Stortest af eksterne harddiske

En ekstern harddisk er den enkleste måde at udvide lagringskapaciteten på. Vi har testet 14 forskellige – med USB, FireWire og eSATA.

Stortest af eksterne harddiske

Eksterne harddiske bliver mere og mere aktuelle, og den øgede konkurrence har medført lavere priser.

Sammenligner man de mest enkle modeller kun med USB-interface med en almindelig intern harddisk, er prisforskellen ikke stor.

Man kan efterhånden vælge mellem flere forskellige interfaces – det almindeligste har længe været USB og FireWire, men FireWire800 og eSATA har i stor stil gjort sit indtog på markedet – de tilbyder en højere ydelse, men også til en højere pris.

Løsninger med flere harddiske i RAID bliver også mere og mere aktuelle – enten for at kunne opnå en bedre ydelse eller for at få en bedre fejltolerance.

USB, FireWire og eSATA

De mest almindelige interfaces til eksterne harddiske er USB og FireWire.

I praksis er FireWire noget hurtigere end USB – forskellen er dog ikke nødvendigvis særlig stor på en moderne pc med chipsæt, som har en god USB-implementering. USB er der på alle pc’er, og USB 2.0, som kom ud for omkring fem år siden, er ligeledes meget udbredt.

Efterhånden har flere og flere harddiske også FireWire800-understøttelse. FireWire800 tilbyder dobbelt båndbredde i forhold til den almindelige FireWire – 800 Mbps (100 MB/s). I praksis er ydelsen til FireWire800 så tilpas god, at den mere eller mindre kan sammenlignes med internt tilkoblede harddiske – og eSATA.

I denne test har vi medtaget enkelte harddiske med eSATA-understøttelse. Foreløbig er det kun få pc’er, der som udgangspunkt understøtter eSATA.

Men for under 100 kroner kan man købe et en bagplade, der giver en eSATA-port bag på pc’en (og som kobles mod et Serial ATA-stik på bundkortet).

Man kan også bruge PCI-controller-kort til Serial ATA med eSATA-port. Disse kort følger også med enkelte harddiske med eSATA.

Fordelen ved en eSATA-løsning er det ydelsesmæssige – ydelsen bliver den samme som for en intern harddisk. Nogle eSATA-harddiske tilbyder også USB-interface – det giver en fleksibilitet, fordi harddisken kan flyttes til andre maskiner uden eSATA-understøttelse.

Der findes også eksterne harddiske med almindeligt Serial ATA-stik, men der er flere ulemper ved en sådan løsning sammenholdt med eSATA. Ydelsen er den samme, men stikkene er mere sårbare, og kablerne er ikke beskyttede.

Hvorfor vælge internt?

Hvis man har en stationær pc, kan det mest fornuftige være at installere en ekstra intern harddisk.

Hvis den nye harddisk bruges som systemdisk, kan det også give en bedre generel ydelse end med en ældre harddisk.

Ydelsen med en intern harddisk er også noget bedre end ved brug af USB eller FireWire. Til gengæld mister man fleksibiliteten ved den eksterne harddisk – den enkle installation og muligheden for at flytte harddisken mellem forskellige maskiner.

Der behøver ikke være den store prisforskel. For eksempel er forskellen mellem en intern og en ekstern (USB) harddisk fra Western Digital kun få hundrede kroner hos flere forhandlere.

Løsninger med flere harddiske

I denne test har vi medtaget to enheder, som er baseret på to harddiske – de to enheder er Maxtors OneTouch III Turbo Edition og Thecus N2050 DAS.

Begge giver mulighed for at vælge mellem RAID 0 og RAID 1 – det vil sige striping eller spejling. Striping giver en bedre ydelse, idet data fordeles på to harddiske.

Spejling giver en bedre fejltolerance, idet samme data lagres på begge harddiske. Striping giver fuld udnyttelse af lagringskapaciteten, mens den totale lagringskapacitet halveres med spejling – alt skal lagres på begge harddiske.

En løsning med flere harddiske kan have visse ulemper – blandt andet støjniveauet.

Det er samtidig dyre løsninger, men man skal også gøre sig klart, at en ekstern harddisk med to 500 GB-harddiske ikke behøver at være specielt meget dyrere end en enhed med en enkelt 750 GB harddisk.

Noget, som også er værd at bemærke, når det gælder RAID 0, er, at man har brug for et interface som FireWire800 eller eSATA for at kunne udnytte det. Med USB og almindelig FireWire går det ikke nødvendigvis meget hurtigere end med en løsning uden RAID 0.

Sikkerhedskopiering

Flere af harddiskene leveres med software til sikkerhedskopiering, hvilket kan være en fordel. Man skal dog være opmærksom på, at ikke al software er lige godt, og i nogle tilfælde kan gratisprogrammer være et bedre valg. Et populært alternativ er Nero BackItUp.

Mange bruger en ekstern harddisk til sikkerhedskopiering. En ekstern harddisk bør dog ikke være det eneste, man tager sikkerhedskopi til.

Hvis man har den eksterne harddisk koblet til, og man bliver udsat for eksempelvis virus, vil sikkerhedskopierne også kunne blive ødelagt.

Hvilke behov, man har for sikkerhedskopiering, varierer. En løsning kan for eksempel være, at man har konfigureret et sikkerhedskopieringsprogram til dagligt at tage en kopi til den eksterne harddisk, men at man en gang om ugen også brænder en kopi af de vigtigste data over på en cd eller dvd.

Sådan testede vi

Harddiskene blev testet mod et system med AMD Athlon 64 3800+-processor, 1 GB hukommelse og bundkort med nForce4-chipsæt. Operativsystemet var Windows XP Pro med SP2.

Bundkortet har integreret FireWire-controller (VIA-chip). Et PCI-controller-kort med Texas Instrument-chipsæt blev benyttet til harddiske med FireWire800-understøttelse.

Til vurdering af ydelsen (vægt 25) har vi benyttet Simpli Software HD Tach 3 og Futuremark PCMark2005 samt et script, der udfører kopieringshandlinger i Windows samt pakning og udpakning af filer.

Vi har desuden vurderet vibrationerne for også at måle støjniveauet (vægt 20). Vibrationer kan skabe støj ved at forplante sig videre, for eksempel i skrivebordet.

Vi har endvidere set på harddiskens funktionalitet og software (vægt 15), design (vægt 20), og pris i forhold til egenskaber (vægt 20).

Ikke alle harddiskene er direkte sammenlignelige, og de har ikke helt samme målgruppe. Hvis man eksempelvis vælger en almindelig, ekstern harddisk, kan størrelse og vægt have større betydning, end hvis man er ude efter en løsning med to harddiske, hvor øget ydelse eller øget sikkerhed spiller ind. På enkelte områder har vi derfor ikke sammenlignet karaktererne direkte med de andre harddiske i testen, men taget udgangspunkt i testresultaterne for sammenlignelige interfaces, for eksempel USB. Udgangspunktet er, at man kan forvente langt højere ydelse af en harddisk med to harddiske eller med ekstra hurtige interfaces som eSATA i forhold til en langt billigere harddisk med eksempelvis kun USB-interface.

Iomega Black Series USB/eSATA

Elegant men støjende
Samlet vurdering 72/100

Iomega Black Series eSATA/USB har, som navnet antyder, både eSATA- og USB-interface. Harddisken leveres med PCI-controller-kort til eSATA. Harddisken leveres, i hvert fald i skrivende stund, kun med en kapacitet på 300 GB (harddisk fra Seagate).

Kabinettet er elegant og ret kompakt. En ulempe er imidlertid blæseren. Blæseren starter efter behov, og når det (ofte) sker, høres den meget tydeligt. Spørgsmålet er, om det ikke havde været bedre, hvis blæseren startede ved en lavere temperatur og dermed kun nøjes med en lavere hastighed. Især for dem, der kobler harddisken meget fra og til er der endnu en ulempe, nemlig at strømforsyningen har DIN-stik – disse er ikke specielt robuste.

Harddisken slukker automatisk, når pc’en slukkes.
Den leveres med software til sikkerhedskopiering fra Iomega, som er god og tilbyder relativt avancerede muligheder, samtidig med at softwaren er brugervenlig.
Ydelsesmæssigt er der tydeligvis ganske stor forskel afhængigt af det interface, der benyttes.

