Webcams for voksne til stationære og bærbare

Webcams er ikke længere forbeholdt chattende teenagere. Både virksomheder og voksne mennesker benytter i stigende grad muligheden for at sætte levende billeder til samtalen. Vi tester webcams i den seriøse klasse til både stationære og bærbare computere.

Webcams for voksne

For få år siden var webcams kun noget, man fandt hos computernørder og på teenage-værelser, og brugen af dem var meget begrænset. Når internetforbindelsen kørte gennem et modem, var det så som så med at sende og modtage video.

Men nu, hvor modemmet er skiftet ud med en ADSL-forbindelse, er det pludselig muligt både at sende og modtage videosamtaler i god kvalitet. Det eneste, det kræver, er, at begge parter har et webcam, højttalere, mikrofon og en internetforbindelse, der både sender og modtager hurtigere end 256 Kbit/s.

I dag tilsluttes næsten alle webcams USB. Men ellers stilles der ikke de store krav til maskinparken. Selv ældre maskiner kan ofte sagtens håndtere videosamtaler, men naturligvis er hurtige moderne computere bedst til den relativt krævende opgave med at optage, komprimere og sende video.

Pris og kvalitet hænger sammen

Som på de fleste andre områder er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. De billigste webcams koster under 300 kroner, mens de dyreste let kan komme op godt over 500 kroner.

I vores test har vi både billige og dyre modeller med, så det bliver muligt at danne sig et indtryk af, hvad man får for pengene.

Hvis man skal bruge webcams i professionelt øjemed, er der dog ingen tvivl om, at man står sig bedst i at investere lidt flere kroner og få en ordentlig opløsning og en god kvalitet

Webcams leverer stadig en væsentligt ringere billedkvalitet end almindelige digitale kameraer og videokameraer. Samtidig kræver et webcam gode lysforhold, da de ikke er så lysfølsomme.

Det betyder, at man ikke skal regne med at få et ordentligt resultat fra et kælderværelse, der kun er oplyst af en computerskærm. Ofte spiller lysforholdene en større rolle for billedkvaliteten end indmaden i kameraet, og dermed kan man selv gøre meget for at forbedre billedet.

Jo flere pixels desto bedre

Billedkvaliteten hænger naturligvis også sammen med kvaliteten af optikken og chippen i kameraet. Opløsningen måles ligesom på digitalkameraer i pixels. De billigste webcams har en maksimal opløsning på 320×240, mens de fleste nyere webcams klarer at optage video i VGA-opløsning, det vil sige 640×480 pixels.

Normalt kan kameraerne optage stillbilleder i væsentligt højere opløsning, og ofte støder man på kameraer, der klarer 1,3 megapixels. Der er stadig lang vej op til selv billige digitalkameraer, men kvaliteten bliver bedre og bedre.

Man skal her være opmærksom på, at nogle producenter har den uskik at reklamere med en væsentligt højere opløsning, end webkameraet reelt kan levere. Når der for eksempel står 5 megapixel i opløsning, er der tale om interpolation.

Her benyttes noget særligt software, som gætter, hvordan de mange ekstra pixels skal placeres i billedet. Det fungerer ikke særlig godt og er mest af alt en reklame-gimmick. Man skal altid holde øje med den reelle, optiske opløsning.

Et andet væsentligt punkt er hastigheden og farvedyben. I dag har de fleste webcams en farvedybde på 24 bit, hvilket også kaldes 16,8 millioner farver. Det er kun ældre og billige modeller, der er nede på 16 bit (65.536 farver), og dem bør man undgå, da farverne på 24-bit webcams er væsentligt bedre og mere realistiske.

Hastigheden har stor betydning, når man bruger webkameraet til at optage video eller videosamtaler. Det fungerer nemlig ved at tage en masse enkeltstående billeder og sætte dem sammen til en lang videofilm.

Et billede kaldes her en frame – en ramme – og antallet af billeder per sekund – frames per second (FPS) – er et udtryk for hastigheden. Jo højere antal FPS, desto bedre kvalitet video.

Hvis man vil have flydende video uden hak, skal man op på mindst 30 FPS. For de fleste webcams er det normalt heller ikke et problem, men mange bliver så nødt til at gå ned i opløsning. Jo lavere opløsning, desto højere kan hastigheden blive. Et godt webcam kan altså optage video med både høj opløsning og høj hastighed.

Særligt om bærbare

Et af de væsentligste spørgsmål er, hvilken type computer, man skal benytte webkameraet på: En stationær eller en bærbar computer. Skal kameraet benyttes på en bærbar computer, skal det være lille og kunne klipses på den tynde skærm.

Vi har både testet modeller til stationære og bærbare computere, og derfor er der også kåret to vindere.

Hvad er et webcam?

Et webcam er ganske enkelt et digitalt kamera, der består af optik, en lysfølsom chip (CCD) og noget elektronik, der sender data fra kamerachip til pc.

Pc'en behandler og komprimerer billedet, så det kan sendes hurtigt ud på nettet. På den måde adskiller et webcam sig fra et netkamera ved, at netkameraet har indbygget en server og derfor kan kobles direkte til netværket – uden om pc'en. Et netkamera er specielt rettet mod overvågningsopgaver, men prisen kan til gengæld løbe op i mange tusinde kroner.

Webcams kan benyttes til mange ting, men mest almindeligt er overvågning eller videosamtale over nettet.

Nogle webcams leveres med en række ekstra funktionaliteter, hvor det mest udbredte er indbygget mikrofon samt fjernbetjent eller automatisk zoom. Andre kan fjernstyres, så panoreringen kontrolleres direkte fra computeren.

De fleste webcams tilsluttes i dag via USB-porten. Det betyder, at de fleste almindelige computere kan benytte et webcams, men kører man ikke den nyeste version af Windows, bør man kontrollere, om der er drivere med til kameraet, inden man køber.

De fleste chat-programmer understøtter i dag webcam, blandt andet Skype og MSN Messenger.

Webcams kan både bruges til at optage video og stillbilleder. Opløsningen svinger meget, det samme gør hastigheden på videooptagelser.

Prisen på webcams svinger fra et par hundrede kroner til over 1.000 kroner.

Creative Live! Cam Voice

Samlet vurdering: 80/100

Creatives nye webcam er lækkert. Det traditionelle kuglehoved er blevet transformeret til en mere oval form, og det har givet plads til en digital mikrofon i hver side. Designet er sci-fi-agtigt og holdt i sølv og sort, og det passer godt til de fleste pc-skærme i dag.

Kameraet kan enten stå på et bord eller monteres ovenpå en fladskærm. Uanset hvilken metode, man vælger, står kameraet fast – også når man rokker lidt ved bordet.

Selve kameraet sidder på et kugleled og kan let roteres i alle retninger, så det er vinklet perfekt. Når man har valgt en vinkel, så bliver kameraet i den. Den fysiske udformning og design er klart testens bedste.

Designet er dog ikke det eneste punkt, hvor Creative lægger sig i front. Også når det kommer til kerneopgaver som stillbilleder og videosamtale lægger Creative sig i front.

Vi testede både med dagslys samt ved meget stærk og begrænset kunstig belysning. Selv i tusmørke kunne man med Creative-kameraet faktisk få et acceptabelt billede frem!

Også når det gælder den indbyggede mikrofon klarer Creative-kameraet sig rigtig godt. Creative har indbygget to mikrofoner samt noget avanceret software, der analyserer lyden og filtrerer baggrundsstøj fra.

Det betyder, at Creative-kameraet klart har testens mest præcise lydbillede. Selv med et fjernsyn kørende i baggrunden er der ikke problemer med at få lyden til at gå klart igennem.

Den softwarepakke, som følger med til Creative-kameraet, vidner om, at man forsøger at lancere denne model som et seriøst kamera. Det centrale program, Webcam Center, gør det eksempelvis muligt at opsætte kameraet til overvågning, hvor kameraet først optager, når der registreres bevægelser. Filmen publiceres så automatisk på en FTP-server.

Man også kan sætte det til at tage billeder med bestemte intervaller og så klippe billederne sammen til en film. Hvis man eksempelvis vil se en blomst folde sig ud, kan man sætte kameraet til at tage et billede hvert femte minut over en hel dag.

Om aftenen har man så en film på måske et minut, der viser udviklingen. Man kan også sætte kameraet op, så man kan se billederne på en anden computer. På den måde kan man eksempelvis holde øje med huset, mens man er på job.

Creative-kameraet lider dog ligesom de øvrige testdeltagere under, at lysforholdene skal være perfekte, hvis man vil have et rigtig godt billede. Lyskilden skal helst være placeret bag kameraet, og sidder man eksempelvis op ad et vindue, bliver den ene side let overbelyst.

På trods af dette er Creative Live! Cam Voice et rigtig godt
bud på et seriøst webcam, der kan bruges til meget mere end hyggechat over Messenger.

Logitech QuickCam Fusion

Samlet vurdering: 65/100

Logitech var blandt de første, der lancerede webcams, og virksomheden har været dominerende på markedet i mange år.

For mange er de klassiske runde QuickCams indbegrebet af webcams, og de nye serier, som Fusion er en del af, lever da også netop videre på dette gode navn og rygte.

Software er et af de områder, hvor Logitech er foran på point. Programmerne på den medfølgende cd er tydeligvis gennemarbejdede og resultatet af mange års udvikling. Og som noget særligt positivt er både programmer og installationsrutiner på dansk.

Installation af såvel kamera som software gik uden problemer. Kameraet sidder på en bøjelig fod, der monteres over toppen af en skærm, og det sidder fast, hvis man ikke skubber for meget til skærmen.

Fusion-kameraet tager billeder med en 1,3 megapixel sensor, der understøttes af Logitechs særlige RightLight-teknologi, som netop kompenserer for forkert belysning. Er der for meget lys i den ene side, vil kameraet forsøge at kompensere for det. Denne teknologi virker, men ikke helt godt nok.
Derudover er der et par interessante detaljer ved Logitech-kameraet. For det første tager det billeder i vidvinkel. Det betyder, at det er lettere at få omgivelserne med, men også at man kan sidde tættere på kameraet end normalt.

Philips SPC 600NC

Samlet vurdering: 44/100

Philips' webcam til stationære har fået det mundrette navn SPC 600NC. Dette kamera skal placeres i en fod, der står fast på bordet – det kan altså ikke monteres på toppen af en skærm.

Når kameraet er monteret i den runde fod, står det ganske stabilt. Desværre er det kun muligt at indstille den vertikale vinkel, så man skal sidde meget præcist foran kameraet.

Designet kræver også et specielt miljø – det er nemlig knaldrødt. Kameraet fylder ganske meget på skrivebordet, men kan pakkes væk, når man ikke bruger det. Gør man det, kan man bruge foden som USB-hub. Godt tænkt.

På den tekniske side er SPC 600NC under middel, og det skyldes især en middelmådig optik og en dårlig mikrofon.
Det er svært at få fokuseret kameraet, især i højeste opløsning, det vil sige VGA.

Sættes opløsningen ned til 320×240 pixels, er det lettere at få et skarpt billede, ligesom optimale lysforhold også giver ganske skarpe og klare billeder.

Philips-kameraet døjer i høj grad med det problem, at billederne er uskarpe i kanterne. Til gengæld står de godt midt i billedet, hvor detaljerigdomme også kommer tydeligt frem.

Der medfølger et par spil til kameraet, hvor man eksempelvis skal heade til en virtuel bold på skærmen. Kameraet registrerer bevægelsen, og på den måde kan man lege en slags menneskelig pinball-maskine. Spillene er dog hverken særligt sjove eller brugbare.

Philips SPC 600NC tager udmærkede billeder, men kommer ikke helt op på niveau med Logitech- og Creative-modellerne. Samtidig er designet mere utraditionelt, end det er funktionelt.

Speedlink Sphere Webcam SL-6820

Samlet vurdering: 25/100

Her finder vi testens billigste webcam i den stationære kategori, og der er da også på alle punkter tale om et discount-kamera.

Selve kameraet er rundt, linsen sidder i midten og er omgivet af fire hvide dioder, der kan lyse op og som styres af en sensor, der er placeret på toppen af kameraet. Dioderne kan lyse et ansigt op – men vel at mærke kun, hvis man sidder under 10 centimeter fra skærmen. Ellers virker diodelyset slet ikke.

Kamerahovedet er monteret på en stor klemme. Idéen er, at man let skal kunne klipse kameraet på toppen af en fladskærm. Desværre er klipsen så lille, at den ikke kunne bruges på vores Sony test-skærm.

Den kunne simpelthen ikke få fat i skærmens kant. Og klipsen er samtidig for stor til en bærbar computer, hvor den vil rage langt ned over selve skærmen, hvis den monteres på toppen.

Også på teknikken har vi at gøre med en letvægter. Stillbilleder kan maksimalt leveres i VGA-opløsning (0,3 megapixels), og det er ganske besværligt at fokusere linsen, så de ikke bliver slørede.

Det gælder også for videofilm, som kan optages i VGA-kvalitet, men det kræver desværre, at hastigheden sættes ned til 15 FPS. Resultatet er, at video er en både hakkende og grumset affære. Slet ikke noget, man kan bruge i professionelle sammenhænge.

Softwaren er dog det punkt, hvor man hurtigst opdager, at her er tale om en discount-løsning. Der medfølger en mini-cd, hvor man finder et enkelt program. Dette program installerer driveren i Windows XP samt et lille program, som man kan bruge til at afprøve kameraet og indstille fokus. Mere kan programmet ikke rigtig bruges til.

Der er ikke indbygget mikrofon i kameraet, og det betyder, at man skal bruge et headset, hvis man vil have lyd på videosamtaler i Skype eller MSN Messenger.

I hele testperioden oplevede vi ikke de store problemer med kameraet. Det fungerede i alle de programmer, vi afprøvede med. Dog oplevede vi en enkelt “blå skærm”, da vi forsøgte at starte video i både Skype og Messenger.

Det eneste punkt, hvor Sphere-kameraet er foran de øvrige deltagere er på prisen. Kameraet kan erhverves for under 200 kroner, og det må siges at være et godt argument. Men for relativt få kroner ekstra kan man købe et af de andre kameraer i testen – og her får man væsentligt bedre kvalitet.

Creative Webcam Notebook

Samlet vurdering: 54/100

Creatives webcam til bærbare er udformet som et almindeligt AA-batteri, monteret på en klips-anordning, der gør det muligt at sætte det fast det på toppen af en bærbar computers skærm.

Ganske som Logitechs model kan kameraet kun bruges med bærbare – det kan ikke monteres på en almindelig fladskærm. Tilsvarende går holderen også et stykke ned over skærmen, hvilket kan være et problem på visse moderne maskiner, hvor skærmen går helt ud til kanten af låget.

Kameraet kan roteres 270 grader om sin egen akse, så man eksempelvis hurtigt kan vende det og filme, hvad der sker foran computeren. Det gør det også let at indstille det til den rette position.

Creative Webcam Notebook har ikke indbygget mikrofon, og det betyder, at man enten skal have et headset med i tasken ud over kameraet eller have indbygget mikrofon i maskinen.

Det er lidt ærgerligt, for netop når det gælder bærbare computere ønsker man at have så lidt som muligt med i tasken. Kameraet leveres med en lille taske, som man kan opbevare det i, når det ikke er i brug.

Creative lancerer snart en afløser til Webcam Notebook, der opgraderes i kvalitet og opløsning. Det betyder, at prisen på den testede model er nede i et prisvenligt leje, men til trods for den lave pris leverer det faktisk en helt acceptabel kvalitet. Video og billeder optages i VGA-opløsning (640×480 pixels).

Kvaliteten er i orden, farverne er klare, og selv under relativt dårlige lysforhold er det muligt at få et rimeligt billede igennem.

Til gengæld lider Creative-kameraet under, at det er ufatteligt svært at indstille fokus. Man skal dreje på en ring, der er under en centimeter bred, og selv meget små bevægelser medfører store udsving i billedkvaliteten.

Det gør det til en udfordring, hvis man ikke har meget tynde klaverfingre. Det er især et problem, når det drejer sig om bærbare computere, hvor man ofte sidder i forskellig afstand fra kameraet, og derfor tit skal indstille fokus.

Den medfølgende software er ligesom til det stationære kamera i den gode ende, og også her kan man opsætte blandt andet overvågning.

Creatives model til bærbare er et udmærket kamera, men har nogle mangler. Især den manglende mikrofon samt den besværlige fokus-indstilling trækker ned. Men vil man have et rimeligt webcam til en god pris, kan man med fordel se i retning af Creative Webcam Notebook.

Logitech QuickCam for Notebooks Deluxe

Samlet vurdering: 58/100

Logitech har flere bud på webcams til bærbare computere, men her ser vi på Deluxe-udgaven i QuickCam for Notebooks-serien.

Her er tale om et meget lille kamera, der klipses fast på toppen af skærmen. Klipse-mekanismen virker stabil, og kameraet falder ikke af, selv om man flytter rundt på computeren.

Desværre er klipsen så smal, at man kun kan bruge kameraet på en bærbar computer. Den kan ikke monteres på en stationær skærm – i hvert fald ikke dem, vi testede med.

Derudover går klipsen ret langt ned på skærmen. Har man en moderne bærbar computer, kan det være et problem, for her går skærmarealet ofte helt ud til kanten, og det kan betyde, at kameraet forstyrrer billedet.

At kameraet er tiltænkt brug sammen med en bærbar computer understreges af, at der i pakken også er en lille bæretaske, som kameraet kan ligge i. Stor ros til både Logitech og Creative for at have styr på denne detalje.
Logitech skal også roses for sin – i øvrigt danske – software, der svarer til storebror Fusions. Det fungerer rigtig godt.

Kablet er meget kort, og det er en fordel i denne sammenhæng. Når man bruger en bærbar computer, har man ikke behov for halvanden meter kabel, der hænger og dingler mellem kamera og USB-port.

Billedkvaliteten er overraskende god, og især den automatiske indstilling af hvidbalance fungerede godt. Faktisk bedre end på Fusion-kameraet.

Deluxe-navnet har kameraet fået, fordi det har en maksimal opløsning på 1,3 megapixel. Det holder dog ikke helt i video, hvor det fungerer absolut bedst i den lave 320×240-opløsning. I højere opløsninger opstår der ofte hak og pixeleringer i de levende billeder.

Svagheden ved Deluxe-modellen er absolut den manuelle fokusering. Man skal dreje på den meget lille skive foran linsen, og den er meget følsom. Det er simpelthen for svært at fokusere.

På trods af disse problemer er Logitechs Notebook Deluxe-udgave af et webcam det bedste i testen til bærbare. Både montering og design er målrettet den mobile bruger, og teknikken er glimrende, selv om kameraet ikke er på niveau med de større stationære modeller.

Philips SPC 900NC

Samlet vurdering: 43/100

Philips webcam til bærbare er egentlig slet ikke velegnet til bærbare. SPC 900NC er da også ifølge Philips et kombi-kamera, der både kan bruges til bærbare og stationære computere.

Vores test viser dog, at det kun kan bruges sammen med en bærbar computer, hvis denne ikke flyttes meget rundt, altså hvis man bruger sin bærbare som en erstatning for en stationær computer. Kameraet er nemlig både stort, klodset og sidder meget løst på skærmen.

Samtidig har det et USB-kabel på over en meter, som let kommer i vejen, hvis man bruger det på en bærbar, hvor afstanden mellem skærmens top og USB-stikket ikke er over 20-30 centimeter.

Kameraets monteringsmekanisme minder om Logitechs, hvor der benyttes en lang kontravægt til at stabilisere kameraet.

Desværre fungerer den ikke lige så godt som Logitechs løsning, og kameraet falder let ned, hvis man rokker lidt ved computeren. Man kan til gengæld godt stille kameraet på bordet, og da linsen kan justeres vertikalt, kan man relativt let få indstillet den rigtige vinkel. Men så filmes man nedefra – og det er ikke altid den mest flatterende vinkel til en videosamtale.

Teknikken i Philips-kameraet har vi haft lidt svært ved at få til at hænge sammen med specifikationerne. På kassen og ­Philips’ webside er opgivet, at kameraet kan tage stillbilleder i 1,3 megapixels og optage video i VGA-kvalitet.

Det er der i sig selv ikke noget særligt i, men Philips opgiver, at video optages med en hastighed på 90 FPS, hvilket er tre gange så meget som konkurrenternes 30 FPS.

Det lyder jo rigtig godt, men vi kunne slet ikke få det til at stemme overens med vores test. Uanset hvilken opløsning, vi optog videoklip med, var hastigheden kun omkring 30 FPS. Philips angiver ikke en forklaring på, hvordan man skulle kunne opnå de 90 FPS, og i det program, man kan bruge til at indstille kameraet, kan man heller ikke manuelt vælge så højt et antal frames.

Mikrofonen i SPC 900NC lider ikke af den samme følsomhed overfor baggrundsstøj som testens andet Philips-kamera, men til gengæld er lydoptagelsen meget lav. Der skal skrues godt op for højttalerne hos samtalepartneren, når man bruger SPC 900NC til videosamtale.
Philips SPC900NC er et udmærket kamera, og det leverer faktisk bedre video end både Logitechs og Creatives modeller til bærbare. Men størrelse og udformning betyder, at det ikke er særligt egnet til brug sammen med en bærbar computer.

X-TENSIONS XA-040 Mobile Webcam

Samlet vurdering: 30/100

Her har vi testens absolut billigste løsning til bærbare computere. Man skal ikke engang have to hundredekronesedler op af lommen for at blive ejer af XA-040. Til gengæld må vi også konstatere, at man knap nok får, hvad man betaler for.

Kameraet er monteret for enden af en fleksibel arm, der sættes direkte i USB-stikket. Armen kan justeres i alle retninger, og på den måde har man faktisk lavet en ret smart løsning til netop bærbare computere. Den døjer ikke med de monteringsproblemer, de andre webcams til bærbare har, og samtidig er det let at have det med i tasken.

Men det er også næsten det eneste positive, der er at sige om XA-040. På det tekniske område halter det langt efter de øvrige testdeltagere.

Stillbilleder kan tages i 0,3 megapixel-opløsning, og video optages i VGA. Det lyder jo ganske tilforladeligt. Men kvaliteten af såvel billeder som video er mildt sagt ringe.

Dette kan primært tilskrives, at det ikke er muligt at indstille fokus for kameraet, ligesom man hverken kan indstille hvidbalance, lysstyrke eller kontrast. Det hele klares ifølge producenten "automatisk", men vores test viste, at der ikke blev justeret særlig meget, og billedet generelt bare var grynet og dårligt – uanset hvilke lysforhold, det blev testet under.

Den medfølgende software er ligesom hos Speedlink-kameraet særdeles pauver. Der er blot en driver og et program, hvor det er muligt at teste kameraet ved at tage et billede eller optage et videoklip.
Selv om XA-040 har en god monteringsmeka­nisme, så hjælper det ikke meget i det samlede billede.

Dette webcam kan ikke benyttes til professionel brug – ganske vist er prisen er lav, men man vil stå sig langt bedre ved at ofre lidt ekstra penge på et af de andre kameraer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere