Den helt store mediepakke i eksklusivt dansk design

Et spændende og lydsvagt produkt, der nok skal finde sit publikum.

Den helt store mediepakke i ekslusivt dansk design

Ved første øjekast ligner det ethvert andet 40” LCD-tv. Men ved nærmere øjekast afslører den frontmonterede kortlæser et indbygget optisk drev og – ikke mindst – prisen på 35.000 kroner, at der er mere gemt bag skærmen. For eksempel et indbygget Windows mediecenter monteret på fjernsynets ryg.

Ideen er, at man slipper for i hvert fald et af de apparater, der typisk fylder op omkring fjernsynet, og det vil givetvis tiltale mange.

Andre foretrækker at holde skidt for sig og snot for sig, så man kan skifte sit mediecenter ud, når alderen begynder at trykke om tre-fire år, mens fjernsynet er still going strong. Det er temmelig svært at gøre med computeren i denne enhed, og på den led er man låst til sit aktuelle valg i ganske betydelig grad.

At den samlede enhed i sagens natur er betydeligt dyrere end et enkeltstående LCD-tv med tilsvarende specifikationer, skal man naturligvis også have med i sine overvejelser, før man investerer. Men det er et spørgsmål om smag og behag, så det skal ikke lægges AlfaView til last i denne anmeldelse.

Stærk pc-konfiguration

For det er altovervejende et rigtig udmærket stykke forbrugerelektronik, vi her har med at gøre.

Den aktuelle salgsudgave af AlfaViews mediecenter-del er baseret på et Intel 915G-chipsæt med 1 GB hukommelse, en 3,2 GHz Pentium 4 dual core-processor samt et ATI X300SE grafikkort med 256 MB ram.

Samlet set er der altså ikke skåret mange hjørner i dén konfiguration.

Prisen og produktets karakter taget i betragtning burde der dog være fundet plads til et lydkort fra eksempelvis Creatives X-Fi-familie til at opskalere al den komprimerede lyd fra musik og film, man falder over som mediecenter-bruger.

Men her må vi klare os med on-board, og det vil i filmsammenhæng ofte være acceptabelt.

Imponerende video-ydelse

Den version, vi fik på redaktionen, var en prototype fra først på året og knap så stærk som ovenfor skitseret.

Alligevel var der absolut intet i vejen med videoydelsen, og det sås tydeligst ved kørsel af de High-Definition-klip, man finder på Microsofts amerikanske webside. De fylder hver op mod 150 megabyte, er et par minutter lange og findes i et udvalg af High-Definition-formaterne 720p, 1080i eller 1080p.

Her lægges således pres på processor, harddisk og grafikkort, og selv nyere mellemklassecomputere kan godt hakke lidt i det. Men her kørte de fuldstændig flydende, og det er smukt.

Men det skulle da også bare mangle andet, prisen og produktets samlede levetid taget i betragtning.
Det skal i øvrigt nævnes, at der på vores prototype var en grum tendens til, at farvenuancer skilte sig i tydelige lag – lidt som en samspilsramt bearnaise-sovs.

Men dette problem skulle ifølge AlfaView være rettet i de endelige udgaver, man kan købe i butikkerne. Af øvrige detaljer ved mediecenter-delen skal nævnes indbygget trådløst netværk samt 8x dual-layer dvd-brænder, der håndterer DVD-RW +/-.

Masser af tilslutninger

Nu er computeren dog den mindst synlige del af produktet, for foran alt andet kommer skærmen.

Bogstaveligt talt. Her er tale om et LCD-panel på 40” widescreen med en opløsning på 1.366 gange 768, og det er således fint i stand til både at bære logoet HD-Ready samt at vise HD-formatet 720p i sin fulde, ikke-nedskalerede udstrækning.

Skærmens responstid er opgivet til otte millisekunder, så omend der i kritiske situationer kan opstå ghosting eller ”spor” efter bevægelige objekter, så er det ikke et udtalt problem.

Mere interessant var en umiddelbart god balance i skarpheden, der modvirkede de værste tendenser til mudder i standard definition-signaler.

Samtidig gik styringen ikke over stregen med tendenser til falsk skarphed i form af glorier om objekter og skuespillere, hvilket ellers kan være et reelt problem med mange LCD-skærme.

Underspillede farver

Samlet stod skærmen nydeligt og klart, men farverne kunne godt være mere klare.

Nu er det ikke en kvalitet i sig selv, hvis det hele går op i håndmaling og pang-blå himmel, men her var indtrykket omvendt lige en tand i den underspillede ende efter vores mening.

Til gengæld skal fremhæves et acceptabelt sort-niveau og en udmærket – om ikke overlegen – gengivelse af lyse detaljer og nuancer. Men kalkulerer vi med, at computerdelen står for 10-12.000 kroner af udsalgsprisen, så er skærmen på niveau med, hvad man kvalitetsmæssigt bør forvente af et LCD-panel til 20-25.000 kroner i denne opløsning og størrelse, og som sådan passer pengene.

Man kan ganske vist ikke se det udefra, men computeren er forbundet til skærmen med en DVI-forbindelse. Her er desuden hele to komponent-forbindelser, et HDMI-stik samt to SCART-indgange bag på skærmen, så der er virkelig plads til at slutte nogle enheder til.

Samlet har vi altså her at gøre med et virkelig spændende og endda meget lydsvagt produkt, som nok skal finde sit publikum.

Dog bør man som sagt gøre op med sig selv, om man tør løbe an på at anvende den samme mediecenter-pc i fjernsynets 10-15 års levetid. Men er svaret ja, så har man – med denne konfiguration – i det mindste et ganske godt udgangspunkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere