Hastighedsdyst: XP mod Vista

I dag udkommer det længe ventede Windows Vista. Sikkerheden og brugervenligheden er skærpet, men betyder det helt nye styresystem også en bedre ydelse? PC World har haft stopuret fremme og kan her præsentere de første omgangstider. Det er XP vs. Vista.

Hastighedsdyst: XP mod Vista

Microsoft sender i dag den 30. januar 2007 sit nyeste styresystem kaldet Windows Vista på gaden.

Mange pc-brugere overvejer derfor i disse dage, om det kan betale sig at skifte. De største entusiaster køber sandsynligvis altid det nyeste, men betyder det også, at man får en hurtigere computer, som udnytter pc'ens ressourcer bedre og dermed giver mere for pengene?

PC World hjælper dig med at overveje, hvorvidt en opgradering til Vista er nødvendig igennem en række forskellige artikler.

Denne artikel vil sætte fokus på, hvorvidt Vista giver en forbedring af ydelsen på din pc. Altså om Vista er bedre til at arbejde sammen med hardware såsom din processor, dine ram og dine harddiske.

Grafikkort og grafikydelse under Vista og XP vil dog blive behandlet i en anden artikel for sig selv, da driverne til Vista endnu ikke er udgivet endeligt endnu.

Testens forudsætninger

For at teste de to styresystemer har vi sammensat en test-pc. Test-pc’en er i den kraftige ende, da Vista jo er fremtidens styresystem, der netop skal håndtere den nyeste hardware mest optimalt.

Du kan se, hvordan vi har sammensat test-pc'en i boksen til højre.

Som det kan ses er processoren ikke en af de nyeste Core 2 Duo modeller. Her er i stedet tale om en processor fra Intels Extreme-serie med 2 fysiske kerner og 2 virtuelle kerner.

Alle test blev foretaget på nye friske installationer af Windows XP Pro SP2 og Windows Vista Ultimate på to partitioner ved siden af hinanden på harddisken. Vi ved godt, at ingen brugere arbejder i nye installationer, men vi har valgt dette for at undgå påvirkning af testen fra andre installerede programmer.

Til første del af testen brugte vi to test-værktøjer: SiSoftware Sandra Lite og PC Mark 05. Anden del blev gennemført med et almindeligt stopur for at måle opstarts- og overførselshastigheder.

Testens resultater

Først og fremmest har vi testet de to styresystemer i en række testprogrammer med fokus på hastighed (cpu), hukommelse (ram) og på lagring (harddisk).

Hastigheden

Når det drejer sig om udnyttelsen af processoren er de to styresystemet meget lige og kun ganske få point adskiller dem. XP fører en anelse, når det drejer sig om beregningskraft og udnyttelsen af processoren.

Derimod fører Vista, når det drejer sig om udnyttelsen af, at testmaskinen har en Dual Core processor. Det er dog ikke nær så meget, som man kan forvente af et styresystem, der udkommer i en periode, hvor Dual Core for alvor er ved at vinde frem.

Disse resultater er fra Sandra, men de to styresystemer ender også tæt i PC Mark 05 testen. Her gives 6269 point til XP, mens Vista får 6081 point i cpu-ydelse. Igen meget tæt og ingen bemærkelsesværdige forskelle.

Hukommelsen

Ram er vigtige, når man blandt andet arbejder i mange programmer på samme tid, og ikke ønsker, ens pc skal blive langsom af dette.

PC Mark 05 testen giver de to styresystemet henholdvis 4700 point til XP og 4626 til Vista. Det er meget tæt og dermed praktisk talt ens.

Vista får altså ikke meget mere kraft ud af de 2 GB ram. Det er ligeledes svært at finde de store forskelle i tallene fra Sandra. Det er altså heller ikke på udnyttelsen af hukommelsen, at Vista skal vinde sine kunder fra XP.

Lagring af data

Testen er lavet for at se, hvor hurtigt vores styresystemer kommunikerer med vores harddiske. I Sandra-testen får de to styresystemer helt de samme resultater. I PC Mark 05 får vi en anelse bedre resultat hos XP, men kun på omkring en procent og dermed i praksis en identisk ydelse.

Mange har oplevet et flot hastighedsløft, når de har skiftet til SATA II, men det bliver altså ikke i første omgang, at Vista hjælper til i denne ellers dejlige hastighedsfremgang for vores harddiske.

Resultater fra brugstesten

For mange er normale test-resultater baseret på syntetiske testprogrammer og en lidt intetsigende pointscore. Derfor har vi også foretaget nogle almindelige brugertest. De sammenligner hurtigtheden mellem XP og Vista.

Installation

Først og fremmest skal de to styresystemer installeres og her lægger Vista rigtigt godt ud og ligner en vinder, da installationen er op til fem minutter hurtigere end XP.

Denne føring sættes dog over styr, af en såkaldt ”performance-test” af hele systemet, som dog kun sker ved ny installation.

Dette tager 3-5 minutter og ødelægger forspringet, så begge installationer tager 25 minutter. Retfærdigvis skal det så siges, at det tog 12 minutter at installere Service Pack 2 til XP. Så en lille sejr til Vista i første omgang, dog inden for et område, du kun ser få gange.

Genstart

En af de handlinger, man udfører utroligt mange gange, er genstart, og derfor er opstartstiden selvfølgelig relevant.

Gennemsnittet for en opstart af XP i dette ny-installerede testmiljø er 1:15 minutter, mens Vistas gennemsnit er 1:03 minutter.

Altså en meget lille forskel, som hurtigt får ben at gå på, alt efter hvormange programmer man installerer, som skal indlæses hver gang computeren (gen)startes.

Kopiering af data

Vi testede også lagring af data på foregående side, men hvem er hurtigst til at kopiere 1,5 GB fra en disk til en anden. Vi gennemførte denne handling tre gange i hvert system, og tog gennemsnittet af tiden. Det lykkedes os ikke at finde forskelle på XP og Vista her. Mellem 35-50 sekunder tog det og gennemsnittet blev omkring 36,5 sekunder for XP og 38 sekunder for Vista. Men tallene svingede en del.

Installation og opstart af programmer

Når vi køber et nyt system, skal vi allesammen installere en masse programmer, og her ser det ud til, at Vista er en anelse langsommere end XP.

Office 2007 og Adobe CS2 blev begge installeret et minut hurtigere på XP end på Vista. Meget hvis man skal installere mange pc’ere eller har mange programmer på sin pc.

De som ejer en kopi af Adobe Photoshop ved, at det altid har taget lang tid at åbne Photoshop specielt første gang, da Adobe loader en masse ting ved opstarten. I grafen kan det tydeligt ses, at de følges godt ad, men Vista taber igen vigtige sekunder.

Konklusion

Testens resultat er entydigt. Hvad angår hastighed, hukommelse og lagring af data, er der ingen gevinst ved at opgradere til Vista ved udgivelsen. Både vores testprogrammer og vores stopurs-test viser stort set ingen forskel, og kun i enkelte tilfælde vinder Vista ganske småt.

Målingerne af processoren, hukommelsen og lagring til harddisken viser, at de to systemer arbejder lige effektivt, og at der stort set ingen forskel er at finde. Og de gange, der er en forskel, er det på under 2 procent og som oftest til fordel for XP.

Dermed kan vi konkludere, at Vista ikke skal købes på baggrund af ønsket om bedre ydelse på disse tre områder. Mange vil sikkert undre sig over, at et helt nyt styresystem fremkommer med sådanne resultater, imod det fem år ældre styresystem XP.

Vær dog opmærksom på, at vi har gennemført testen med 2 GB ram, hvilket er hvad der anbefales til Windows Vista. Hvis du derfor prøver at gennemføre testen med 1 GB ram eller mindre, vil resultaterne på Vista-siden sandsynligvis være ringere.

Mere ny hardware på vej

Når alt kommer til alt kan ingen spå om fremtiden. Men på PC World forventer vi, at Vistas resultater bliver bedre, når alle programmer, og vores hardware produceret netop til dette system, kommer i handlen. Det kan for eksempel være de kommende hybride harddiske, der kombinerer flash-teknologi med traditionelle harddiske. Det skulle få opstarts- og genstartstider til at falde væsentligt.

Det ændrer dog ikke på den samlede konklusion, som er, at med den eksisterende hardware på markedet, står Windows XP og Windows Vista lige, når det kommer til hastigheden i syntetiske test i almindelige brugerhandlinger.

Det kan man udlægge på to måder alt efter temperament. Den ene udlægning er, at styresystemer ikke blot skal være flotte pakker, men også gerne give os bedre ydelse og hurtigere pc’ere. Det er selvfølgelig rigtigt, men den mere positive udlægning er, at selvom Vista er blevet fyldt med flot grafik og bedre beskyttelse mod angreb, så er hastigheden ikke blevet forringet. Vi står nok et sted midt imellem.

Husk du kan læse meget mere om Windows Vista i PC Worlds Vistablog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere