64 bit til de tunge drenge
Godt to år efter at AMD lancerede sin første 64 bit processor til pc’er, er Microsoft nu endelig klar med en 64 bit udgave af Windows XP til både AMD’s og Intels nye 64 bit processorer.
Det er først og fremmest de tunge drenge med behov for talknuseri i stor stil, der får glæde af 64 bit i denne omgang.
Den nye Windows XP x64 er yderst velfungerende, men de færreste programmer er gearet til at udnytte kræfterne. Derfor er vi almindelige dødelige bedre tjent med at vente til næste år, når Microsoft sender sin nye udgave af Windows, kaldet Longhorn, på gaden.
Til den tid er producenterne af både hardware og software formodentlig kommet på omgangshøjde.
Selv om Windows XP Professional x64 Edition til forveksling ligner den gode gamle Windows XP Professional, så er der en række forskelle, man skal være opmærksom på, inden man tager springet fra 32 til 64 bit.
Den nye udgave gør blandt andet op med begrænsningen på fire gigabyte ram, men byder også på en række udfordringer (læs: problemer), hvis man springer på 64 bit toget nu.
32 bit drivere er ikke nok
For at alt ens hardware fortsat skal kunne fungere, skal man allerførst sikre sig, at der findes 64 bit drivere til hver enkelt enhed. De gamle 32 bit drivere kan under ingen omstændigheder bruges.
Og selv om de største producenter af bundkort og grafikkort har lagt sig i selen for at udvikle drivere til den nye Windows version, kan man langt fra være sikker på at kunne få 64 bit drivere til for eksempel printer, kamera, RAID controller og lydkort.
Inden anskaffelse kræver det derfor et stykke detektivarbejde med eftersøgning af nye drivere, hvis man vil være sikker på, at alt fungerer som det skal.
Her kan man imidlertid ikke bare stole blindt på producenternes websider.
I løbet af vores testperiode oplevede vi i flere tilfælde, at der lå fem seks måneder gamle beta drivere på webstedet, men at Windows XP x64 cd’en faktisk indeholdt nyere versioner af selv samme driver. Derfor er det klogt at sende en e mail til producentens support.
Farvel til DOS og 16 bit
Som hovedregel vil 32 bit programmer fungere helt problemfrit under x64 – vi oplevede da heller ingen problemer i testperioden. Der er dog beretninger om undtagelser, men Microsoft har i beta perioden fået løst de fleste problemer.
Har man lyst til at prøve sin 64 bit processor af med den nye Windows version, er det dog klogt at hente den gratis 30 dages prøve version, inden man investerer. Prøveperioden kan bruges på at teste, om ens foretrukne soft og hardware fungerer med Windows x64.
Microsoft har udviklet et program, der har fået navnet Wow64. Programmet opdager, når et 32 bit program køres, og det sørger for at efterligne en 32 bit Windows, så programmet ikke opdager forskellen.
Det er til gengæld fuldstændig slut med understøttelsen af DOS i x64, og selv 16 bit Windows programmer må man i fremtiden glemme alt om. Og det kan indirekte skabe problemer for en del 32 bit software.
Der findes stadig software, som benytter sig af 16 bit installationsprogrammer på trods af, at selve hovedprogrammet er 32 bit. I de tilfælde kan programmet ikke installeres på en x64 udgave af Windows.
Microsoft har dog indlagt en facilitet i Windows, der i nogle tilfælde opdager, hvis der startes et 16 bit installationsprogram. I de tilfælde vil styresystemet automatisk forsøge at skifte 16 bit udgaven ud med en 32 bit udgave.
Der er ingen garanti for, at denne facilitet altid opdager installationsprogrammet eller rent faktisk formår at få softwaren installeret, men det er naturligvis bedre end ingenting.
128 gigabyte ram
Den nok mest omtalte facilitet er understøttelsen af mere hukommelse. En 32 bit processor kan kun håndtere fire gigabyte ram, og selv om de fleste af os kan klare sig med mindre, er mange rendt ind i den grænse på Windows platformen.
I en normal Windows opsætning kan et program maksimalt have to gigabyte ram til sin rådighed – de sidste to gigabyte skal Windows selv bruge. Man kan dog tvinge Windows til at afgive en gigabyte mere til programmet. Tre gigabyte er dog for lidt i mange tilfælde.
Spil udviklere, 2D og 3D grafikere og folk, som arbejder med video, vil hilse muligheden for øget hukommelse velkommen. Selv om yndlingssoftwaren endnu ikke er udgivet i en 64 bit udgave, kan programmet faktisk godt drage nytte af den øgede hukommelsesunderstøttelse i Windows x64.
en nye version af styresystemet kan nemlig tildele hvert enkelt program op til fire gigabyte hukommelse, hvilket betyder en pæn forøgelse af den tilgængelige hukommelse for programmet i forhold til den gamle Windows XP.
Windows x64 er pænt fremtidssikret.
Styresystemet understøtter i sin nuværende form op til 128 gigabyte ram, men der kommer nok til at gå nogle år, før vi ser bundkort med plads til så meget hukommelse. Styresystemet understøtter desuden op til 16 terabyte virtuel hukommelse, hvor Windows bruger harddisken som lager, når den løber tør for ram.
Surfing på 64 bølgen
Endnu er der ikke meget 64 bit Windows software klar, hverken fra Microsoft selv eller andre producenter. Der er blevet annonceret masser af software, som vil dukke op i løbet af de næste par år, men som udgangspunkt skal man altså ikke forvente, at man kan udskifte hele sin 32 bit software samling med 64 bit udgaver i dag.
Windows XP x64 leveres dog med 64 bit udgaver af de faste programmer i Windows, eksempelvis Internet Explorer. Microsoft har valgt også at vedlægge en 32 bit udgave af browseren. Det har man valgt, fordi 64 bit udgaven ikke kan køre 32 bit shell programmer. Eksempelvis vil et 32 bit ActiveX program ikke fungere sammen med 64 bit Internet Explorer.
Det gælder blandt andet internetbanker, eksempelvis var det i testen ikke muligt at installere ActiveX programmet til Den Danske Banks internetbank med 64 bit udgaven af Internet Explorer. Her måtte vi bruge 32 bit udgaven af Internet Explorer.
På plussiden vil mange spywareprogrammer endnu ikke virke med 64 bit Internet Explorer.
64 bit til de få
Der er ingen tvivl om, at Microsoft har gjort et godt stykke arbejde med x64 udgaven af Windows XP. Styresystemet er stabilt og virker i det store hele lige så godt som den gamle udgave. Som almindelig bruger er der dog ingen grund til at skifte fra 32 bit til 64 bit.
Som det kan ses på vores testresultater, er ydelsen stort set den samme – og der er stadig udfordringerne med hensyn til 16 bit installationsprogrammer og drivere til hardwaren at tænke på. Derfor vil de fleste være bedst tjent med at beholde deres nuværende Windows XP.
På sigt vil den nye version på nogle punkter kunne betyde en massiv ydelsesforbedring, mens det i andre sammenhænge vil være svært at se nogen voldsom forskel. Når det gælder kryptering af data vil det virkelig gøre en forskel. Ved den slags tunge talknuser opgaver er 64 bit langt bedre end 32 bit, og det kan bane vejen for kraftigere kryptering på vores almindelige pc’er.
Komprimering af video og lyd vil også kunne gøres hurtigere, når softwaren bliver skrevet til 64 bit, og ikke mindst vil renderingen af fotorealistisk 3D grafik kunne gøres meget hurtigere.
Men overordnet set er de eneste, som på nuværende tidspunkt kan have gavn af x64, folk som render panden mod fire gigabyte begrænsningen på hukommelsen i 32 bit udgaven. For alle os andre er der ikke rigtigt noget at komme efter.
Ikke en hyldevare
Måske skal x64 bit udgaven ses som et trappetrin på vej til fremtidens Windows. Den næste udgave af Windows, som indtil videre går under kodenavnet Longhorn, vil nemlig udkomme i både en 32 bit og en 64 bit version.
Longhorn ligger stadig 1 2 år ude i fremtiden, men lanceringen af 64 bit udgaver af Windows allerede nu betyder, at hardware og software producenter formentlig vil være helt klar til at springe på 64 bit toget, når Longhorn kommer på gaden.
Så alle de “udfordringer”, vi oplever med mangel på både programmer og hardware drivere, kan vi med lidt held helt slippe for ved lanceringen af Longhorn.
Netop på grund af det begrænsede publikum giver Microsofts salgspolitik på Windows XP x64 god mening.
Man vil nemlig ikke kunne købe x64 i butikkerne på samme måde, som man kan købe en boks med en udgave af 32 bit Windows.
Private kan få fingre i x64 på tre måder. Man kan købe en ny pc, hvor styresystemet er præinstalleret, eller man kan købe en OEM udgave af softwaren i sampak med et stykke essentielt hardware, som regel en mus.
Sidstnævnte udgave koster omkring 1.200 kroner med moms. Der gælder nogle lidt andre regler for OEM versioner end boks versionerne. Blandt andet må man ikke flytte softwaren fra én pc til en anden, hvis man en dag opgraderer. Bordet fanger, når man først har installeret softwaren en gang. Desuden kan man normalt heller ikke få support fra Microsoft med en OEM version.
Endelig tilbyder Microsoft, at ejere af en 32 bit version af Windows XP Professional kan skifte licensen ud med en ditto 64 bit. Man skal dog være opmærksom på, at 32 bit licensen så bliver ugyldig.
Det er muligt at opgradere indtil d. 31. juli 2005 – se webadressen i link boksen. Virksomheder kan købe licenser til de nye styresystemer hos Microsoft ganske som vanligt.
Sådan testede vi
Test pc’en bestod af en Athlon 64 4000+ processor, der var monteret på et MSI k8T Neo 2 bundkort, monteret med en gigabyte 400 MHz DDR RAM. Grafikkortet var et Radeon 9800 Pro med 256 megabyte ram.
Konklusion & testresultater
Af de seks programmer, vi testede med, kunne kun to fås i både 32 bit og 64 bit versioner. Det var spillet Far Cry og testprogrammet Cinebench, der er baseret på 3D grafikprogrammet Cinema 4D.
I et af tilfældene var der tale om en massiv forbedring, mens der i det andet tilfælde var tale om et lille fald i ydelsen. For Cinebench var ydelsesfremgangen på over 30 procent, hvilket er en massiv forbedring bare ved at omskrive programmet til 64 bit.
Dermed tyder det på, at de virkelig tunge 3D programmer alle sammen bør blive hurtigere under 64 bit. I Far Cry faldt ydelsen til gengæld med godt seks procent. Det er dog ikke nok til, at man lægger mærke til det, mens man spiller, så man bør ikke afholde sig fra x64 alene på den baggrund.
Resten af testprogrammerne fandtes kun i 32 bit versioner, men som det kan ses, ligger ydelserne så tæt på hinanden, at vi i hvert fald med sikkerhed kan sige, at man ikke får dårligere ydelse på sine 32 bit programmer, selv om man bruger dem sammen med 64 bit udgaven af Windows XP.
Windows x64 bygger på Windows 2003 Server
Til Windows XP Professional x64 Edition har Microsoft brugt opdateringerne til Windows 2003 Server, som i øvrigt også lanceres i en x64 udgave.
De to x64 udgaver fås kun med Service Pack 1, men sikkerhedsniveauet er det samme som for Service Pack 2. Faciliteterne i 64 bit udgaven af Windows XP, som dog kun fås på engelsk, er de samme som i den gamle Windows XP Professional.
Bag om 64 bit processoren
Det er AMD, der står bag 64 bit teknologien, der bruges både i AMD’s egne processorer og i Intels 64 bit processorer til pc. 64 bit delen er sådan set blot en udvidelse af 32 bit instruktionssættet i x86.
Det betyder blandt andet, at de nye processorer er bagudkompatible med gammel software, men de har også den fordel, at programmører med kendskab til x86 arkitekturen meget nemt kan lære at programmere til den nye arkitekur.
64 bit processoren har fået flere registre (mellemlagre) at gøre godt med. Processoren bruger registrene til at gemme værdier i, delresultater af udregninger og lignende. Registrene ligger endnu tættere på processoren end level 1 cachen og er ekstremt vigtige for processorens ydelse.
For få registre betyder, at processoren skal bruge for meget meget tid på at skifte værdierne i registrene frem og tilbage, efterhånden som processoren skal bruge værdierne til at udføre en beregning.
Det er noget, der virkelig kan sætte farten ned, og derfor er fordoblingen af antallet af registre fra otte til 16 formentlig den mest afgørende ændring, når vi går fra 32 bit processorer til 64 bit processorer. Desuden kan registrene nu indeholde 64 bit værdier, hvor en 32 bit naturligvis må nøjes med 32 bit værdier.
Samtidig er antallet af 128 bit SSE/SSE2 registre (Streaming SIMD Extensions, også kaldet multimedie instruktioner) også gået fra otte til 16. Disse registre skal blandt andet bruges til at understøtte programmer, som har behov for MMX, 3DNow! og x87 FPU (Floating Point Unit).
Disse tre er nemlig helt røget ud af processorens regi og skal nu i stedet klares af SSE2. At FPU’en, som laver flydende kommatalsberegninger, er blevet skiftet, skulle gerne betyde en noget bedre ydelse, da x87 FPU’en altid ydelsesmæssigt har været lidt af en akilleshæl. Derimod får man ikke mere nøjagtige beregninger med skiftet til en 64 bit processor.
Den gamle FPU kunne nemlig beregne flydende kommatal med en præcision på op til 80 bit. Med den nye metode skal programmøren vælge mellem enten 32 bit eller 64 bit præcision, når der skal laves flydende kommatalsberegninger, hvilket strengt taget betyder en smule dårligere præcision, end hvis det kunne gøres med 80 bit.
I praksis vil det dog ikke have nogen betydning for 99,9 procent af alt software.
På sigt kan den vigtigste forskel på 32 bit og 64 bit processoren vise sig at være understøttelsen af hukommelse. En 32 bit processor kan normalt ikke adressere mere end fire gigabyte ram.
For en 64 bit processor er den maksimalt understøttede mængde hukommelse 16 exabyte, hvilket svarer til cirka 16 milliarder gigabyte. Så meget kan ingen af de nuværende processorer dog klare på nuværende tidspunkt.
64 bit processorerne fra AMD og Intel er i øjeblikket begrænset til én terabyte fysisk hukommelse og 256 terabyte virtuel hukommelse, men det varer nok også mange år, inden man kan købe ram moduler med en størrelse på én exabyte eller mere.
Links
Læs mere om den nye version af Windows XP Professional x64 Edition.
www.microsoft.com/windowsxp/64bit/default.mspx
Læs mere om de nye versioner af Windows Server 2003.
www.microsoft.com/windowsserver2003/64bit/x64/default.mspx
Her kan man opgradere sin 32 bit version af Windows XP Professional til en 64 bit udgave. Tilbuddet gælder dog kun indtil d. 31. juni 2005.
www.microsoft.com/windowsxp/64bit/upgrade/default.mspx
Her kan man downloade en prøve version af Windows XP Professional x64 Edition, eller man kan bestille en cd rom. Denne version holder op med at virke efter 120 dage.
www.microsoft.com/windowsxp/64bit/evaluation/trial.mspx
Her kan man downloade en prøve version af Windows Server 2003 x64 Edition, eller man kan bestille en cd rom. Denne version holder op med at virke efter 120 dage.
www.microsoft.com/windowsserver2003/evaluation/trial/default.mspx