Lækkert lommekontor fra HTC

HTC TyTN er en alsidig og kraftig telefon med komplette PDA-funktioner og en prislap på 5.500 kroner, der er højere end en billig bærbar. PC World har set nærmere på, om smartphonen er alle pengene værd.

Lækkert lommekontor fra HTC

Indtil for nyligt var HTC kendt som Qtek, og TyTN er faktisk en videreudvikling af den populære Qtek 9100. Det særprægede navn udtales som "Titan", der betyder kæmpe. Men så stor er den nu heller ikke (113 x 58 x 22 mm, 176 gram).

De ekstra millimeter er brugt på det geniale tastatur, der skydes frem under skærmen. Mekanismen virker mere solid end i Qtek 9100, og tasterne er bedre. Her er nem adgang til de danske tegn, og layoutet virker gennemtænkt.

Det er f.eks. smart, at kommategnet deler knap med mellemrumstasten, der jo bruges efter hvert komma. Vi ville nødigt skrive en større slægtsroman på dette tastatur, men til breve og længere mails findes der ikke noget bedre på markedet, med mindre vi bevæger os op i pc-størrelse.

Som forgængeren er TyTN en rigtig lomme-pc med trykfølsom skærm. Den måler 2,8 tommer, og selv om opløsningen er beskeden (240x320), virker billedet ikke grovkornet. Apparater af denne type skal normalt betjenes med to hænder, men HTC har begrænset problemet med et klogt arrangement af genvejsknapper. Mange opgaver kan derfor klares med én hånd - uden at åbne tastaturet eller gribe til pennen, som er parkeret i bunden af apparatet.

Med det nye drejehul på venstrekanten kan man eksempelvis rulle op og ned i menuerne. Det markerede punkt vælges med et tryk, og lige under hjulet sidder en praktisk tilbageknap. Almindelige telefonopkald indledes med et tryk på den grønne knap, hvorefter nummeret indtastes på skærmtastaturet, der er tilpas stort til, at man kan bruge pegefingeren. Stemmeopkald er også betænkt med en dedikeret knap, og det fungerer glimrende.

Nem synkronisering

Lydkvaliteten er fin i begge ender af samtalen. Og modsat ældre Windows-mobiler er her ingen irriterende forsinkelse, fra man besvarer opkaldet, til der er hul igennem. Den berygtede "sovesyge", som har plaget en del ældre Qtek-modeller, mærkede vi heller ikke noget til.

Kameraet er opgraderet til to megapixel, men her er ingen autofokus. Og trods en del praktiske indstillinger bliver de fleste billeder mørke og mudrede - hvis det da ikke lige er strålende solskin.

Makroen er dog praktisk, når man i en snæver vending skal affotografere en madopskrift, en kørselsvejledning eller andet, man ikke gider taste ind.,

På fronten sidder en mindre kameralinse til videosamtaler, for TyTN er skam en 3G-mobil - endda med støtte for den hurtige HDSPA-teknik. Du får også EDGE - plus hele pakken af pc/net-forbindelser: Fra infrarød-port over Bluetooth til WLAN. De mange forbindelser tændes og slukkes fra en fælles menu, der også har sin egen knap på højre side.

Lige herover sidder afbryderknappen, der fungerer som tastaturlås og samtidig slukker skærmen. Det skåner batteriet, der ved normalt brug holder i et par dage. Du kan forlænge levetiden væsentligt ved at køre rent GSM i stedet for 3G, ligesom det naturligvis hjælper at slukke de trådløse forbindelser. En god detalje er, at telefonen lades op, når man kobler den til pc'ens usb-port.

Nem synkronisering

Generelt spiller TyTN flot sammen med pc'en. Styresystemet er Windows Mobile 5, og er man blot en smule stedkendt i Windows, er disse apparater langt lettere at gå til end de Symbian-baserede konkurrenter.

Udover Outlooks kendte værktøjer til planlægning og email (med mulighed for "push" via en Exchange server), får du lommeudgaver af Word, Excel og PowerPoint.

Det betyder, at vedhæftede filer kan åbnes, redigeres og videresendes, uden at du behøver hive dem omkring pc'en. Og synkroniseringen med ActiveSync går som en leg.

Afspilningen af lyd og video håndteres af Windows Media Player, men musikgengivelsen er ikke på højde med de bedste MP3-mobiler, og som de fleste Windows-telefoner har TyTN ingen radio.

GPS må du også selv installere. Men ellers er HTC TyTN noget nær komplet. Man finder ikke lignende funktionalitet i ret mange konkurrenter - og slet ikke med samme brugervenlige tastatur. Derfor er TyTN et stærkt bud på markedets bedste smartphone netop nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere