Optag video uden bånd
MiniDV-kassetterne har været på banen i rigtig lang tid. Hvis du har kigget ned i kassettedrevet på et båndbaseret videokamera, finder du hurtigt ud af, at det drejer som om ret avanceret mekanik.
Når prisen på den indbyggede hukommelse og små harddiske falder, mens kapaciteten går op, er det derfor ganske naturligt, at kameraproducenterne har kastet sig ud i lanceringen af nogle seriøse forbrugerprodukter på området.
Tronskifte på vej
De første kameraer, vi havde i hænderne af denne type var meget simple legetøjsvarianter, som ikke rigtig egnede sig til seriøs brug. Festkameraerne blev heller ikke en succes, hvilket for en stor del skyldtes, at en hvilken som helst mobiltelefon eller et almindeligt stillbilledkamera kunne tage simple videosekvenser med et mindst lige så godt resultat.
Nu er imidlertid både JVC og Panasonic, to sværvægtere på video-markedet, kommet med nogle betydeligt bedre videokameraer uden kassetter, og vi begynder at ane et tronskifte.
Selv om et par gigabyte kan virke som meget i denne sammenhæng, bør du være opmærksom på, at en almindelig 63 minutters miniDV-kassette kan rumme mere end 13 gigabyte.
Men på den anden side har de båndløse kameraer en mere effektiv komprimering og lavere bithastighed end et DV-kamera, hvilket betyder, at du alligevel kan filme ret længe på nogle få gigabyte.
Besværlig at redigere
Ligesom dvd-film anvender flere kameraer af denne type MPEG-2-komprimering. Både Samsung og Sanyo har imidlertid valgt at bruge MPEG-4. Denne komprimeringsstandard giver stort set samme kvalitet som komprimering med MPEG-2, men filerne bliver betydeligt mindre.
MPEG-4 er dog ligesom MPEG-2 først og fremmest et visningsformat. Derfor er det mere besværligt at redigere filmene bagefter, eftersom programunderstøttelsen er langt mere begrænset, end hvis du arbejder med DV-materiale.
Sådan testede vi
Billedkvalitet (Vægt: 20)
Vi har vurderet den generelle billedkvalitet, såvel som alle de faktorer, der relaterer sig til videooptagelse. Vi har set på kameraeksponering under forskellige forhold, farvekvalitet, billedernes dynamik, skarphed og opløsning, samt kigget efter billedstøj og komprimeringsdefekter. Vi har vurderet kameraet under forskellige lysforhold og specielt i lav belysning.
Design/form (Vægt: 20)
'
Der er en hårfin balance mellem størrelse og brugbarhed – er kameraet for stort, kommer det ikke med i tasken, og er det for lille, er det svært at betjene. Vi har desuden set på, hvordan knapper og skærm er at betjene.
Funktioner (Vægt: 20)
Her har vi vurderet, hvad kameraet kan i forhold til dets markedssegment. Vi har set på opløsning for stillbilleder, objektivet, lysfølsomhed og
zoom-område. Desuden eksponeringsmuligheder, mængden af tilbehør samt tilslutnings- og visningsmuligheder.
Brugervenlighed (Vægt: 20)
Udover bedømmelsen af de objektivt målbare faktorer som lukkerforsinkelse, opstartstid, batterilevetid med mere, har vi også set på selve den fotografiske oplevelse. Det inkluderer for eksempel hvor hurtigt og præcist objektivet zoomer og fokuserer, og hvor skarp, præcis og brugervenlig søger og skærm er. I det hele taget har vi set på, om kameraet er hurtigt og nemt at betjene.
Pris (Vægt: 20)
Her har vi givet karakter efter, hvordan kameraet giver valuta for pengene i forhold til konkurrenterne i dette markedssegment.
JVC Everio GZ-MC200E
Samlet vurdering: 65/100
Everio GZ-MC200E er flot og tynd, og konstruktionen føles stabil og robust. Til trods for det lille format er knapper og kontroller nemme at komme til, men vi bliver irriteret over den utrolig lange opstartstid.
Kameraets opløsning er 720×576 pixel, hvilket vil sige den samme som i et DV-kamera. Filmene bliver skarpe og fine uden synlige komprimeringsfejl. Desværre har kameraet ingen indstilling til bredformat, hvilket er en ret så alvorlig mangel, når man tager prisklassen i betragtning.
Den indstilling til bredformat, som er tilgængelig i menuerne, fungerer bare som en digital måde at øge vidvinklen på. En anden af kameraets svagheder, du bør være opmærksom på, er, at filmene hurtigt bliver grynede og blege i det, når lysforholdene forringes.
Flere testfilm fra indendørsoptagelser blev rigtig kedelige at se på. Billedstabilisatoren fungerer dog rigtig godt, og hvis du vil lege med manuelle indstillinger, kan du finde en hel del brugbart i menuerne.
Den medfølgende mikroharddisk (Microdrive) har plads til 4 GB, hvilket rækker til næsten en times film med optimal kvalitet. Batteriet holder i næsten lige så lang tid, hvilket ligger i den nedre del af, hvad der kræves, hvis du planlægger at filme meget, når du er på farten.
Panasonic SDR-S100
Samlet vurdering: 69/100
Allerede sidste forår kom Panasonic med en antydning om, at man ville gå fra miniDV til indspilning på SD-kort. Den høje pris taget i betragtning, og når man ihukommer producentens tradition for at spytte kompetente DV-modeller ud, havde vi høje forventninger, da den nye SDR-S100-model ankom til testlaboratoriet. Da vi begyndte at trykke og føle på kameraet, blev vi imponeret over dets flotte ydre og den fornemmelse af kvalitet, som konstruktionen giver.
I begyndelsen havde vi dog svært ved at få et ordentligt greb om kameraet, hvilket vil sige et komfortabelt højrehåndsgreb. I dette tilfælde har designet helt klart været vigtigere end ergonomien, hvilket ellers ikke ligner Panasonic. Hvis du har planer om at erstatte dit kassettebaserede kamera med denne model, skal du være opmærksom på endnu et irritationsmoment: Det mangler tilbehørssko og mikrofonindgang. Det er heller ikke muligt at erstatte det forholdsvise svage batteri med en kraftigere udgave.
Den udfoldelige LCD-skærm i bredformat er rigtig lys og behagelig at se på. Vi lægger hurtigt mærke til, at bredformatstilstanden desværre ikke kun forstørrer billedet sideværts, men også klipper information væk i over- og underkanten. Dette indikerer, at det er et digitalt forfalsket 16:9-format.
Når vi filmer i rigtig lyse miljøer, bliver resultatet dog rigtig godt. Detaljerigdommen er stor, og farverne er naturlige. Kvaliteten når dog ikke rigtig op på samme niveau som et godt miniDV-kamera, til trods for at SDR-S100 anvender 3CCD-teknologi. I mørke omgivelser bliver resultatet kedeligt med meget støj. Når vi bagefter kigger billedet efter i sømmene, lægger vi mærke til, at det virker, som om det har en hinde over sig. Sammenlignet med kameraerne fra JVC er billedkvaliteten dog noget bedre.
Der medfølger et SD-kort med 2 GB. Hvis du vælger at filme med højeste kvalitet, rækker det dog kun til cirka 30 minutters film. Du bør med andre ord indregne et kort mere til omkring tusind kroner i budgettet, hvis du godt kan lide at filme, når du er på farten. Det er nemt og hurtigt at overføre film til computeren. Det medfølgende program, der gør det muligt at klippe i filmene og lave færdige dvd-titler, er derimod ikke særlig sjovt at arbejde med. Vi havde foretrukket, at kameraet producerede filer, vi bare kunne flytte over på skrivebordet ved hjælp af træk og slip og derefter afspille direkte i standardformat.
Sanyo Xacti VPC-C6EX
Samlet vurdering: 56/100
Sanyos sidste Xacti-kamera er en slank sag, der ligefrem sætter partyrytmerne i gang hos os. Har du haft nogle af de tidligere Xacti-modeller mellem hænderne, genkender du grunddesignet. Kameraet glider let ned i jakkelommen, og alle knapper og kontroller betjenes nemt med tommelfingeren.
Til forskel fra de øvrige kameraer i testen fotograferer Xacti VPC-C6EX filmsekvenser i VGA-opløsning, hvilket vil sige 640×480 pixel med MPEG4-komprimering og op til 30 billeder per sekund.
Hvis du har ambitioner med bredformatet, er dette kamera altså ikke noget for dig, hvilket også gælder, hvis du senere har tænkt dig at brænde materialet over på dvd. Resultatet er dog fuldt tilstrækkeligt til fjernsynet, hvor det ser fornuftigt ud.
Filmene er i en kvalitet, som vi synes er i orden, selv om vi godt kunne have tænkt os en bedre lysfølsomhed til indendørsoptagelser.
Filerne lagres i MOD-format på SD-kort (der medfølger ikke noget hukommelseskort). Hvis du køber et kort på 1 GB, får du plads til næsten 40 minutters film i optimal kvalitet (tre Mb/sekund).
Hvis du gerne vil afspille filmsekvenserne direkte, for eksempel i Windows Mediaplayer, skal du ændre filtypenavnet til MPG.
På kameraets venstre side står der “6 Megapixel”, men lad dig ikke forledes til at tro, at dette kamera kan erstatte dit gode stillbilledkamera.
Kameraet giver gode billeder, hvis det bruges udendørs i dagtimerne, men er lyset ikke ordentligt, bliver billederne hurtigt grynede og støjfyldte. Den indbyggede blitz, der sidder under linsen, fungerer kun tilfredsstillende på rigtig korte afstande.
Med andre ord er det ikke et kamera for party-fotografen. Det er dog positivt, at kameraet er rigtig godt til makrooptagelser, og at lydoptagelserne bliver forholdsvis gode.
JVC Everio GZ-MG30E
Samlet vurdering: 60/100
JVC så hurtigt fordelene ved at kunne optage film direkte over på en harddisk. Til forskel fra konkurrenterne har JVC en række seriøse modeller i produktporteføljen, når det gælder det område, de selv kalder digitale mediekameraer.
GZ-MG30E har en 30 GB disk under den ydre skal, hvilket ved den laveste komprimering giver mere end ti timers optagelser. Desuden kan kameraet prale af en 25× optisk zoom, hvilket er ekstremt godt.
Når du filmer, optager kameraet 720×576 pixel med en konstant bit-hastighed på 8,5 Mb/sekund. Dog ikke i ægte anamorfisk bredformat. Billedet bliver rigtig skarpt og fint, når vi filmer udendørs i dagslys.
Når mørket falder på, falder billedets kvalitet betydeligt. Farverne bliver blege, og der kommer støj i billederne. Kameraet har også betydeligt sværere ved at finde fokus, og den indbyggede belysning gør ingen større nytte.
Kameraet kan kun tage stillbilleder i VGA-opløsning, hvilket virker oldnordisk. Billedsensoren er relativt lavopløselig. Måske har JVC indset, at stillbilledfunktionen kun kan bruges, hvis den kan konkurrere med et almindeligt, simpelt digitalkamera, noget som kun få videokameraer kan.
Alt i alt er GZ-MG30E et dejligt kamera, hvis du gerne vil slippe for kassetterne og foretrækker format og enkel overførsel til computeren frem for fantastisk optagekvalitet. Dårlig batteritid samt begrænsede tilslutningsmuligheder betyder dog, at helhedsindtrykket bliver en kende dårligere.
Samsung Sports Miniket VP-X105L
Samlet vurdering: 62/100
Man kommer ikke uden om, at dette kamera umiddelbart lader til at være et sigt-og-skyd-kamera til brug under vanskelige forhold, og at tanken med det ikke har været, at det skulle være en seriøs DV-erstatning.
Sports Miniket er lille og med et rigtig godt greb, hvilket skyldes gummiet, som er anvendt på ydersiden. Samtidig praler det af funktioner, der er ud over det sædvanlige. Kameraet kan nemlig afspille MP3-musik og fungere som diktafon og webkamera.
I pakken finder vi en dockingstation, de kabler, vi skal bruge, samt en ekstern vandtæt kameralinse. Sæt kameraet fast på hovedet med velcro. På den måde kan du filme faldskærmsudspringet eller turen ned ad styrtløbspisten på en helt ny måde.
Filmene lagres i MPEG4-format med en opløsning på 720×576 pixel og 25 billeder per sekund. Resultatet er i orden. Filmen hopper ikke, og der er ikke alt for meget billedstøj, så længe lysforholdene er ok.
Hvis du anvender den eksterne linse, bliver kvaliteten en smule dårligere. Opløsningen er lavere (640×480 pixel), og der er fast fokus. Kvaliteten var dog god nok til, at vi blev hårdt ramt af inspirationens muse.
Vi forventede ingen manuelle indstillingsmuligheder på kameraet, men den har faktisk fire forskellige eksponeringsindstillinger, hvidbalanceindstillinger samt nogle effekter at lege med.
Forudsat at du har installeret det rette codec i computeren, er det blot at overføre filmene og se dem direkte, da kameraet vises som en flytbar disk. Den indbyggede hukommelse rækker til omtrent ti minutters filmoptagelser i superkvalitet.
Hvis du ønsker mere plads til dine film, kan du opgradere med et Memory Stick Pro-kort eller i stedet gå efter den dyrere model med dobbelt så stor hukommelse (1 GB). Efter redaktionens slutning er den testede model udgået fra Samsung, men den fås stadig i handlen.
Dvd som alternativ
Et alternativ til dig, der ikke kan lide kassetteløsningen, er et kamera, der optager direkte på en dvd-disk.
Hitachi, Panasonic, Sony og Canon har modeller, der kan optage direkte på mini-dvd-diske i MPEG2-format. Har du en kompatibel dvd-afspiller, kan du hurtigt og nemt vise dine film til familie og venner uden at gå via en computer eller tage kameraet med dig.
De modeller, vi har oplevet, har dog haft en del mangler, og diskene har været meget følsomme.
Kortkampen
JVC satser på Compact Flash/Microdrive, Samsung på Memorystick Pro og Panasonic på SD-kort. Det ser ud til, at vi kommer til at leve med forskellige typer hukommelseskort.
De hurtigste kort er oppe på en skrivehastighed på 20 Mb per sekund, men for 2 GB af denne kaliber må du regne med at skulle gribe dybt i tegnebogen.
De hurtige SD-kort er dog betydeligt billigere end konkurrenterne, men SD-kort på 4 GB kan stadig være lidt svære at få fat i. Det er stadig ikke særlig sjovt at sammenligne pris per gigabyte i forhold til DV-bånd, som er væsentligt billigere.