugerne.
Det store problem med DRM er, at det findes i en række forskellige, ikke-kompatible versioner. Eksempelvis kan musik fra Apples Itunes Store kun bruges på iPod, og musik med Microsofts DRM kan ikke bruges i de fleste mobiltelefoner eller i iPod.
Og så kan det også være besværligt at flytte indkøbt musik mellem forskellige pc'er og musikafspillere. I dag er stort set al musik, man kan downloade fra de store dominerende pladeselskaber, kopibeskyttet.
Men en stor del af de små uafhængige pladeselskaber sælger ofte deres musik i ubeskyttet MP3-format. Mange af disse MP3-sange findes også i de store netbutikker, som mest sælger DRM-musik. Men den som kun vil købe musik i MP3-format har svært ved at finde den der.
De store kan også se skriften på væggen
Derfor har CDon, som selv mener, at de er Nordens største musikbutik på nettet, nu åbnet en speciel MP3-afdeling på sit websted.
- Det skyldes, at vores kunder har problemer med DRM-beskyttet musik og efterspørger MP3-formatet, fortæller Andreas Schön fra CDon til NyTeknik.se.
Officielt står de store pladeselskaber fast på deres valg af låste musikfiler og de kraftige begrænsninger i måden, downloadede filer kan kopieres og bruges generelt.
Men musikbranchen har opdaget, at kundene hader DRM-kopisikring, hvad enten det er WMA eller AAC, man downloader.
Ifølge Digi.no, så viser tal fra 2006, at musiksalget på nettet ikke vokser så hurtigt længere, og slet ikke kan kompensere for faldet i cd-salget.
Derfor er selv den internationale brancheorganisationen for musikbranchen, IFPI, som ellers har ført an i kampen mod piratkopiering og MP3-formatet, nu i færd med at ændre holdning, og selv de allerstørste musikselskaber taler nu om, at de måske snart vil sælge ubeskyttede MP3'er, som kan bruges i alle afspillere og på alle pc'ere og mobiler.