Med eSATA svarer dette som en temmelig hurtig, intern harddisk – og også med USB er harddisken blandt de hurtigste i testen.

Markedsprisen på denne harddisk er cirka 1.300 kroner. I forhold til en almindelig 300 GB USB-harddisk er dette meget – cirka dobbelt så meget. Man skal imidlertid huske på, at der medfølger controller-kort, og dette øger prisen noget.

Alligevel er prisen lidt i overkanten, men det kan være, at markedsprisen bliver mere spiselig, når harddisken har været lidt i butikkerne. Ellers er harddisken et fornuftigt køb.

Iomega Silver Series

God ydelse
Samlet vurdering 73/100

Iomegas Silver Series af USB-harddiske leveres med 160, 200, 250, 300 og 400 GB kapacitet. Den testede model er på 300 GB og har en harddisk fra Hitachi.

Mens Iomegas Black Series, som skal være mere “prof” end Silver Series, har et plastkabinet med blæser, har Silver Series et aluminiumskabinet uden blæser.

Det betyder, at man ikke har de støjelementer, som vi påpegede ved Black Series. Harddisken er ikke blandt de allerbedste rent støjmæssigt, men den er okay.

Størrelsesmæssigt er harddisken ikke en af de mindste, men den er relativt kompakt. Vægten ligger også omkring gennemsnittet. I lighed med Black Series benyttes DIN-stik til strømforsyningen. Harddisken slukker ikke, når pc’en slukkes.

Ydelsesmæssigt er harddisken god – blandt harddiske, der kun har USB, er der dog nogle, der har en bedre ydelse.

Den leveres med udmærket software til sikkerhedskopiering, som blandt andet understøtter tidsstyring, adgangskodebeskyttelse, kryptering, kompression og revision af filer.

Alt i alt er Iomega Silver Series ikke et dårligt valg, men prisen ligger lidt i den høje ende i forhold til nogle af de sammenlignelige harddiske i testen.

LaCie d2 Tripple Extrem

Alsidig sværvægter
Samlet vurdering 72/100

LaCie d2 Tripple Extreme har tre tilslutningsinterfaces: USB, FireWire og FireWire800. Harddisken leveres med 160, 250, 300 eller 500 GB kapacitet. Den model, vi modtog til testen, var på 250 GB.

LaCie d2 Tripple Extreme er ikke specielt velegnet til at tage med sig – kabinettet i metal er ret tungt – denne harddisk er i højere grad beregnet til at stå mere eller mindre fast på skrivebordet. Rent designmæssigt synes vi, at kabinettet er stiligt. Støjniveauet er udmærket – enkelte tidligere modeller i d2-serien havde et meget højt støjniveau, men de nyere modeller er blevet bedre.

Harddisken er naturligvis hurtigst med FireWire800. Den praktiske forskel mellem FireWire og FireWire800 varierer alt efter anvendelsesområde. Den har for eksempel sine klare fordele i forbindelse med videoredigering og anden behandling af større filer eller større mængder filer.

Eftersom harddisken også har almindelig FireWire og USB, er fleksibiliteten i tilslutning til forskellige systemer stor. De flestes pc’er understøtter imidlertid ikke FireWire800 – et controller-kort hertil koster omkring 600-700 kroner med moms. Der findes også controller-kort til bærbare pc’er.

Som det var tilfældet med den anden harddisk fra LaCie, vi testede, havde vi her problemer med softwaren på flere pc’er – den ville ganske enkelt ikke køre.

LaCie d2 Tripple Extreme kan være et udmærket valg, hvis man behøver understøttelse af FireWire800 – hvis ikke, kan man få andre harddiske med USB/FireWire med højere kapacitet til en lavere pris.

LaCie "Porsche" P3

Stilrent design
Samlet vurdering 77/100

LaCie P3 leveres med en kapacitet på 160 og 250 GB. Den version, vi fik til test, var 250 GB-modellen med USB-interface.

Der findes også en FireWire-version, men man får ikke P3-harddisken med både USB og FireWire. Testmodellen var forsynet med en harddisk fra Western Digital.

Harddiskens fulde navn er egentlig “LaCie Hard Drive, Design by F.A. Porsche”. Baggrunden er, at kabinettet er designet af designbureauet F.A. Porsche.

Og det har de gjort godt – helt enkelt og stilrent i aluminium. Kabinettet er designet til at ligge ned – der medfølger ikke en støttefod til at have det stående på skrivebordet.

Der er ikke blæser i kabinettet, og harddisken slukker, når pc’en slukker. Kabinettet er kompakt for klassen, og vægten er lav – har man planer om ofte at tage harddisken med sig, er denne model fra LaCie den mest velegnede i testen. Hvad angår støjniveauet er der kun lidt at udsætte, og der er kun få vibrationer.

LaCie P3 benytter en harddisk fra Western Digital. Ydelsesmæssigt er denne harddisk den hurtigste på USB i testen – på alle områder leverer harddisken topresultater.
Egentlig har vi kun to ting at udsætte på LaCie P3 – vi havde problemer med softwaren, og harddisken fås ikke med højere kapacitet end 250 GB. Med topydelse og et praktisk kabinet kan den alligevel være et udmærket valg, såfremt man ikke behøver højere kapacitet. Det kan vel heller ikke afvises, at LaCie kommer med større modeller i serien.

Freecom Hard Drive 3.5

Upålidelig software
Samlet vurdering 77/100

Freecom Hard Drive 3.5" leveres med 80, 160, 250 eller 400 GB kapacitet. Den version, vi testede, var på 250 GB. Harddisken har kun USB-interface.

Kabinettet er relativt kompakt og pænt designet – og uden blæser. Harddisken slukker automatisk, når pc’en slukkes, og det generelle støjniveau er lavt.

Harddisken leveres med software til sikkerhedskopiering, mappesynkronisering og kryptering.

Softwaren er imidlertid meget begrænset på mange områder, og ved krypteringen oplevede vi, at ikke alle de filer, vi forventede ville blive krypteret, faktisk blev det.

Harddiskens ydelse er mere end god – adgangstiden er en af de bedste i testen, og også i praktiske test er resultaterne gode. Grundlæggende set er Freecom Hard Drive 3.5" et godt valg, hvis man ønsker en almindelig, ekstern USB-harddisk.

FREECOM FHD-3

God ydelse
Samlet vurdering 72/100

Freecom FHD-3 fås såvel i en version med USB og en version med både USB og FireWire – vi testede versionen med både USB og FireWire. Harddisken leveres med 160, 250, 400 og 400 GB kapacitet.

Den testede version var på 250 GB.
Kabinettet er ikke lige så elegant som Freecoms mere enkle model – det er i plast og er udstyret med en blæser, som har et temmelig højt støjniveau. Kabinettet kan enten ligge nede eller sættes på den medfølgende fod.

Harddisken leveres med samme software som modellen Hard Drive 3.5" – derudover får man Acronis True Image med i en lidt begrænset – men alligevel meget nyttig – version. Dette program kan blandt andet benyttes til sikkerhedskopiering, også af hele partitioner.

Harddisken leverer en god ydelse både på USB og FireWire, men samlet set synes vi, at prisen er lige i overkanten, og støjniveauet er for højt – man vil blive irriteret over at have den stående på skrivebordet.

Maxtor OneTouch III Turbo Edition

Avanceret og alsidig
Samlet vurdering 77/100

Maxtor OneTouch III Turbo Edition benytter to 500 GB harddiske til at opnå en kapacitet på 1 TB – der findes også en mindre version med to 300 GB harddiske (i alt 600 GB).

De harddiske, der benyttes, har en omdrejningshastighed på 7.200 o/min. og en 16 MB buffer. Hvad angår interface til tilslutning til pc, har man USB, FireWire og FireWire800.

Kabinettet er ret kompakt set i lyset af, at der er to harddiske i. Harddisken leveres med softwaren Retrospect Express HD til sikkerhedskopiering og programmer til konfiguration og diagnosticering af harddisken.

Der er også en løsning til at beskytte adgang til harddisken med en adgangskode. Harddiskens støjniveau er relativt lavt i betragtning af, at der benyttes to harddiske.

Enhedens to harddiske konfigureres i RAID 0 (striping, for bedre ydelse) eller RAID 1 (spejling, for bedre fejltolerance).

Brug af RAID 1 vil medføre en halvering af kapaciteten, eftersom de samme data vil blive lagret på begge harddiske. Konfiguration af RAID-niveau foretages ved hjælp af den medfølgende software. Her er der også mulighed for at foretage indstillinger, som giver et lidt lavere støjniveau på bekostning af ydelsen.

For at man kan få fuldt udbytte af harddiskens ydelse med RAID 0, er man nødt til at bruge FireWire800 – hvilket for de fleste pc-ejere også betyder, at man også skal investere i et ekstra kort til cirka 600-700 kroner.

Med almindelig FireWire gav Maxtor’en dog en pæn ydelse på en del områder i forhold til løsninger med kun én harddisk.

Hvis man ønsker en bedre fejltolerance gennem den langsommere RAID 1, er standard FireWire til at leve med. Man skal dog gøre sig klart, at kører man kun via USB, får man slet ikke udnyttet den ekstra ydelse, som RAID 0-teknikken giver mulighed for.

Vi havde lidt problemer med konfigurationen af harddisken i forbindelse med FireWire800.

Vi er lidt usikre på, om dette skyldes harddisken eller systemerne – vi testede harddisken på to systemer, og på hvert system med to forskellige FireWire800-kort, men først efter flere rekonfigurationer af harddisken fik vi den ydelse, vi kunne forvente under RAID 0.

Stiller man store krav til ydelsen, eller ønsker man en ekstra sikkerhed via RAID 1, kan Maxtor OneTouch III Turbo Edition være et relevant valg, men husk, at RAID 1 ikke erstatter sikkerhedskopiering. Set i forhold til, hvad to 500 GB harddiske koster enkeltvis, synes vi ikke, at prisen for harddisken er høj.

Microstorage MS320E/SATA

Rap caviar
Samlet vurdering 73/100

Harddisken fra Microstorage kan leveres med en kapacitet på 80, 120, 250, 320 og 400 GB. Den version, vi testede, havde en kapacitet på 320 GB via en harddisk fra Western Digital.

Tilslutningsmulighederne er USB og Serial ATA. Her skal man lægge mærke til, at det er almindelig Serial ATA-tilslutning og ikke eSATA.

En ulempe ved dette er, at stik og kabel ikke er lige så robuste, og at kablet ikke er lige så godt beskyttet. Ydelsesmæssigt betyder det ikke noget, men der er visse fordele ved, at eSATA-standarden implementeres til eksterne Serial ATA-harddiske.

Via Serial ATA tilbyder harddisken naturligvis langt bedre ydelse end via USB. Med USB er ydelsen den samme som for en række andre harddiske i testen. Fordi Western Digitals Caviar SE16-harddisk er så tilpas hurtig, bliver ydelsen rigtig god ved brug af Serial ATA-tilslutning.
Kabinettet er i aluminium og uden blæser – designet er pænt, og kabinettet er relativt kompakt. Harddisken slukker ikke, når pc’en slukkes, hverken ved brug af USB eller Serial ATA.

Hvad angår software, medfølger softwaren LapBack. Programmet er ikke blandt de mest avancerede til sikkerhedskopiering, men gør det godt i kombination med, at det er meget brugervenligt.

Sandsynligvis vil Microstorage snart levere harddisken med eSATA i stedet for en almindelig SATA-løsning. Dette er efter vores mening en fordel. Ser vi ellers på harddiskens ydelse, størrelse, design og software, er harddisken et udmærket valg. Sammenligner man med Iomega, som leverer en “ægte” eSATA-løsning, er harddisken også noget billigere.

Alt i alt – ikke et dårligt valg, og hvis prisen forbliver nogenlunde uændret for en eSATA-version, vil det være et rigtig godt valg.

Philips Digital Archive 250 GB USB

Dårligste adgangstid
Samlet vurdering 69/100

Philips’ eksterne USB-harddisk fås med 160 og 250 GB kapacitet. Der findes også modeller med såvel USB som FireWire-interface.

Ydelsesmæssigt har harddisken testens dårligste adgangstid – det er på en måde mærkelig set i forhold til den benyttede harddisk fra Hitachi. Generelt set er ydelsen imidlertid udmærket. Støjniveauet ligger midt i feltet. Harddisken slukker, når pc’en slukkes.

Designmæssigt kan vi godt lide harddisken, og den leveres med fod, så den kan stå på højkant. Størrelse og vægt er “normal” for harddiske i dette segment.

Hvad angår software, medfølger Nero BackItUp og programmer til synkronisering af kataloger. Nero BackItUp er generelt et udmærket program til sikkerhedskopiering – bedre end det, vi ser leveret med flere andre harddiske.

Harddisken fra Philips er for så vidt et godt valg – der findes imidlertid andre modeller med endnu højere kapacitet og flere egenskaber.

Seagate 3.5" Pushbutton Backup

Den mest stille
Samlet vurdering 76/100

Seagate 3.5" Pushbutton Backup External Hard Drive leveres med kapaciteter på 200, 300, 400, 500 og 750 GB.

Sidstnævnte model er baseret på Seagates Barracuda 7200.10-harddisk, som har markedets højeste kapacitet. Vi har testet 300 GB-udgaven. Modellen leveres også i en version med kun USB-interface.

Størrelsesmæssigt er harddisken mere end dobbelt så stor som flere af de andre harddiske i testen med en harddisk.

Den store størrelse betyder, at harddisken ikke er velegnet til at tage med sig – er planen derimod, at harddisken skal blive stående mere eller mindre fast på skrivebordet, er størrelsen ikke et problem. Hvad angår støjniveauet, er harddisken den bedste i testen.

Ved brug af USB har harddisken en helt fin ydelse. Med FireWire er den generelt lidt hurtigere end med USB, men i forhold til de øvrige harddiske med FireWire er ydelsen noget svag – i enkelte test er også USB-ydelsen endda bedre end FireWire-ydelsen. Generelt er adgangstiden for harddisken lidt for høj.

Harddisken leveres med udmærket software til sikkerhedskopiering.

Thecus N2050 DA

Den skræddersyede
Samlet vurdering 64/100

Thecus N2050 betegnes som en DAS-løsning (direct attached storage). Løsningen leveres som udgangspunkt uden harddiske – i vores test benyttede vi to Western Digital Caviar SE16 250 GB-harddiske. Dernæst skal man vælge konfiguration af harddiskene, RAID 0 eller RAID 1.

RAID 0 vil give fuld udnyttelse af kapaciteten til harddiskene. Læse- og skrivehandlinger fordeles mellem harddiskene og kan give en kraftig stigning i ydelse.

En ulempe ved RAID 0 er imidlertid, at fejltolerancen forsvinder helt. Skulle den ene harddisk holde op med at fungere, vil dataene på den anden også være værdiløse.

Det er derfor en løsning som kun egner sig til data man kan tåle at miste.

I stedet kan man vælge RAID 1, hvilket vil sige spejling for bedre fejltolerance – det samme indhold lagres på begge harddiske. En ulempe ved RAID 1 er, at kapaciteten halveres. Har man for eksempel to 250 GB harddiske, vil man med RAID 0 få 500 GB kapacitet, mens man med RAID 1 får 250 GB.

Thecus-enheden giver to muligheder, hvad angår interface: eSATA eller USB. eSATA giver bedre ydelse, specielt ved brug af RAID 0. Der medfølger et Serial ATA PCI-kort med en ekstern port samt en almindelig, intern SATA-port til en intern harddisk. Fordelen ved, at der også er et USB-interface, er, at man får den fleksibilitet at kunne koble enheden til en pc uden eSATA. Enheden leveres uden nogen form for software, bortset fra driverne til controller-kortet.

I og med at dette er en løsning med to harddiske, bliver kabinettet temmelig stort – med andre ord er løsningen mindre flytbar end løsningerne med en enkelt harddisk, men forventer man ikke at skulle transportere enheden med sig, er dette ikke noget problem. Gevinsten får man i form af ydelse eller fejltolerance.

Med RAID 0 leverer Thecus-løsningen topydelse – også bedre end Maxtors med RAID 0 og FireWire800. Dette forudsætter imidlertid brug af eSATA. Med USB giver interfacet flaskehalsproblemer, og på enkelte områder kan vi se, at almindelige, eksterne USB-harddiske er lidt hurtigere – dog uden at der er tale om forskelle af særlig stor betydning. Med RAID 1 konstaterer vi fortsat, at ydelsen er relativt god i forhold til løsninger med en enkelt harddisk.

Prisen for løsningen er naturligvis afhængig af, hvilke harddiske man vælger. Som udgangspunkt koster enheden omkring 1.400 kroner. Vil man for eksempel udstyre den med to 250-300 GB harddiske løber det hurtigt op i 1.300 kroner mere. Sammenligner man med Maxtor OneTouch III Turbo Edition på 1 TB, som er med i testen, er Thecus-løsningen + to 500 GB harddiske (cirka 1.500 kroner per styk) lidt dyrere. Til Maxtor-enheden behøver man dog desuden et halvdyrt FireWire800-kort for at opnå maksimal udnyttelse af løsningen.

Et ganske stort minus ved enheden er støjniveauet. Dette skyldes ikke bare, at der er to harddiske, men også den indbyggede blæser i kabinettet. Vi tror, at mange vil finde det irriterende at have N2050 DAS stående på skrivebordet – enheden støjer faktisk lige så meget som en ikke særligt støjsvag pc.

Seagate 3,5" External Storage USB

Bulket brødrister
Samlet vurdering 59/100

Seagate introducerer denne harddisk på sine websider som “kompakt, let og omkostningseffektiv” – men det passer ikke. Kabinettet er næsten tre gange så stort som de mindste harddiske i testen – faktisk har kabinettet samme størrelse som Maxtors løsning med to harddiske. Ganske vist er vægten er ikke så slem. Vi bryder os ikke om designet, der ligner en brødrister, men det er smag og behag.

Vi bad egentlig om en 250 GB version af harddisken, men fik tilsendt en 160 GB fra Seagate – uden at dette bør betyde noget særligt rent ydelsesmæssigt. Harddiskens ydelse må siges at være dårlig.

Eksempelvis brugte vores script til kopiering af filer og kompression 22-23 minutter på de hurtigste harddiske via USB – med denne Seagate-disk tog det over 29 minutter. Også i andre test ser man en del dårligere ydelse end for de øvrige harddiske i testen.

Harddisken leveres med 120, 160 eller 250 GB kapacitet. Generelt set er priserne for modellerne er ikke specielt attraktive i forhold til konkurrenternes tilbud. Heller ikke i støjtestene viser harddisken gode resultater. Dette er ikke en harddisk, vi kan anbefale.

Western Digital MyBook Essential

Enkelt og stiligt
Samlet vurdering 73/100

Western Digital byder på flere varianter i sin MyBook-serie – Essential-modellen er den mest enkle og har kun USB-interface. Kapacitetsalternativerne er 80, 120, 160, 250, 320, 400 og 500 GB. Den testede model har en kapacitet på 320 GB, hvilket giver en rigtig god kombination af kapacitet og pris.

Kabinettet er i plast og ret kompakt – vægten er endvidere lav.

Designmæssigt er det også stiligt. Vi kunne imidlertid godt have ønsket os en isoleret “gummifod”, selv om vibrationerne fra harddisken er lave. Støjniveauet er lavt, og harddisken slukker, når pc’en slukker. Man kan også indstille harddisken til at gå i dvaletilstand, når den ikke har været i brug i noget tid.

Ydelsesmæssigt er harddisken ikke blandt de allerbedste, men den ligger strengt taget ikke langt efter – ydelsen er helt sikkert godkendt. Hvad angår software, får man brugervenlige gratisprogrammer fra Google med – disse kan man strengt taget hente og bruge sammen med enhver harddisk.
Western Digital MyBook Essential er overordnet set et godt valg.

Western Digital MyBook Premium

Et godt valg
Samlet vurdering 79/100

Western Digital MyBook Premium ligner ved første øjekast Essential-modellen ganske meget, men der er små detaljeforskelle i kabinettet. Blandt andet kan lyset rundt om knappen fortil vise, hvor meget af harddisken, der bliver benyttet.

Den største hardwaremæssige forskel på Premium og Essential er, at Premium-modellen ud over USB har FireWire-interface. Western Digital har også modellen MyBook Pro, som yderligere har FireWire800. En anden forskel mellem Premium og Essential er softwaren.

Premium leveres med relativt god software fra Arcsoft til sikkerhedskopiering – der er dog en vis begrænsning på enkelte områder i softwaren, som for eksempel manglende understøttelse af komprimering af sikkerhedskopier.

MyBook Premium hører ikke til de mest støjsvage i testen – der er dog ikke ligefrem tale om vibrationer. Lidt overraskende er støjniveauet en del højere end på Essential-versionen. Der benyttes ganske vist forskellige Western Digital-modeller internt, selv om kapaciteten er den samme.

Adgangstiden til harddisken er helt i top. Derimod er ydeevnen generelt god, men ikke helt i top, hverken når det gælder FireWire eller USB. For eksempel på vores scripts med filkopiering og arkivering af filer er tiden for My Book Premium cirka 25 minutter med USB, mens den er nede på 22-23 minutter for de hurtigste harddiske via USB.

På FireWire er tiden cirka 21 minutter, hvilket er lavere end eksempelvis LaCie og Freecom, når det gælder brug af standard FireWire.

Prisforskellen mellem MyBook Essential og Premium er for 320 GB-modellerne omkring 150 kroner, hvilket ikke er så galt, når man tager i betragtning, at man får FireWire-understøttelse samt ganske god software til sikkerhedskopiering.

Skema over alle testede harddiske

Klik på billedet for at se skemaet i stort format.

Konklusion: Derfor vandt de

I denne test er ikke alle produkterne direkte sammenlignelige – der er for eksempel en almindelig, enkel USB-harddisk på 250 GB overfor løsninger med to harddiske og hurtigere interface til en pris, der er fire-fem gange højere.

Spørgsmålet er derfor i sidste ende, hvilken løsning man har behov for. Vi har derfor ikke kåret en bedst i test, men derimod valgt vores favorit i henholdsvis det enkle og det mere avancerede segment.

Løsningerne fra Maxtor og Thecus, der tilbyder RAID 0-understøttelse, kan skabe en markant højere ydelse end de øvrige harddiske. Men for at opnå den ydelse kræver det, at man tager hurtigere interfaces i brug end det, de fleste pc’er som standard er udstyret med. For eksempel kan enheden fra Thecus med vores anvendte harddiske i forbindelse med sekventiel filoverførsel teoretisk klare cirka 92 MB/s ved læsning – til sammenligning leverer en løsning med en enkelt harddisk godt 40 MB/s med FireWire og 35 MB/s med USB. Forskelle i ydelsen afhænger imidlertid af anvendelsesområdet – i mange sammenhænge er der næsten ingen forskel, men man kan være godt tilfreds med en forbedring på 30-40 procent. Det er især ved behandling af store filer eller endnu større handlinger på mange filer, at RAID 0 giver fordele. I forhold til hvor skrøbeligt et RAID 0 system er, vil vi nok anbefale at man køber harddiskene for at øge fejltolerance gennem brug af RAID 1.

Ydelsesforskellen mellem harddiskene, der anvender USB, er normalt ikke særligt stor. Samtidig var der i praksis heller ikke tale om store forskelle på harddiskene med FireWire.

Hvis behovet er en relativt enkel harddisk kun med USB, er LaCie P3 en model, vi kan anbefale: Et kompakt, let og pænt kabinet, god ydelse og god pris. Freecom Hard Drive 3,5" er et andet alternativ. Ønsker man også FireWire, kan Western Digital MyBook Premium være en mulighed – her får man også udmærket software til sikkerhedskopiering.

Harddisken fra Iomega med eSATA, hvor der følger eSATA-controller-kort med, kan vi også godt lide – pris og et stort støjniveau er imidlertid elementer, der trækker ned. Harddisken fra Microstorage kan også være et godt valg, men den opfylder ikke eSATA-specifikationen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere