Fartdjævel på ny sokkel

Vi har testet det nyeste og vildeste, der kan sættes på AMD’s nye AM2-sokkel, og der er fart over feltet. Man skal dog ikke opgradere til AM2-soklen alene for hastighedens skyld.

Fartdjævel på ny sokkel

AMD er aktuel med en ny sokkel kaldet AM2 og en ny række processorer med dobbeltkerneprocessoren FX-62 som topmodellen. Det betyder på sigt et farvel til sokkel 754, 939 og 940 og et goddag til DDR2-hukommelse og processorer med lavere strømforbrug. Ahtlon 64 FX-62 er den ypperste desktop-processor fra AMD, og den er hurtig, men også dyr.

Dermed skal det understreges, at man bør granske sine behov nøje, før man punger ud med de 7.000 kroner, som den lille klump silicium koster.

For at give et glimt af mulighederne har vi prøvekørt en pc udstyret med øjeblikkets bedste komponenter fra MSI, AMD og nVidia.

Toppen af poppen fra Zitech

Zitech har til PC World samlet en super-pc, der er optimalt bestykket med AMD’s nyeste FX-62 dobbeltkerneprocessor, to gigabyte Crucial DDR2 hukommelse og to WinFast grafikkort baseret på nVidia 7900 GTX grafikkort, der er koblet sammen via Scalable Link Interface (SLI).

Hele herligheden er monteret på et Micro-Star K9N Platinum SLI bundkort, så der skulle være saft og kraft nok til selv de mest krævende spil og applikationer. Men lad os lige tage delene hver for sig.

K9N er MSI's første bundkort med AMD's nye AM2-sokkel, som primært betyder understøttelse af DDR2-­hukommelse. På K9N kan man montere op til otte gigabyte, der kan køre 800 MHz, men derudover bringer AM2-­soklen ikke noget specielt til torvs, udover muligheden for virtualisering og naturligvis chancen for at investere i de nyeste, hurtigste og dyreste processorer.

Og når vi nu er ved processorer, så er AMD Athlon 64 FX-62 toppen af poppen blandt AMD's desktopprocessorer lige nu. Med to kerner på 2,8 gigahertz og med en megabyte level-1 cache til hver kerne, kalder AMD den for den ultimative processor til pc-entusiaster. Herfra kan det i hvert fald bekræftes, at prisen er temmelig ultimativ.

Grafikkortene fra WinFast er bygget op omkring GeForce 7900GTX med 512 megabyte hukommelse og naturligvis monteret i PCI Express 16x-porte med en SLI-connector.

Sidstnævnte gør det muligt at bruge begge skærmkort til at producere et samlet skærmbillede, og konstruktionen er faktisk meget sammenlignelig med de to kerner iFX-62. 7900GTX overgås kun af nVidias 7950 GX2, som er to GeForce 7900-chips på samme kort. Dobbeltkerneprincippet igen.
Det lyder godt, ikke? Men for en pc-entusiast er der især tre spørgsmål, der trænger sig på:

1) Hvor godt yder maskinen?
2) Hvor meget larmer den?
3) Hvad koster den?

Pris, ydelse og støjniveau

Det kedeligste først: Super-pc'en fra ­Zitech med to harddiske og dvd-brænder koster over 26.000 kroner med moms. Alene processoren koster lidt over 7.000 kroner, og grafikkortene koster knap 4.000 kroner stykket, så det er der, der skal spares, hvis man ikke har økonomi til topmodellen.
Se i øvrigt boksen "De dyre fakta" til højre.
Glædeligt overrasket bliver man til gengæld over støjniveauet. Både strømforsyningen og de to grafikkort var næsten lydløse, og kabinetblæseren på 80 mm havde Zitech ikke fundet det nødvendigt at aktivere.

Processorens blæser gav lidt lyd fra sig, og fordi den ledte varme ud gennem en tragt i pc'ens side, har vi nok der forklaringen på den inaktive kabinetblæser.

Taget i betragtning, at der her er tale om en af de allerkraftigste desktop-pc’er, var støjniveauet yderst acceptabelt. Er man antistøj-entusiast, bør man dog overveje en mere støjsvag processorkøler – eventuelt en vandbaseret løsning.

Et kig på benchmark-resultaterne afslørede ikke overraskende, at super-pc’en er udstyret med en overbevisende turbo. Over 23.000 MIPS (millioner instruktioner per sekund) målte SiSoft Sandra den til i modsætning til de to reference-pc’er, der kom ind på henholdsvis knap 16.000 og godt 7.000 MIPS.

Til gengæld vandt FX-62 kun ganske få sekunder i forhold til Pentium D 955, når det gjaldt højopløselig 3D-beregning med programmet Cinebench, men den lå langt bedre end en Athlon 3200 med enkeltkerneprocessor. Her ses virkelig forskellen på at have en eller to kerner i processoren – og på en processor i mellemklassen og så sværvægteren.

Ingen akut grund til at opgradere til AM2

Ud over ydelse, støj og pris er det mest interessante i Zitechs super-pc processoren og soklen. Vi har talt med AMD’s Director of Advanced Technology Planning and Performance Labs, Michael Goddard, og han fortæller, at den nye AM2-sokkel nærmere er udtryk for en langsigtet økonomisk strategi end en her-og-nu-gevinst.

En af fordelene ved AM2 er, at soklen understøtter DDR2-hukommelse, og AMD ser ifølge Michael Goddard en tendens til, at DDR-hukommelse vil blive dyrere i takt med, at DDR2 opnår større udbredelse. Man skal dog ikke skifte til AM2 for ydelsens skyld, for ifølge AMD vil DDR2-hukommelse ikke give mere end to-tre procent ekstra ydelse.

En mere interessant mulighed i AM2 ligger i AMD's nye Energy Efficient-­initiativ, som betyder processorer med lavere strømforbrug. AMD ser en tendens til, at små designer-pc'er tager stadig større dele af det pc-marked,
der hidtil blev dækket af minitower-pc'en.

De kompakte designer-pc’er fordrer minimale kølingssystemer og derfor processorer, der ikke bruger så meget strøm og udvikler så meget varme. De nye processorer i Energy Efficient-serien vil blive leveret i henholdsvis 35W- og 65W-udgaver.

AMD har leveret Opteron server-processorer på helt ned til 30W i flere år, men med AM2-soklen er det altså første gang, at der fremstilles Energy Efficient-modeller til desktopbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere