HK vil have e-læring på samfundets dagsorden

HK?s nye videncenter Workinfuture sætter fokus på behovet for en national strategi for e-læring til at løfte historiens største efteruddannelsesopgave.

HK?s videncenter Workinfuture skønner i en ny rapport, at en tredjedel af den danske arbejdsstyrke allerede nu mangler væsentlige kompetencer for at kunne klare sig på fremtidens arbejdsmarked, og at efteruddannelsesopgaven er for stor til at kunne løses inden for de traditionelle uddannelsesrammer.

? Eneste udvej er at integrere uddannelsen i virksomhedens daglige liv i langt større omfang, end det sker i dag. Det er kun muligt ved at bruge e-læring, siger HK?s IT-talsmand, Karin Retvig.

Hun peger på behovet for en national strategi for e-læring, en offentlig e-læringsstruktur og en offentlig portal med e-læringsteknologi og IT-pædagogik, som de danske virksomheder kan trække på.

HK vil derfor invitere videnskabsminister Helge Sander til et møde, hvor man sammen med repræsentanter for virksomhederne kan diskutere de elementer, der bør indgå i en national strategi for e-læring.

De små lades i stikken

Et af de problemer, en national strategi skal tage hånd om, er, at e-læring i hvert fald indtil nu har været forbeholdt de store virksomheder. De små og mellemstore virksomheder ? som udgør 80 procent af dansk erhvervsliv ? er ladt i stikken, fordi de ikke har ressourcer eller viden nok til at udvikle e-læringsapplikationer selv.

? En mulig løsning kan være alliancer mellem dansk erhvervsliv, centraladministrationen, arbejdsmarkedets parter og de store transnationale virksomheder, der beskæftiger sig med e-læring. Det kan være en stor fordel, hvis de virksomheder vil bruge Danmark som testområde, siger projektleder i HK, Bjørn Borup.

? På den måde kan vi måske få udviklet e-læringsløsninger, der tager udgangspunkt i dansk kultur i læringen og danske pædagogiske traditioner, siger Bjørn Borup.

Væk med lektor Blomme

En anden udfordring, samfundet står overfor, er, hvordan man griber e-læring til kortuddannede an. Ifølge Bjørn Borup er der næsten ingen forskning på området.

? Der mangler virkelig forskning, især om frafald og motivation, som er de store problemer inden for e-læring. Vi ved ikke, om det er værre, når kortuddannede skal lære, men noget tyder på, at man kan forebygge frafald ved at indlægge nogle fysiske møder i et forløb. Vi ved bare ikke nok om det, siger Bjørn Borup, der er medforfatter til bogen "Den e-lærende virksomhed".

? Teksttunge systemer til e-læring, som er udviklet til bogligt orienterede, duer nok ikke. Så det er da en udfordring at få udviklet nye redskaber til kortuddannede med nye pædagogiske virkemidler, som ikke vækker ubehagelige minder om lektor Blomme, siger Bjørn Borup.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere