Smart smartphone

Generelt er vi både tilfredse med og imponerede over Nokia N80, men der er stadig plads til forbedringer.

Smart smartphone

Nokia har haft lidt svært ved at finde ud af, hvor man ville hen med sine smart­phones. Men den nye Nokia N80 er både på teknik, brugervenlighed og design et af de bedste forsøg, finnerne til dato har gjort.

Telefonen – hvis man da kan kalde den det – er udstyret med både 3G, EDGE og quad-band GSM. Men ikke nok med det. Telefonen har også indbygget trådløst netværk, Wi-Fi og det tilmed i den hurtige 802.11g-standard, der giver hastigheder på helt op til 54 Mbit/s.

Det kan måske umiddelbart lyde lidt voldsomt at stoppe trådløst netværk i en mobiltelefon, men der er en idé med galskaben. Telefonen understøtter nemlig også UPnP, eller Universal Plug and Play. UPnP er en ny teknologi, som skal binde vores multimedie-produkter sammen trådløst.

Idéen er i bund og grund, at man skal kunne se eller høre film og musik på alle enheder – computer, tv-apparat, mobil­telefon og så videre – uanset hvor filen konkret ligger.

En musik-fil, man har hentet ned på computeren, kan også aflyttes på mobilen – eller omvendt. Man kan printe direkte fra mobilen til en UPnP-kompatibel printer, der er tilsluttet netværket – uden at bekymre sig om drivere eller opsætning.

UPnP er stadig i sin vorden, og der findes endnu ikke mange tv-apparater, printere eller musikanlæg, der understøtter standarden. Men de kommer, for industrien er blevet enige om at følge standarden.

Træk og slip

Der er kun indbygget 40 megabyte hukommelse i telefonen, og de bliver hurtigt fyldt op med enten billeder og video fra kameraet eller musik-filer, der overføres fra pc’en via USB-kablet.

USB-forbindelsen understøtter Mass Storage Class, og det betyder, at man kan trække og slippe filer til og fra telefonen direkte i Stifinder – uden at bruge særlige programmer. Hukommelsen kan udvides med miniSD-kort, der fås i op til to gigabyte.

Nokia har haft begrænset held med softwaren i sine tidligere smartphones, men med den tredje udgave af Series 60-softwaren er finnerne på rette vej.

Især den indbyggede browser er værd at bemærke. Nokia har nemlig indbygget en såkaldt MiniMap-funktion, som kan skrumpe almindelige websider, så man også kan se dem på den lille skærm.

Funktionen er naturligvis ikke optimal, men det fungerer faktisk ganske godt, så længe navigationen ikke foregår med flash, java eller andre fancy ting.

Skærmen er nu ikke så lille endda, og faktisk er opløsningen højere end QVGA, som er det almindelige på eksempelvis Qtek-smartphones. Det betyder, at teksten står knivskarpt, og det er en fornøjelse at læse selv lidt længere e-mails.

Ligesom skærmen har det indbyggede kamera også høj opløsning, det vil sige tre megapixels. Der er indbygget en såkaldt LED-blitz, og lige under kameraet er ­anbragt en knap, der omstiller mellem makro- og landskabsfotografering. Desværre er der ikke autofokus, og det betyder, at billederne let bliver rystede og utydelige – og så hjælper det ikke meget, at opløsningen er høj.

Til gengæld tager kameraet nogle ganske udmærkede videoklip med 15 frames per sekund og en opløsning på 352×288 pixels. Videofilerne kan sagtens bruges til andet end sjov og ballade - og let redigeres på pc’en.

Små taster

Generelt er vi både tilfredse og imponerede over Nokia N80, men der er stadig plads til forbedringer. For det første er tal-tasterne alt for små, og ofte reagerer de ikke, med mindre man trykker meget præcist, hvilket gør det svært at nå en høj skrivehastighed.

Et andet punkt er hastigheden i menuer og programmer. Det er, som om der ikke er nok processorkraft i maskinen – og det betyder, at det ofte tager lidt for lang tid, før den reagerer.

Endelig er der enhver smartphones akilleshæl: Batteriet. 3G, Wi-Fi og højopløsningsskærm sluger strøm. Nokia påstår, at der er op til otte dages standby-tid, men med et ganske almindeligt forbrug var vores oplevelse, at vi knap nok kunne komme op på det halve.

Faktisk måtte den en tur i laderen hver anden dag, hvilket betyder, at man skal have laderen med på en weekendtur. Det kan sagtens gøres bedre.

Disse småfejl kan Nokia godt rette til, og når det sker, er vi klar med top­karakteren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere