Det trojanske mini æble

Masser af software i en sexet hardware indpakning, der burde tiltale alle iPod ejere.

Det trojanske mini æble

Den allerbilligste Apple Mac Mini koster lige under 4.000 kroner. Der følger ikke tastatur eller skærm med, men til gengæld en større samling software. Og noget tyder på, at det i virkeligheden er softwaren, som Apple vil have os til at købe.

Apple siger selv, at det er iPod generationen, som er målgruppen, og at man satser på, at Mac Mini bliver købt som en ekstra computer til at supplere en Windows pc. Denne type brugere har med stor sandsynlighed allerede mus og tastatur samt en skærm fra en gammel computer, og dermed er det ikke noget problem, at Mac Mini sælges uden disse dele.

Apple opfatter sin iPod musikafspiller som et markedsføringsredskab, forstået på den måde, at en meget stor del af iPod køberne ikke kender til Apples øvrige hard og software. Apple håber, at disse iPod brugere vil kigge efter alternativer til Windows og pc’er, uden at de dog kigger så langt som til Linux.

Apple tror også, at disse brugere opfatter hardware som et redskab til at køre applikationer med, og at de ønsker et komplet system fra starten, så de slipper for selv at købe programmer og installere dem.

Vi vurderer, at Apple har ret et langt stykke ad vejen.
Det tog os under et kvarter at få systemet til at køre, og det var fra udpakning til computeren var online via WiFi og i gang med at hente opdateringer til styresystemet. Det første, man bemærker, er, at selve systemenheden er utrolig lille og utrolig tavs.

Den er klart den mest lydløse computer, vi har haft fornøjelsen af i meget lang tid. Samtidig er det også den første desktop computer, vi har set, med en strømforsyning, der er større end selve computeren.

Vores største problem med hardwaren var, at flere besøgende i vores testcenter havde en tendens til at stille kaffekopper oven på Mini’en, der er på størrelse med en madkasse og ret diskret.

Der er to USB2 og et firewire stik på enheden sammen med et ethernet og et telefon stik. Mini’en kan leveres med IEEE 802.11g og Bluetooth indbygget. Det testede system havde 512 megabyte ram indbygget, hvilket er det praktiske minimum for, at systemet har en acceptabel ydeevne.

De 256 megabyte, som er standard konfigurationen for Mac Mini, er simpelthen ikke nok til at undgå, at disken bruges til mellemlager, hvilket sløver programafvikingen betragetlig.

På softwaresiden er den medfølgende software iLife05 en meget positiv oplevelse. Synes man om iTunes, vil man elske resten af Apples softwarepakke. Der er ud over iTunes også billedalbum og billedredigering (iPhoto), dvd design (iDVD), videoredigering (iMovie) og et musikstudie, der kan optage lyd i flere spor (Garageband).

Dertil kommer Apples egen kontorpakke Appleworks.
Programmerne er ikke samlet i en decideret suite, men de kan kommunikere sammen. Og de er alle umådelig nemme at anvende. I forhold til den software, som ofte følger med video og digitalkameraer, er iPhoto et mesterværk i enkelhed.

Det er rasende nemt at organisere sine billeder, og redigeringsmulighederne er lige til at gå til. Der kan sammensættes slideshows, som kan brændes til en cd eller dvd. Også dvd designprogrammet iDVD er mere enkelt at bruge end normen. Der er en cd brænder i alle systemer, men ved køb kan man vælge at erstatte det med en dvd brænder.

Apple har også præsteret at gøre videoredigering til en simpel affære, hvor iMovie er langt mere kapabel end Windows Movie Maker – og endda mere brugervenligt. Det program, som for de fleste brugere falder lidt udenfor normal brug, er Garageband, som er et musikprogram, hvor der kan optages flere lydspor.

Men har man musiske tendenser, kan dette program meget vel være perlen i samlingen. Vi kender ingen gratisprogrammer til en pc, som kan bare tilnærmelsesvis lige så meget. Programmet kræver dog et eksternt USB lydkort for at være fuldt brugbart.

Her er det vigtigt at huske på, at Mac Mini ikke har mere end to USB 2 porte, og at der ikke er PCI udvidelsesmuligheder. Alle opgraderinger skal ske hos en forhandler, og det er kun ram, optisk drev og netværk, som kan opgraderes internt.

Derfor er det umådelig vigtigt, at man får bestilt systemet korrekt konfigureret fra starten. Her det irriterende, at ram opgraderinger er dyre til denne computer, der kun har én ram sokkel. Og vi ville også gerne have haft et eller to ekstra USB 2 stik på fronten af enheden.

Men alt i alt er Mac Mini en rasende god introduktion til Apples softwareverden, og en computer, der er nem i dagligdagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere