Med introduktionen af eksterne SATA-stik kaldet eSATA blev hele historien om eksterne harddiske lidt mere kompliceret.
For det betyder, at der i dag er seks forskellige muligheder, når du skal have ekstra lagerplads koblet til nemt og hurtigt.
Godt nok behøver det hele ikke at handle om hastighed, for skal du blot tage backup af dine personlige filer, spiller hastigheden ikke den centrale rolle, men samtidig kan det være en god ide at fremtidssikre sig, når der købes ind.
I dag er standarderne således:
De første kandidater er USB 1.1 og FireWire 400, og dem kan langt de fleste stryge fra listen med det samme. Med mindre du har et unikt og specifikt behov for at forbinde din eksterne harddiske til din pc med disse ældre og langsomme forbindelser, er der ingen grund til at fokusere yderligere på dem.
USB 2.0 interessant, for dette er stikket, du med garanti finder på samtlige nyere pc'er. Er det maksimum kompatibilitet, du søger, er USB 2.0 altså svaret.
FireWire er efterhånden også blevet rimeligt udbredt, ikke mindst fordi det bruges til at forbinde moderne videokameraer til pc'en. FireWire 800 er næsten dobbelt så hurtigt som USB 2.0, men ikke helt så udbredt, så her skal det være hastigheden, der skal være det afgørende argument.
Er hastigheden det eneste argument, er eSATA det oplagte valg. Til gengæld er der stadig mange pc'er, der ikke har eksterne SATA-stik, men det skal nok komme. Der er ingen tvivl om, at eSATA fremover vil blive en særdeles udbredt metode at tilkoble eksterne lagringsenheder, fordi interfacet er en dedikeret lagringsforbindelser, der ikke ligesom USB og FireWire skal konvertere dataene, før de kan lagres.
Har du ikke i dag en eSATA-port på din maskine, kan du få det ved at montere et PCI-kort med en eller to porte på. Har du allerede SATA-stik inde i maskinen, kan du for under 100 kroner købe en bagplade, der konverterer SATA til eSATA og sparer den ekstra hardware.
Er du på udkig efter en ekstern harddisk, så husk at PC World for nyligt testede hele 14 forskellige af slagsen - med alle slags interfaces.