Torsdagstippet: Hvilket stik til ekstern harddisk?

En ekstern harddisk er en rigtig, rigtig god ide. Tit sker det nemlig først, efter du har mistet data, at du opdager, at du mangler dem. Men der er mange harddisk-interfaces at vælge imellem, så her er PC Worlds mini-guide til eksterne harddiske.

Med introduktionen af eksterne SATA-stik kaldet eSATA blev hele historien om eksterne harddiske lidt mere kompliceret.

For det betyder, at der i dag er seks forskellige muligheder, når du skal have ekstra lagerplads koblet til nemt og hurtigt.

Godt nok behøver det hele ikke at handle om hastighed, for skal du blot tage backup af dine personlige filer, spiller hastigheden ikke den centrale rolle, men samtidig kan det være en god ide at fremtidssikre sig, når der købes ind.

I dag er standarderne således:

  • USB 1.1 : 15 Mbps

  • FireWire 400 : 400 Mbps

  • USB 2.0 : 480 Mbps

  • FireWire 800 : 800 Mpbs

  • eSATA : 1.5 Gbps
  • eSATA 2 : 3.0 Gbps
  • De første kandidater er USB 1.1 og FireWire 400, og dem kan langt de fleste stryge fra listen med det samme. Med mindre du har et unikt og specifikt behov for at forbinde din eksterne harddiske til din pc med disse ældre og langsomme forbindelser, er der ingen grund til at fokusere yderligere på dem.

    USB 2.0 interessant, for dette er stikket, du med garanti finder på samtlige nyere pc'er. Er det maksimum kompatibilitet, du søger, er USB 2.0 altså svaret.

    FireWire er efterhånden også blevet rimeligt udbredt, ikke mindst fordi det bruges til at forbinde moderne videokameraer til pc'en. FireWire 800 er næsten dobbelt så hurtigt som USB 2.0, men ikke helt så udbredt, så her skal det være hastigheden, der skal være det afgørende argument.

    Er hastigheden det eneste argument, er eSATA det oplagte valg. Til gengæld er der stadig mange pc'er, der ikke har eksterne SATA-stik, men det skal nok komme. Der er ingen tvivl om, at eSATA fremover vil blive en særdeles udbredt metode at tilkoble eksterne lagringsenheder, fordi interfacet er en dedikeret lagringsforbindelser, der ikke ligesom USB og FireWire skal konvertere dataene, før de kan lagres.

    Har du ikke i dag en eSATA-port på din maskine, kan du få det ved at montere et PCI-kort med en eller to porte på. Har du allerede SATA-stik inde i maskinen, kan du for under 100 kroner købe en bagplade, der konverterer SATA til eSATA og sparer den ekstra hardware.

    Er du på udkig efter en ekstern harddisk, så husk at PC World for nyligt testede hele 14 forskellige af slagsen - med alle slags interfaces.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere