Telefonkatastrofe
Normalt tester vi mobiltelefoner ved at bruge dem dagligt i minimum 14 dage og derefter gennemgå dem i vores testcenter.
Nokia 7710 er den første mobiltelefon, som vi opgav efter to dage. Den er tæt på umulig som mobiltelefon, ubrugelig som lommecomputer og håbløs som medieafspiller.
Der var en periode, hvor Nokia lancerede mobiltelefon efter mobiltelefon, der var mere eller mindre ubrugelige til alle telefoners primære formål, nemlig at telefonere. Det seneste eksempel herpå var Nokia 7610, hvor tastaturet gjorde det umådeligt besværligt at trykke nummeret ind på telefonen.
Heldigvis har de sidste modeller fra Nokia været gode, brugbare og fornuftige, så alt tydede på, at den overkreative del af designafdelingen var blevet sendt på førtidspension.
Men nej! Disse mennesker lever tilsyneladende i bedste velgående. Deres seneste kreation er Nokia 7710, der på papiret ser vældig interessant ud. I praksis er 7710 imidlertid den dårligste Nokia telefon i de sidste 10 år.
Telefonen er i bredformat med en berøringsfølsom skærm på 640x320 billedpunkter. Den bruges til at styre alle telefonens aktiviteter. Omkring skærmen sidder der nogle ekstra funktionsknapper til styring af telefonens menufunktioner. På siden af telefonen sidder knapperne til at tage telefonen og lægge på.
Og her er det allerede gået grueligt galt. Skærmen kan kun betjenes i bredformat, men telefonen holdes til øret i højformat. Ønsker man at ringe et nummer op, skal man altså taste det, mens enheden ligger ned, hvorefter man drejer den 90 grader og fører den til øret. Det kræver i praksis to hænder.
Det gør det også, hvis man skal fiske den 200 gram tunge telefon ud af lommen, når den ringer.
Skulle man lige ønske at se, hvem der ringer, inden telefonen tages, drejer det sig om at være inden døre, da skærmen er ubrugelig i stærkt dagslys.
Prøver man at anvende Nokia 7710 som lommecomputer, går det ikke meget bedre. Enheden anvender Nokias eget styresystem Series 90, der her har 90 megabyte ram til rådighed. Uheldigvis anvender Nokia en processor, der slet ikke har kræfter nok.
Alle operationer i styresystemet går i slowmotion. Det bliver ikke bedre af, at en opstartet applikation ligger åben i baggrunden og fylder op i enhedens hukommelse. Dermed går det rimelig hurtigt at skifte mellem de aktive applikationer, men enheden er elendig til at styre dem.
Vi oplevede flere gange, at enheden frøs, fordi den løb tør for ram til applikationer.
Det skyldes, at 7710 reagerer så langsomt, at man ofte prøver at starte en applikation flere gange, hvilket kan få den til at gå i baglås.
Håndskriftgenkendelsen er udmærket, men meget langsom. Her går det hurtigere med skærmtastaturet, der dog er lidt klodset.
Telefonen kunne her have været reddet af det eksterne Bluetooth tastatur, som Nokia lige har lanceret. Uheldigvis er det ikke certificeret til 7710.
Alt i alt er det synd, for applikationsudvalget på denne mobiltelefon er ellers udmærket.
Telefonens applikationer kan synkroniseres med en pc via en USB forbindelse. Det går dog meget langsomt. Det går endnu langsommere, hvis man har fået den idé at bruge mobiltelefonens mulighed for et MMC hukommelseskort til at overføre data med.
Det kræver nemlig, at man tager telefonens bagplade af, og den har Nokia forsynet med et låsesystem, der er meget besværligt. Eftersom 7710 ikke har infrarød kommunikation, er Bluetooth den eneste realistiske metode til at overføre data med.
7710 har indbygget “visual radio”. Her er ikke tale om en anden betegnelse for tv, men derimod muligheden for at synkronisere en speciel webbrowser med en radioudsendelse, så man kan få oplysninger om programmet og for eksempel deltage i online konkurrencer.
Der er ingen radiostationer i Danmark, som bruger denne teknologi, hvorfor vi ikke kunne teste denne mulighed.
Som musik og videoafspiller er denne Nokia telefon endda meget kræsen med komprimeringen af mediafilerne.
Rammer man ved siden af de optimale værdier, afspilles filerne enten ikke eller meget dårligt. Nokia har et tv bagstykke til telefonen under planlægning, så den kan bruges som transportabelt digital tv. Det virker som en god idé, for telefonen kan ikke bruges til ret meget andet.