Bedre lyd med Xmod'en

Xmod er et USB-lydkort i musestørrelse med et stort volumenhjul og hardwareeffekter. Især effekten Crystalizer giver en sprød og lækkker lyd.

Praktisk eksternt lydkort

Creative har med Xmod arbejdet sig nedad i pris med deres vellydende X-Fi lydkort og har lanceret Xmod (en forkortelse for X-Fi Module), som er en blanding af et lydkort og "lydforbedrer" til stereo-musik til pc og musikafspillere.

Xmod har en størrelse som en stor mobil og ligner en mus, der har fået trykket et alu-bæger fra et fyrfadslys ned i ryggen. I princippet er Xmod blot et USB-lydkort med indbyggede hardwareeffekter til at forbedre lyden ved at opkonvertere den til Creatives Xtreme Fidelity-standard, som er 24-bit lydkvalitet.

Creative påstår, at Xmod genskaber lyden, der gik tabt, da man rippede sine MP3-, WMA- og AAC-filer, så musikken endda skulle lyde bedre end på original-cd'en. Det lyder jo for godt til at være sandt. Og selv om vi tidligere har været imponeret over de dyrere X-Fi lydkort, måtte vi jo alligevel høre om Creative nu også har ret.

Det har de til dels. For selv om man ikke kan genskabe lyd der er fjernet, så forbedrer Xmod vitterlig det samlede lydbillede. Lydkortet i sig selv lyder godt med sine 24 bit. Men de to særlige lydeffekter X-Fi Crystalizer og X-Fi CMSS-3D kan også noget.

Mest interessant er Crystalizer, hvor musikken analyseres i realtid, og samtidig konverterer signalet op til 24 bit med et udvidet dynamikområde. Crystalizer giver punch, saft og kraft til lyden, så den bliver sprød og lækker. Det kan godt anbefales at have den slået til hele tiden.

Det er som om at bassen får et ekstra spark, og diskanten bliver mere distinkt. Helhedsindtrykket er, at lyden får et større frekvensområde. Ulempen er, at nogle instrumenter mister noget af den originale karakter, men samlet set synes vi, at den meste musik faktisk lød bedre – dog blev mange filer, der var gemt ved lav bithastighed omkring 64 Kbit/sek., forvrænget med Crystalizer.

En tur på badeværelset

Den anden X-Fi effekt, CMSS-3D, er lavet til at give en slags surround-oplevelse i stereo. Men den imponerede ikke helt så meget som Crystalizer, da den fik de fleste sange til at lyde, som om de var optaget på et badeværelse. Så med mindre du holder af rungende lyd med kraftig fremhævelse af diskant og bækkener, så anbefaler vi, at CMSS-3D er slået fra det meste af tiden.

CMSS-3D havde dog en vis effekt på nogle live-optagelser, især lydbilledet på cool jazz fra 60'erne kunne den få lidt mere nutidig sound på.

Xmod's lydeffekter kan også opnås ved hjælp af plug-ins til Windows Media Player som eksempelvis WOW XT fra SRS, Maxx Player fra Waves og DFX fra FX Sound, men ulempen ved avanceret audio-software, der skal forbedre lyden er, at det tærer på processor-kræfterne og gør opstarten af afspillleren sløvere. Da Xmod er hardwarebaseret tærer den ikke på systemressourcerne.

Xmod har en god finish. Det store sølvskinnende volumenhjul er nemt at dreje og når man klikker på hjulet bliver musikken afbrudt. Praktisk. Desuden bruger man hjulet til at skrue op og ned for hvor meget Crystalizer og CMSS-3D, man vil have på.

Der er desuden en flad Select-knap foran volumenhjulet og en knap på hver af langsiderne til at betjene de to X-Fi effekter.

På bagsiden er indgangene til USB og højttaler placeret ved siden af hinanden. Hovedtelefonudgangen er praktisk placeret på forsiden. Når man isætter hovedtelefonkablet afbrydes højttalere – godt tænkt. Forrest er der også en line-in.

Xmod er ren plug'n'play. Der er intet software at installere, så det tager kun få sekunder at tilslutte den til pc'en. Man kan også forbedre lyden på den transportable medie-afspiller, men det kræver man er i nærheden af en stikontakt og har en USB-strømforsyning på 5 volt. Sådan en følger desværre ikke med. Creative vil i øvrigt komme med Xmod-modeller i det nye år, der kan køre på batterier.

Xmod er alt i alt en god stereo-løsning, når pc'en med standardlydkort, medieafspilleren eller stereoanlægget skal lyde bedre. Især Crystalizer er afhængighedskabende.

Selv om det ikke pynter med en ekstra dims på bordet med ledninger - hvad end man bruger bærbar eller stationær - så er Xmod alligevel designet, så den ikke skæmmer alt for meget og det store volumenhjul er nærmest uundværligt, når man først har prøvet Xmod'en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere