Filmlyd til lavpris

Hvorfor ikke udnytte, at langt de fleste nye pc’er i
dag har surroundlyd indbygget på bundkortet
– det er oplagt med filmlyd ved hjælp af et højttalersæt til surroundlyd. Vi har testet surroundhøjttalere til under
1.000 kroner og blev positivt overrasket.

Filmlyd til lavpris

Dagens pc har næsten alt, hvad der skal til for at være en hjemmebiograf ved skrivebordet. Den er udstyret med dvd drev, indbygget lydkort med multikanallyd og grafikkort, der uden problemer kan vise fuldskærmsvideo Også de nye spil har multikanallyd, og der er flere af de mest avancerede spil, hvor surroundlyden kan give spilleren vigtige fordele i spillet, for eksempel Thief – Deadly Shadows.

Og så er det noget af en oplevelse at høre for eksempel Doom 3 i surround.
Alligevel er det stereohøjttalere, der sælges flest af. Det har flere årsager. Dels er det stadig langt mere almindeligt at høre musik end at se film på pc’en.

Dels kan det være noget af en udfordring at få anbragt de tre ekstra højttalere i nærheden af pc’en.
Og så er der endnu en faktor, nemlig selve kvaliteten af højttalerne. Skal prisen for højttalersættet holdes nede, betyder det, at prisen per højttaler bliver lav.

Derfor havde vi heller ikke de store forventninger til kvaliteten af de testede højttalere, som koster mellem 500 og 800 kroner per sæt. Men vi blev positivt overrasket, for der er meget at komme efter i prisklassen.

Testvinderen Typhoon 50219 spillede så godt, at de kan sammenlignes med de dobbelt så dyre referencehøjttalere, og det samme gælder for Logitech X 530, der blev udnævnt til godt køb i denne test.

Vi brugte et sæt Creative Labs i Trigue 5900 som reference for at bedømme, hvad man får, hvis man ofrer det dobbelte af prisen for de testede højttalere. Lyden fra reference sættet var mere åben og veldefineret end fra nogen af de testede højttalere, men havde alligevel et par markante resonanser. Prisen for reference sættet er 1.599 kroner.

Forskellen mellem stereo og surroundlyd er markant ved dvd og spil, og har højttalersættet eller pc’ens lydkort mulighed for at konvertere stereo til kunstig surround, er gengivelsen af cd’er også en mere total oplevelse på 5.1 højttalere.

Alt i alt kan vi kun opfordre til at hoppe ud i den glade surround verden – også ved pc’en. Det giver en bedre oplevelse uden nødvendigvis at koste meget mere, og baghøjttalerne kan faktisk godt være der.

Placer højttalerne rigtigt

For at få det bedste udbytte af et 5.1 højttalersæt skal alle højttalerne anbringes rigtigt.
Centerhøjttaleren skal stå midt for skærmen på linje med de to andre fronthøjttalere. Det betyder i dagens fladskærmsverden, at centerhøjttaleren skal stå under skærmen.

Her hjælper det kraftigt, hvis denne højttaler er designet lav og flad. Ved dvd fim foregår meget af dialogen netop i centerhøjttaleren, og derfor er den et vigtigt led i filmoplevelsen. En forkert placering af denne højttaler kan betyde, at det bliver svært at følge dialogen.

Baghøjttalerne skal anbringes, så man sidder i centrum af den firkant, som udgøres af de to stereo fronthøjttalere og de to baghøjttalere. Ideelt set skal disse fire højttalere sidde i ørehøjde og være let vinklet ind mod lyttepositionen.

Ofte er det dog svært at opnå denne placering, da de færreste pc arbejdspladser er indrettet med henblik på multikanallyd. Det er muligt at købe både fikse og billige højttalerstativer, men igen kan det være svært at få dem til at passe ind i den øvrige indretning.

Derfor ender baghøjttalerne ofte i en reol bag skrivebordsstolen. Det kan der til dels kompenseres for med lydkortets indbyggede balancekontroller. Men den rigtige rumlige gengivelse opnås kun, når baghøjttalerne er anbragt korrekt.

Her er det en fordel, hvis baghøjttalerne både har en fod og beslag til ophængning. Og det er også hensigtsmæssigt, hvis det er muligt at anvende normalt højttalerkabel til disse højttalere.

Især ved de billige højttalere er der en uheldig tendens til at bruge meget tynde kabler, som er fast monteret i højttalerne, hvilket hæmmer mulighederne for at anbringe højttalerne på korrekt vis i forhold til lyden.

Lydformater for multikanallyd

Multikanallyd specificeres med en talangivelse for antallet af selvstændige lydkanaler – for eksempel 5.1. Tallet før punktummet angiver antal lydkanaler med fuldt toneomfang, og tallet efter punktummet angiver, hvor mange kanaler der er dedikeret til håndtering af basområdet.

Eftersom den menneskelige hørelse ikke er retningsfølsom for lyde under 80 Hz, kan man nøjes med en enkelt baskanal med en speciel bashøjttaler(subwoofer).
Et sæt stereohøjttalere med en subwoofer blive således benævnt som 2.1.

Ægte surroundlyd hedder 5.1, hvor der er tre frontkanaler – venstre, center og højre kanal. Derudover er der to surround kanaler, som er i stereo.
7.1 er en udvidelse til 5.1 systemet, og her er der to bag centerkanaler, hvilket giver et bredere surround lydbillede.

Sådan testede vi

Alle højttalere blev stillet korrekt op omkring vores lytteposition og er blevet testet med lyd fra en pc og en dvd afspiller. Den anvendte pc var en Pentium 4 med en 2,8 Gigahertz CPU, 1 gigabyte ram og et indbygget SoundMax lydkort.

Der blev yderligere installeret et Creative Labs Soundblaster Audigy 4 Pro lydkort i systemet, og alle systemer er testet med begge kort.
Dvd afspilleren blev suppleret med en ekstern Dolby/DTS dekoder i form af en Creative Labs DDTS 100. Denne blev også tilsluttet pc’en for dekodning af surround signaler.

Der er desuden blevet anvendt et sortiment af pc programmer i testen, heriblandt PowerDVD, Sony SoundForge og Creative Mediaplayer.
Alle højttalere er testet op mod et sæt Creative Labs i Trigue 5900 som reference for klassen. Det vil sige, at vi har skiftet mellem dette højttalersæt og det testede, mens samme musikstykke er blevet afspillet.

Vurdering
Alle højttalere er vurderet efter fire kriterier, som tæller lige meget i bedømmelsen:

Lyd ved cd afspilning:•Lydkvalitet ved afspilning af cd’er og lydkvalitet ved eventuel mulighed for at simulere surround lyd ud fra stereolydkilder.

Lyd ved dvd afspilning:•Klarhed og kvalitet af filmdialog. Vurdering af dynamik og forvrængning ved effektsekvenser.

Tilslutningsmuligheder:•Vurdering af, hvor nemme og fleksible tilslutningerne er i brug.

Monteringsmuligheder:•Vurdering af, hvor nemt det er at anbringe højttalerne ved en pc arbejdsplads, muligheden for vægmontering og hvor nemt det er at foretage lydjusteringer uden at kravle rundt om subwooferen, der ofte ender under skrivebordet.

Creative Labs Inspire T5900

Creative Labs Danmark har to næsten ens surround sæt, der ligger inden for prisklassen. Vi testede T5900 højttalersæt, som er et 5.1 sæt. For 200 kroner ekstra kan man få T7900, som er et 7.1 sæt.

Der er forskel på baghøjttalerne og fronthøjttalerne, idet fronthøjttalerne har en separat diskanthøjttaler. Det er en lidt dum beslutning, da vores lyttetest viste, at diskanten netop ikke var specielt vel integreret i fronthøjttalerne.

I denne prisklasse er fuldtonehøjttalere klart det bedste bud rent pris og kvalitetsmæssigt. Og skal vi være lidt grove, så lyder dette højttalersæts baghøjttalere faktisk mere harmonisk end fronthøjttalerne.

Der er en god fjernkontrol med volumen og basjustering til højttalerne, og en smart detalje ved fjernbetjeningen er også en ekstra indgang til for eksempel en MP3 afspiller, ligesom der er en udgang til hovedtelefoner.

Der er fast monterede kabler i højttalerne, men heldigvis er kablerne rimeligt lange. Der er ekstern strømforsyning til højttalersættet, også her er kabelføringen af en fornuftig længde. De enkelte højttalere har beslag til vægmontering, og der medfølger små fødder til højttalerne.

Musikgengivelse:•Det blev hurtigt klart, at der er problemer i overgangsområdet mellem bas og diskanthøjttaler ved fronthøjttalerne, og diskanten er tilmed ikke for præcis i de forreste højttalere. Desuden er bassen noget ulden i forhold til for eksempel Logitech X 530 eller Typhoon 50219.

Dvd gengivelse:•I forbindelse med gengivelse af lydsporet fra dvd film går det betydeligt bedre. Der er god gengivelse af stemmer, og der er en fornuftig rumfornemmelse i gengivelse.

Dog bliver bassen let overanstrengt, hvilket betyder at de mest komplekse kampscener – som for eksempel Star Wars: Klonernes angreb – fik et mudret lydbillede. Men dialogsekvenser gengives fint nok.

Logitech X 530

I dette højttalersæt er der to fuldtonehøjttalere per kabinet. Det viser sig at være en god idé, for dette højttalersæt er meget musik venligt. I denne prisklasse giver fuldtonehøjttalere simpelthen mere for pengene.

Ved at sætte to fuldtonehøjttalere i samme kabinet opnås en bedre basgengivelse, hvilket betyder, at overgangen til subwooferen er mere jævn end for højttalersæt som det fra Trust, hvor satellithøjttalerne er mikroskopiske, og subwooferen derfor skal arbejde op til 150 Hertz.

Logitechs højttalersæt har testens bedste finish, men til gengæld også en let obskur ledningsføring, da der skal trækkes et specielt kontrolkabel mellem subwoofer og den ene fronthøjttaler. Det skyldes, at lydstyrke, tænd/sluk og hovedtelefonudgang er indbygget i den ene fronthøjttaler, mens baskontrollen er anbragt bag på subwooferen.

Det er lidt bøvlet, men heldigvis er der ikke det store behov for at justere på baskontrollen ved dette højttalersæt.
Kabelføringen er meget pædagogisk, men højttalerkablerne er fastmonteret i selve højttalerne, og det kan give problemer, hvis kablerne ikke er lange nok. Foden på højttalerne er smart, idet den kan drejes, så den bliver til et vægbeslag.

Musikgengivelse:•Gengivelsen er afrundet og velbalanceret med et meget musikalsk udtryk, men der mangler klarhed i det høje register i forhold til referencehøjttalerne, og rum perspektivet halter også lidt med hensyn til definition. Det er dog ikke meget i forhold til testvinderen og referencehøjttalerne.

Dvd gengivelse:•Igen er den øverste diskant lidt tilbagetrukket, men lydbilledet er harmonisk og velbalanceret. Stemmer i dialogsekvenser får en varm klang, der er klædelig, og i forbindelse med dvd afspilning fandt vi, at dette højttalersæt spiller virkelig højt uden at forvrænge.

Philips MMS460

Testens nok mest futuristiske højttalersæt, og dertil meget simpelt. Der er en tænd/sluk knap på centerhøjttaleren sammen med en lydstyrkekontrol. Subwooferen har en basregulering. Alle kabler er fastmonteret, og kabelføringen er rimelig pædagogisk.

Højttalerenhederne er store og har dermed en fornuftig overgang til subwooferen. Den er meget let, og derfor havde vi umiddelbart en mistanke om, at bassen ville være meget rungende, fordi kabinettet ville svinge med.

Men Philips har fornuftigt nok lagt begrænsninger ind i forstærkerdelen, sådan at subwooferen ikke kan tvinges ud i samme uhæmmede basbulder, som Creative eller Trust højttalersættene kan bringes til.

Dog er højttalerenhederne i front og baghøjttalerne belagt med en stiv gummiagtig belægning over højttalermembranen, og det giver en ret afdæmpet diskantgengivelse. Grundet højttalernes specielle form er de noget svære at anbringe på væggen eller sætte på stativ.

Musikgengivelse:•Man bemærker allerførst et godt rum perspektiv og en meget varm, afdæmpet gengivelse af musik. Det varme præg viser sig dog i virkeligheden at være mangel på diskant, og det skyldes højttalernes opbygning med en stiv gummimembran, der ikke klarer de høje frekvenser.

Problemet kan til en vis grad klares med diskantkontrollen på lydkortet, men helt godt bliver det ikke. Bassen er imidlertid ret kontant, så længe man holder sig til moderate lydniveauer.

Dvd gengivelse:•Igen mangler der top i gengivelsen, men højttalerne har godt styr på stemmer og rum perspektiv. Det gør gengivelsen af dialog på dvd film til en behagelig oplevelse.

Slagscener som dem i Ringenes Herre: Kongen vender tilbage bliver derimod mudrede og uden kraft. I anden sammenhæng er basgengivelsen rimelig og uden bulder, men igen kun hvis man ikke skruer fuldt op.

Trust SP 6300P

Dette højttalersæt har en separat kontrolenhed, der i virkeligheden er en 5 kanals forstærker. Trust har valgt at indbygge strømforsyningen i subwooferen, og derfor skal man videreføre et strømkabel fra subwoofer til kontrolenhed. Det er lidt hæmmende for opstillingsmulighederne.

Kontrolenheden har styrkekontroller for de forskellige højttalere og en generel styrkekontrol. Der savnes en udgang til hovedtelefoner. En positiv ting er dog, at Trust har vedlagt gode og lange kabler med højttalersættet.

En mindre god ting er designet af front og baghøjttalerne, som består af to bittesmå højttalerenheder i et opretstående metallignende kabinet. De ligner en kopi af Creatives i Trigue højttalere, men er helt uden deres kvaliteter.

Overgangen til subwooferen klares meget dårligt og efterlader et stort hul i den lave ende af lydbilledet. Dertil gør højttalernes design dem meget svære at vægmontere. Specielt tåbeligt er det at have en centerhøjttaler i højformat. Den kan ikke stilles oven på en fladskærm, og den er for høj til at stille under.

Musikgengivelse:•Her blev alle vores forventninger om manglende kvalitet i denne prisklasse bekræftet. Sammenklemt diskant, der let bliver presset, og et dårligt rum perspektiv. Sammen med en blød og udefineret bas blev musikgengivelsen til en form for dåselyd, man ellers kun hører i supermarkedernes højttalere.

Dvd gengivelse:•Ud over en konstant irritation over en centerhøjttaler, som er helt forkert designet, var vi også her skuffede over SP 6300P. Højttalersættet fra Trust har klare problemer med rumfornemmelsen.

Der var tendenser til metallisk lyd, så snart lydniveauet kom bare lidt op. Alt dette kombineret med en udpræget bulderbas gør, at vi har svært ved at anbefale dette højttalersæt.

Typhoon 50215

Det billige Typhoon højttalersæt er præget af en udstrakt brug af plastik. Der er en kombineret subwoofer og kontrolenhed, som leverer effekt til fem små højttalere i grå plastik. Subwooferen er klart beregnet til at fylde op på skrivebordet, så de begrænsede kabellængder gør ikke så meget.

Det havde været rart med en hovedtelefonudgang, siden kontrolenheden alligevel skal stå på skrivebordet. De enkelte højttalere er ret små og kun beregnet til at stå – der er intet ophæng.

Det er klart et højttalersæt, der er designet til lave lydniveauer. Spiller man lavt, er lyden udmærket, hvilket viser, at det enkle er en dyd, når det gælder højttalere.

Musikgengivelse:•Ved musikgengivelse giver højttalersættet en spinkel lyd uden den store definition. Der er simpelthen ikke noget smæk i lyden overhovedet. Bassen er spinkel og meget blød. Det giver alt sammen lyst til at skrue op. Men gør man det, bryder lydbilledet helt sammen, og man skruer straks ned igen.

Dvd gengivelse:•Her er gengivelsen præget af mudder, mudder og mudder. Disse højttalere er ikke glade for lydimpulser af nogen art. Slagscenerne i Ringenes Herre ender som en form for hvid støj, og eftersom Typhoon højttalersættet bliver meget let presset, ender det hele som forvrænget hvid støj.

Sammen med Trust højttalersættet leverede dette højttalersæt den dårligste gengivelse i denne test.

Typhoon 50219

Allerede da vi pakkede kassen op, blev vi klar over, at dette højttalersæt var i en helt anden klasse end det andet kun 200 kroner billigere Typhoon sæt. Her er højttalerne små, grå og tunge kopier af Creatives GigaWorks fuldtonehøjttalere.

Der er en stor og veldesignet kontrolenhed med indbygget multikanalsforstærker og en solid subwoofer. Alle dele er forbundet med standardkabler, og højttalerne har tilmed løse kabler, hvilket dels giver mulighed for at skifte til bedre kabler, dels mulighed for at tilpasse kabellængderne uden problemer.

Meget praktisk er der både vægbeslag og mulighed for bordstativ for front og baghøjttalerne. Kontrolenheden er velfungerende, men lidt stor, og har en ekstra stereoindgang til for eksempel en MP3 afspiller. Vi savnede dog en hovedtelefonudgang.

Musikgengivelse:•Dette højttalersæt er velafbalanceret og velspillende med et meget balanceret toneområde. Rumfornemmelsen er god, og det er kun, når der skrues virkelig højt op, at gengivelsen bliver presset.

Subwooferen har den nødvendige kraft og gengiver trommer og bas med god tyngde. Valget af 2,5" højttalerenheder er helt rigtigt i dette højttalersæt, idet overgangen mellem højttalerne og 5,25" subwooferen er vældig god.

Dvd gengivelse:•Her er gengivelsen både kontrastfuld og veldefineret. Det var en fornøjelse at høre gengivelsen af slagscenerne i Ringenes Herre. Her var der den nødvendige klarhed parret med et godt overblik i lydbilledet, så detaljer som svirp fra buestrenge gengives på god vis.

Dog mangler den sidste luft og rumfornemmelse i forhold til det dobbelt så dyre reference højttalersæt, men alt i alt gør dette Typhoon højttalersæt det rigtig godt og bliver derfor vores testvinder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere