Lille og god til prisen

To kilo kompetent computer til en absolut fair pris.

Lille og god til prisen

I PC World nr. 5/2005 testede vi små, lette bærbare pc’er, som havde det til fælles, at de kostede over 13.000 kroner med moms. Mange har imidlertid ikke råd eller lyst til at give så mange penge for en bærbar pc, og derfor har vi undersøgt markedet for at finde ud af, om man ikke kan finde en billigere pc i nogenlunde samme segment.

Vi faldt over Vega+ 223 til mindre end 8.000 kroner med moms. Den vejer en smule mere end de allermindste bærbare pc’er, men det kan man nok leve med, når man kun skal slippe den halve pris.

Vega+ 223 er en forholdsvis lille sag, der måler 29x23x3,6 centimeter. Den skulle angiveligt veje 1,9 kilo, men det lader dog til, at forhandleren har tryllet lidt med vægten, for hos os vejede den 2,1 kilo med batteri.

Vega’en hører til de såkaldte bambus pc’er, der er fremstillet af en ukendt producent et sted i Kina. Sådanne pc’er kan finde under en række forskellige navne, idet importøren eller forhandleren selv kan bestemme, hvad de skal hedde.

I Danmark går denne model for eksempel også under navnet MyBook, og den eneste forskel på Vega+ 223 og MyBook 223 er, at Windows XP er sparet væk på sidstnævnte.

Man skal dog ikke lade sig afskrække af, at der ikke er tale om en mærkevare. Rent teknologisk er der ikke meget at indvende – pc’en er helt up to date. Der er tale om en Intel platform, men lige netop den testede computer kan ikke kalde sig en Centrino, for det kræver en Pentium M processor, et trådløst netkort og et chipsæt fra Intel.

Det trådløse netkort og chipsættet med integreret grafik er på plads, men processoren er Pentium M’s lillebror Celeron M 340 med en frekvens på 1,5 gigahertz. Den har 512 kilobyte cache hukommelse og 400 megahertz systembus, mens de nyeste Pentium M processorer har højere frekvens, to megabyte cache og 533 megahertz systembus og derfor er noget hurtigere.

Til gengæld er Celeron M ret billig, og det er en ganske glimrende processor til prisen. Vega+ 223 fås også med Pentium M, men så bliver den noget dyrere.
Celeron M mangler strømstyringsteknologien SpeedStep, som Pentium M rummer, men det har producenten af Vega+ 223 kompenseret for med sin egen teknologi kaldet Smart Power II.

Når pc’en kører på batteri, underclockes processoren ved at sænke busfrekvensen, og det giver længere batterilevetid og mindre støj fra blæseren. Faktisk hører pc’en til de mest stille på markedet, og det er jo dejligt.

Batteriet kan holde til to timer og tre kvarters afspilning af dvd film, så hvis man ikke lige har kastet sig over Ringenes Herre trilogien, skulle man nok kunne se filmen færdig, før batteriet giver op. Det er slet ikke så ringe endda.

Smart Power II betyder også, at processoren overclockes til 1,65 GHz, når pc’en kører på netstrøm. Denne permanente overclocking, der dog kan slås fra i BIOS, giver selvfølgelig noget højere ydelse, men man stresser også komponenterne lidt ekstra.

Vi så dog ingen tegn på ustabilitet overhovedet, og pc’en har en glimrende ydelse, hvis man da ikke skal bruge den til de allermest krævende opgaver som de nyeste 3D spil og videoredigering. Den er rigelig hurtig til internet, tekstbehandling og fremvisning af dvd film, bare for at tage nogle eksempler.

En lille Linux partition med medieafspiller betyder for øvrigt, at man hurtigt kan komme til at se film, høre musik eller se billeder uden at starte Windows op.
Skærmen er på 12" og har en opløsning på 1.280x800 pixels i bredformat. Den står knivskarpt, men er desværre meget reflekterende og skal helst ses lige forfra – det kan godt genere, især hvis man prøver at se dvd film på maskinen.

Der er 512 megabyte ram, en 40 gigabyte harddisk og indbygget cd brænder/dvd drev. Trådløst 802.11b/g netværk, 10/100 Ethernet, modem og alle de sædvanlig porte til PC Card, USB, Fire Wire og lyd finder man også på pc’en. Som bonus får man en indbygget læser til SD, MMC og MemoryStick hukommelseskort. Man savner til gengæld Bluetooth og infrarød port.

Mens pc’en sagtens kan følge med rent teknisk, er der sparet en smule på designet. Der er mere plastik end metal, og især skærmen virker lidt udsat, idet den ikke er særlig godt beskyttet mod mekaniske påvirkninger udefra. Der er ikke tale om en computer, der kan holde til hvad som helst.

Tastaturet hører heller ikke til blandt markedets bedste, mens pegepladen er helt ok. Computeren er forsynet med en ret upraktisk låseanordning, hvor man skal bruge begge hænder for at få klappet skærmen op, men det er trods alt kritik i småtingsafdelingen.

Vi er ganske imponerede over, hvor meget man får for pengene ved købe af en Vega+ 223. Det er en rigtig god, billig bærbar pc til dem, der ikke gider slæbe rundt på mere end et par kilo, og som sætter pris på en relativt lang batterilevetid.

Vi er knap så begejstrede for manglen på Bluetooth og infrarød port, den reflekterende skærm og kvaliteten af selve kabinettet, men den lave pris taget i betragtning lander vi på karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere